Növénygondozás A-tól Z-ig - Tippek, trükkök a növények gondozásához, hogy mindig díszítsék otthonunkat. Növényleírások, gondozási útmutatók képekkel.

A buzogányvirág (Dieffenbachia) gondozása

  • 57
  •  
  •  

A buzogányvirág bemutatása

Dieffenbachia maculata

Dieffenbachia maculata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A buzogányvirág (Dieffenbachia) a kontyvirágfélék családjába tartozó Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékein gyakori mérgező növény. Magyarországon régóta kedvelt szobanövény, melynek fő díszét nagyméretű, mintás levelei adják. A levelek mintázata rendkívül változatos az adott fajtától függően.

A buzogányvirág minden része mérgező hatású, nedve pedig irritálja a bőrt és a nyálkahártyát. Mindenképpen olyan helyet keressünk számára, ahol kisgyerek, vagy háziállat nem férhet hozzá, és gondozása során is járjunk el körültekintően.

Átültetése, illetve szaporítása során is használjunk kesztyűt, és alaposan mossunk kezet!

A bugonyvirág igényei, gondozása

Dieffenbachia 'Tropical Snow'-min

Dieffenbachia ‘Tropical Snow’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A buzogányvirág a világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet kedveli. Túl sötét helyen mintás levelei visszazöldülnek.

A huzatot és a hőmérsékletingadozást kerülni kell, egész évben meleg, télen is 18 fokos hőmérsékleten érzi jól magát.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Dieffenbachia 'Compacta'

Dieffenbachia ‘Compacta’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Vízigénye és tápanyagigénye átlagosnak mondható. Télen kevesebbet öntözzük, egyéb évszakokban tartsuk mindig nedvesen a földjét. Az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vízet használjunk. Tápoldatozni elég kéthetente a nyári hónapokban, egyéb időszakokban elhagyható a tápoldatozás.

Szereti, és igényli is a párás levegőt, ezért gyakran permetezzük vízzel a leveleit, vagy gondoskodjunk a közvetett párásításról, állítsuk vízzel és kaviccsal töltött tálcára a cserepét.

Átültetés, szaporítás

Dieffenbachia 'Reflector'

Dieffenbachia ‘Reflector’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat

Átültetni kétévente tavasszal lehet B virágföldbe. Az idősebb növények felkopaszodhatnak, ezek visszavágás után újból kihajtanak. Szaporítása fejdugvánnyal, vagy törzsdarabokkal történik, 25 fokos talajhőmérsékleten fűthető szaporítóágyban. A törzsdarabokat fektessük az ültetőközegre a rügyekkel felfelé.

Összefoglalva:

Dieffenbachia oerstedii virága

Dieffenbachia oerstedii virága / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Simon A. Eugster

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos helyet válasszunk számára, ahol nincs huzat. Sötét helyen a mintás levelek mintázata kifakul.

Az elhelyezéskor arra is figyeljünk, hogy kisgyerek és háziállat ne férjen hozzá, mivel mérgező, valamint nedve irritálja a nyálkahártyát és a bőrt.

Öntözés: vízigénye átlagos, öntözzük rendszeresen, de mértékkel.

Földje legyen mindig kicsit nedves. Télen kevesebb vizet kapjon.

Tápoldatozás: a nyári hónapokban kéthetente tápoldatozzuk, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Párásítás: szereti a párás környezetet, ezért vagy közvetett párásítással, vagy a levelek vízzel való permetezésével biztosítsuk ezt a számára.

Dieffenbachia 'Besar Putih'

Dieffenbachia ‘Besar Putih’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

Átültetés: elég kétévente, tavasszal átültetni. Átültetéséhez B típusú virágföldet használjunk.

Szaporítás: fejdugvánnyal, valamint törzsdarabokkal szaporítható.

A törzsdarabokat rüggyel felfelé fektessük az ültetőközegre.

Videónk a buzogányvirág gondozásáról:

A levéldísznövényekről…

A levéldísznövények a virágzó szobanövényekhez hasonlóan szintén virágos növények, amiért mégis inkább levéldísznövénynek tekintjük őket, az, hogy szobanövényként tartva, nem érik el az fejletségi szintet, hogy virágokat is hozzanak. Ezek a szobanövények természetes élőhelyükön jóval nagyobb növénnyé fejlődnek, mint cserépben tartva, virágokat hoznak, és termésük is van.

Akadnak olyan szobanövények is, amelyek szintén ebbe a csoportba tartoznak annak ellenére is, hogy hoznak virágokat. Ennek oka, hogy levelei színe és mintája, sokkal szebb, díszesebb, mint maguk a virágok.

A szobafenyő, az ernyős ciprus és a japán cikász kakukktojás, ez a három növény, már évmilliókkal a virágzó növények megjelenése előtt is a Föld lakója volt, ezért ezek természetes környezetükben sem virágoznak.

A levéldísznövények között igazán különleges és eltérő külsejű növényeket találunk. Változatos habitusuk, levélformáik és mintázataik miatt bármelyik otthonnak igazi ékei lehetnek. Barátságos zöld színükkel kellemes, nyugodt hangulatot teremtenek.

A levéldísznövények gondozására nincs általános recept, érdemes utánajárni az adott növény, gondozási tudnivalóinak, azonban a levelek megfigyelése jó támpontot adhat. A levelek fotoszintézisükkel a növény szinte legfontosabb részei, a betegségek és kártevők tünetei is jól látszanak rajtuk.

Általánosságban elmondható, hogy egy kevésbé dús lombú növénynek általában kevesebb vízre van szüksége, mivel kevésbé párologtat, mint egy dús lombú, gyorsabban párologtató növény.

Felhasznált forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Simon A. Eugster

Wikipédia / Szerző: Mokkie

Wikipédia / Szerző: Mokkie

Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Kapcsolódó témák:

Mérgező szobanövények az otthonunkban

Szobanövények félárnyékos helyre


  • 57
  •  
  •  

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg ismerőseiddel! Ha szeretnél máskor is növényápolási tanácsokat olvasni iratkozz fel hírlevelünkre, kedveld Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz növénybarátainkhoz a Növénygondozás A-tól Z-ig Facebook csoportban!