Növénygondozás A-tól Z-ig - Tippek, trükkök a növények gondozásához, hogy mindig díszítsék otthonunkat. Növényleírások, gondozási útmutatók képekkel.

A császárfa (Paulownia tomentosa) gondozása

  • 1
  •  
  •  

császárfaA császárfa bemutatása

A császárfa (Paulownia tomentosa) Kína területén őshonos, kb. 10-20méteres magasságot elérő, széles lombkoronájú fa. Gyors növekedés jellemzi, a fiatal példányok, akár évente 2métert is nőhetnek. Teljes pompájában, kb. 8-10éves korától kezdve csodálhatjuk meg, ekkor kezd el virágozni. Kékeslila virágai a lombfakadás előtt borítják el ágait. Később termést is hoz, mely eleinte zöldes színű, később bebarnul. Szépsége miatt szoliterként érdemes ültetni.

A császárfa igényei, gondozása

A császárfa jó ellenálló képességű fa, elviseli az átmeneti szárazabb időszakokat, a városok kedvezőtlen klímáját és szennyezett levegőjét. Szereti a világos, meleg környezetet. Ültetési helyéül, tűző napos, és világos helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusára nem különösebben kényes, azonban jó, ha tudjuk, hogy a talaj nedvességét maradéktalanul felhasználja növekedéséhez. Emiatt talajzsaroló növényként is emlegetik.

A fiatal példányok kissé érzékenyek a téli fagyokra, ezért óvni kell őket takarással, vagy hajtáscsúcs visszavágással, melyet szeptemberben kell elvégezni. Szaporítani magvetéssel, vagy gyökérdugványról lehet.


  • 1
  •  
  •  

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg ismerőseiddel! Ha szeretnél máskor is növényápolási tanácsokat olvasni iratkozz fel hírlevelünkre, kedveld Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz növénybarátainkhoz a Növénygondozás A-tól Z-ig Facebook csoportban!