Szobanövények

11 ellenálló szobanövény, félárnyékos és világos helyre

Nyíllevél (Syngonium podophyllum)
Kép forrása: CityPlant.hu

A szobanövényeket károsító betegségek és kártevők felbukkanása gyakran, a növény igényeinek nem megfelelő gondozásból, valamint elhelyezésből ered.

Sok problémát megelőzhetünk, ha lakásunk adottságának megfelelő növényeket választunk. Korábban bemutattunk néhány félárnyékos, árnyékos helyet kedvelő növényt, a mostani cikkben, félárnyékos és világos helyre javasolt szobanövényeket gyűjtöttük össze.

1. Zöldike (Chlorophytum comosum)

Chlorophytum elatum

Csokrosinda / Kép forrása: CityPlant.hu

A csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) a liliomfélék családjába tartozó Dél-Afrikából származó növény. Hazánkban rendkívül népszerű könnyű tartása miatt. Hosszúkás, hosszanti csíkozású lecsüngő leveleivel díszíti otthonunkat.

Igazán remek növény, ugyanis képes csökkenteni a levegőben található mérgező anyagok mennyiségét. Nemcsak a szén-dioxiddal veszi fel a harcot, hanem a formaldehid mennyiségét is csökkenti, ami például a bútorok kötőanyagából kerülhet a levegőbe.

Elhelyezéséhez félárnyékos, vagy világos egész évben szobahőmérsékletetű helyet keressünk. Nyáron, júniustól kezdve a szabadba is kivihetjük.

Vízigénye átlagos, ezért ügyeljünk arra, hogy a földje soha ne száradjon ki, de ne is öntözzük túl, egész évben tartsuk mérsékelten nyirkosan. Tápoldatozni elég kéthetente márciustól augusztusig. Ha száraz levegőjű, meleg helyen tartjuk érdemes időnként párásítani.

2. Buzogányvirág (Dieffenbachia)

Dieffenbachia 'Reflector'

Dieffenbachia ‘Reflector’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A buzogányvirág (Dieffenbachia) a kontyvirágfélék családjába tartozó Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékein gyakori mérgező növény.

Magyarországon régóta kedvelt szobanövény, melynek fő díszét nagyméretű, mintás levelei adják. A levelek mintázata rendkívül változatos az adott fajtától függően.

A buzogányvirág minden része mérgező hatású, nedve pedig irritálja a bőrt és a nyálkahártyát. Mindenképpen olyan helyet keressünk számára, ahol kisgyerek, vagy háziállat nem férhet hozzá, és gondozása során is járjunk el körültekintően.

Átültetése, illetve szaporítása során is használjunk kesztyűt, és alaposan mossunk kezet!

A buzogányvirág a világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet kedveli. Túl sötét helyen mintás levelei visszazöldülnek. A huzatot és a hőmérsékletingadozást kerülni kell, egész évben meleg, télen is 18 fokos hőmérsékleten érzi jól magát.

Vízigénye és tápanyagigénye átlagosnak mondható. Télen kevesebbet öntözzük, egyéb évszakokban tartsuk mindig nedvesen a földjét.

Az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk. Tápoldatozni elég kéthetente a nyári hónapokban, egyéb időszakokban elhagyható a tápoldatozás.

Szereti, és igényli is a párás levegőt, ezért gyakran permetezzük vízzel a leveleit, vagy gondoskodjunk a közvetett párásításról, állítsuk vízzel és kaviccsal töltött tálcára a cserepét.

3. Sárkányfa (Dracaena)

Dracaena fragrans 'Massangeana'

Dracaena fragrans ‘Massangeana’ / Kép forrása: CityPlant.hu

A sárkányfa vagy dracéna fajok (Dracaena) népszerű és rendkívül dekoratív növények. Természetes élőhelyük a Kanári-szigetek, a trópusi és szubtrópusi Afrika, Madagaszkár, Ázsia és a dél-kelet-ázsiai szigetek.

Átlagos igényű szobanövények, néhány egyszerű tanácsot betartva sokáig az otthonunk díszei maradnak.

A dracéna fajok közül szobanövényként leggyakrabb a sávos dracénát (Dracaena deremensis), a tarka sárkányfát (Dracaena marginata),  az illatos  sárkányfát (Dracaena fragrans), a fehérszélű sárkányfát (Dracaena sanderiana), melyet szerencsebambusz néven is forgalmaznak, valamint a Dracaena ‘Compacta’-t tartjuk.

A sárkányfa világos, vagy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, a teljesen napos helyeket kerüljük a lakásban való elhelyezése során. A csíkos levelű fajtákat a lehető legvilágosabb helyre tegyük, ellenkező esetben levelei visszazöldülnek, de esetükben is figyelni kell rá, hogy tűző nap ne érje őket.

Az öntözés során földjét állandóan tartsuk enyhén nyirkosan, fontos a kiegyensúlyozott öntözés, a száraz földlabdát, és pangó vizet is kerüljük, különben levelei lehullanak, a pangó víz hatására, pedig rohadni kezdenek a gyökerei, ami könnyen a növény pusztulását okozhatja.

Tavasztól, nyár végéig két hetente tápoldatozzuk őket. Ősszel és télen elhagyható a tápoldatozás. A növényt gyakran permetezzük, mivel a száraz levegőt nem kedveli. Két évente ültessük át B virágföldbe.

4. Anyósnyelv (Sansevieria)

Sansevieria trifasciata

Sansevieria trifasciata / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelv (Sansevieria) az agávefélék családjába tartozó növény, mely a trópusi Nyugat-Afrikából származik. Igazán hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok a modern stílusú lakásokban is remekül mutatnak.

Azok számára is ideális választás az anyósnyelv, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel. Az anyósnyelv jól tűri a szárazságot, így az sem okoz gondot, ha néha megfeledkezünk az öntözésről. A nem mintás szélű változatok, árnyékos helyen is megélnek, így fényhiányos helyen is bátran tarthatjuk.

Az anyósnyelv sárga szélű változata a Sansevieria trifasciata a levegőben lévő káros anyagok pl. a triklór-etilén és a benzol mennyiségét is csökkenti a NASA kutatásai szerint.

5. Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina)

csüngőágú fikusz

Ficus benjamina / Kép forrása: Pixabay.com

A csüngőágú fikusz vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina) Délkelet-Ázsiából származó örökzöld fa vagy cserje. Eredeti élőhelyén a több tíz méteres magasságú példányok sem ritkák, itthon, szobanövényként tartva, általában 2méteres magassági fejlődik.

Gondozása során a következetesség és az állandóság a két meghatározó tényező. Ha valamit elrontottunk, akkor növényünk lombvesztéssel, levelei ledobásával „hálálja” meg. Világos helyen érzi magát legjobban, ahol tűző nap nem érheti sokáig. Válasszunk számára kellemesen meleg, világos helyet, ahol nincs huzat.

Közepes vízigényű növényként tartjuk számon, de érdemes inkább megvárni, hogy két öntözés között kicsit kiszáradjon a földje, télen még kevesebbet öntözzük.

Túlöntözéssel a gyökerek rothadását érhetjük el. A csüngőágú fikusz, a legtöbb fikuszhoz hasonlóan nem szereti a száraz levegőt, ez ellen a levelek vízzel való permetezésével, azaz közvetlen párásítással védekezhetünk.

6. Szobafikusz (Ficus elastica)

szobafikusz

Ficus elastica / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A fikuszok az eperfafélék családjába tartozó növények, melyek a trópusi és szubtrópusi területek lakói. Ebbe a családba tartozik a közönséges füge is (Ficus carica).

A szobafikuszt (Ficus elastica) talán nem is kell bemutatnunk, annyira elterjedt szobanövény hazánkban is, ez a Malajzia és India területén őshonos levéldísznövény. Ismertsége és népszerűsége a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) vagy ahogy sokan ismerik kislevelű fikusz népszerűségével vetekszik.

Szinte összetéveszthetetlen, hatalmas, kerek, sötétzöld színű fényes leveleivel, amelyeket, a határozott főér szel ketté.

Nagytermetű szobanövény, szépsége akkor érvényesül igazán, ha biztosítjuk számára a szükséges teret. A szobafikusz a mérgező szobanövények sorát gyarapítja! Gondozása a csüngőágú fikuszéval azonos.

7. Lantlevelű fikusz (Ficus lyrata)

lantlevelű fikusz

Ficus lyrata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) a trópusi Afrika területéről elterjedt, nagyméretű levéldísznövény, amely különleges formájú leveleivel díszít. A lantlevelű fikusz, több más fikuszfajtához hasonlóan mérgező!

A növény díszét, a nevét adó, hangszert formázó, világoszöld, erősen erezett levelei adják. Nagyméretű szobanövény, ezért mindenképpen biztosítsunk számára, elegendő helyet, szépsége, akkor érvényesülhet igazán.

Nincsenek különleges igényei, csak a szélsőséges körülményeket nem szereti (erős napsütés, túl meleg és túl száraz levegő, túl hideg és nedves környezet, huzat).

Közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Ha párásítunk, azt meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének.

8. Kapaszkodó fikusz (Ficus pumila)

kapaszkodó fikusz

Ficus pumila / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A kapaszkodó fikusz (Ficus pumila) Ázsiában őshonos, kúszó növekedésű növény. Díszítőértékét haragoszöld lándzsa alakú levelekből álló, dús levélzete alkotja. Gondozása egyszerű, ezért gyakran felbukkan közintézményekben, irodaházakban, és otthon is.

Gondozási tudnivalói és igényei a többi fikuszéhoz hasonlóak. Szobahőmérsékleten, világos, tűző naptól védett helyen érzi igazán jól magát, ahol a körülmények állandók.

Páratartalomra nem igazán kényes, de célszerű párásításról gondoskodnunk.

Közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Tápanyag utánpótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodjunk, nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot.

9. Flamingóvirág (Anthurium)

flamingóvirág

Flamingóvirág (Anthurium) / Kép forrása: Pixabay.com

A flamingóvirág (Anthurium) Dél-Amerikából származó, a kontyvirágfélék családjába tartozó, hazánkban is rendkívül kedvelt szobanövény.

Népszerűségének oka, hogy rendkívül könnyen gondozható, emellett pedig látványos piros, rózsaszín vagy fehér virágokkal örvendezteti meg gondozóját.

Virágait a februártól júliusig terjedő időszakban csodálhatjuk meg, az év további időszakaiban pihen a növény. Ekkor élénkzöld levelei díszítenek.

A flamingóvirág a mérgező szobanövények sorát gyarapítja, mivel olyan anyagokat tartalmaz, melyek irritálják a nyálkahártyát.

A növényt félárnyékos, ugyanakkor meleg helyre helyezzük, a tűző naptól viszont óvjuk. Egész éven át 20 fok körüli hőmérséklet megfelelő számára. Télen mérsékeljük az öntözést, míg tavasztól őszig legyen rendszeres, víz soha ne álljon alatta.

Kedveli a párás környezetet, ezt párásítással biztosíthatjuk a számára. A párásítás során, figyeljünk rá oda, hogy a virágokra ne kerüljön a kipermetezett vízből. Ha a virágokra kerül a vízből, akkor barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.

10. Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

monstera

Könnyezőpálma / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Mexikóból származó növény. Kedvelt nagytermetű levéldísznövény. Különlegességét és fő ékességét, az óriási erősen tagolt, szabdalt levelei adják.

A könnyezőpálma a mérgező szobanövények sorát gyarapítja, olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrt és a nyálkahártyát is irritálják.

Átültetése és szaporítása során járjunk el körültekintően, használjunk kesztyűt, és figyeljünk oda, ha háziállat, vagy kisgyerek van a lakásban, hogy ne vehesse a szájába a növényt, ne rághassa meg.

Egész évben 18-20 fok közötti hőmérséklet, a világos, de nem napos környezet ideális számára, akár árnyékban is megél. A meleg talajt, és a magas páratartalmat kedveli. Az öntözés során, egész évben mérsékelten tartsuk nedvesen földjét, tavasztól nyár végéig  hetente tápoldatozzuk is.

Hogy a növény könnyebben lélegezzen, érdemes leveleit időnként lemosni. Permetezni gyakran kell, így biztosítható a megfelelő páratartalom.

11. Nyíllevél (Syngonium podophyllum)

Nyíllevél (Syngonium podophyllum)

Nyíllevél / Kép forrása: CityPlant.hu

A nyíllevél (Syngonium podophyllum) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Közép-Amerikából származó növény. Kedvelt szobanövény, nyílhegyre emlékeztető formájú levélzetével díszít.

Azon túl, hogy mutatós növény, más előnyös tulajdonságai is vannak, az egyik, hogy a sima zöld, nem mintás levélzetű fajtái a félárnyékot is jól bírják, emiatt árnyékosabb helyen is bátran tarthatók.

További pozitív tulajdonsága, hogy a levegőben lévő káros anyagok közül a formaldehid mennyiségét is csökkenti, tehát remek légtisztító szobanövény is.

Elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a zöld levelű fajok és fajták a nem napos világos, félárnyékos, a színes fajták a világos helyet kedvelik. Télen legalább 18 fokot, egész évben meleget kívánnak.

Az öntözés során arra figyeljünk oda, hogy földjét tartsuk mindig kissé nedvesen. Az öntözéshez szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk. A márciustól augusztusig terjedő időszakban kéthetente tápoldatozzuk.

Kedveli a párás környezetet, így foglalkozni kell a levegő párásításával is. Leveleit gyakran portalanítsuk nedves kendővel, és permetezzük vízzel.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0; CityPlant.hu; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Cliff; Wikipédia / Szerző: Mokkie; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények