illatos barátcserje

A nyári száraz, aszályos időszakban az öntözés igencsak költséges és időigényes feladat. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha kertünkbe szárazságtűrő növényfajokat válogatunk. Összeállításunkban 12 olyan lombhullató növényt mutatunk be, amelyek jól viselik a szárazságot.

1. Barátcserje

illatos barátcserje

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  peganum

A barátcserje nyáron és ősz elején virágzó mutatós cserje, mely tűző napon, világos helyen, szinte bármilyen talajban jól fejlődik. Elviseli a téli fagyokat, és a szárazságot is jól tűri.

2. Boglárkacserje

boglárkacserje

Kép forrása: Pixabay.com

A boglárkacserje tavasszal nyíló virágaival, valamint őszi sárga lombszínével lehet kertünk dísze. Napos, világos, félárnyékos helyre is ültethető. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny.

3. Cserszömörce

cserszömörce

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: A1AA1A

A cserszömörce nyírott, és kötetlenebb sövény nevelésére alkalmas virágzó cserje. Napos, világos helyen érzi igazán jól magát, meszes vagy semleges talajba ültetve. Kártevőkre és betegségekre nem kényes.

4. Gömbkőris

gömbkőris

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fab5669

A gömbkőris kistermetű fa, mely virágaival, és gömb alakú koronájával díszíti az utcákat és parkokat.Elviseli a tűző napot, a városi klímát és szennyezett levegőt is.

5. Hamvas gyöngyvessző

hamvas gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salicyna

A hamvas gyöngyvessző kb. 1,5méter magas cserje, melynek lehajló ágait, elborítják tavasszal a virágok. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető, alkalmas sövény nevelésére. Levéltetű, lisztharmat és peronoszpóra időnként megtámadhatja.

6. Kanadai fanyarka

kanadai fanyarka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Лобачев Владимир

A kanadai fanyarka kistermetű fa, illetve nagyobb cserje, mely virágaival, termésével és őszi lombszínével is kertünk dísze lehet. Tápanyag dús talajba ültetve, tűző napos, vagy világos helyen, egyszerűen nevelhető.

7. Kínai lilabogyó

kínai lilabogyó

Kép forrása: Pixabay.com

A kínai lilabogyó virágokkal, valamint őszre kifejlődő lila termésével díszítő cserje, melyet napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetünk. A jó vízgazdálkodású, tápanyagban bővelkedő talajokat részesíti előnyben.

8. Korai tamariska

korai tamariska

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Andrew Butko

A korai tamariska hajtásait tavasszal elborítják a rózsaszín virágok. A csinos cserje gyorsan növekedik, jó várostűrő képességgel rendelkezik. Világos, napos helyen jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben.

9. Közönséges fagyal

Ligustrum vulgare

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A közönséges fagyal jól alakítható, főként sövénynek ültetett cserje. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. Jól viseli a városi légszennyezettséget, és a szárazságot is.

10. Nyugati hóbogyó

nyugati hóbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: John Rusk / Licence: CC BY 2.0

A nyugati hóbogyó nem túl magas cserje, mely főként fehér bogyói miatt rendelkezik jelentős díszítőértékkel. Nem kényes a talaj típusára, és a fényviszonyokra sem, bár árnyékban kevesebb termést hoz.

11. Rózsalonc

rózsalonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

A rózsalonc virágzó sövényként és szoliterként is ültethető kb. 1,5méter magas cserje. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető. A talaj típusára nem kényes, átlagos kerti talajban is jól fejlődik.

12. Szárnyas kecskerágó

szárnyas kecskerágó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jean-Pol GRANDMONT

A szárnyas kecskerágó főként őszi lombszínével díszítő cserje, mely napos, világos helyen érzi magát legjobban, bár félárnyékban is jól boldogul. Kártevőkre nem kényes, azonban néha megtámadja a lisztharmat.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző:  peganum; Wikipédia / Szerző: A1AA1A; Wikipédia / Szerző: Fab5669; Wikipédia / Szerző: Salicyna; Wikipédia / Szerző: Лобачев Владимир; Wikipédia / Szerző: Andrew Butko; Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: John Rusk / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Kor!An; Wikipédia / Szerző: Jean-Pol GRANDMONT

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék