pozsgások
pozsgások

Kép forrása: Pixabay.com

A kertünkben épített sziklakerttel megidézhetjük a félsivatagok, vagy akár a hegyvidéki tájak hangulatát is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint kövekből és kavicsokból kialakítani a sziklakertet, majd pedig beültetni növényekkel, ügyelve arra, hogy a beültetés természetes hatást keltsen.

Milyen növények valók a sziklakertbe? Nagy általánosságban elmondható, hogy olyan növények közül érdemes válogatni, melyek nem túl igényesek, jól bírják a szárazságot és a tápanyagban szegény, vékony talajt is.

Cikkünkben 15 sziklakerti növényt gyűjtöttünk össze és mutatunk be melyek, igazán pazar látványt nyújtanak a sziklakertbe ültetve.

1. Pázsitviola (Aubrieta x cultorum)

kerti pázsitviola

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Popperipopp

A pázsitviola (Aubrieta x cultorum) Dél-Európából és Közép-Ázsiából származó alacsony termetű évelő örökzöld. A meglehetősen alacsony, párnát alkotó, bokros növényke, élénk színű, lila, rózsaszín és kékeslila virágokkal díszít a tavasz második felében.

Harsány színei feldobják a sziklakerteket, köves vagy betonos utak környezetét. A pázsitviola nagyon szívós, ellenálló és igénytelen növény. Ültetési helyéül világos, vagy tűző napos helyet is választhatunk, utóbbi sem tesz benne kárt.

Pázsitviola vetőmag vásárlás >>>

2. Kúszó lángvirág, árlevelű lángvirág (Phlox subulata)

kúszó lángvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Cliff / Licence: CC BY 2.0

A kúszó lángvirág vagy árlevelű lángvirág (Phlox subulata) alacsony termetű évelő növény, mely Észak-Amerikából származik. 

Párnát alkotó, terjedő tövű növény, mely ezen, tulajdonsága miatt, jól használható sziklakertbe való ültetésre, kerti utak szegélyezésére, talajtakaróként vagy kőfal tetejére ültetve is.

Kicsi virágai, melyek szinte az egész növényt beborítják a virágzási időben lila, fehér és rózsaszín színárnyalatokban játszanak, jellemzően a tavasz második felében díszítenek. Ültetési helyéül, napos, világos, vagy félárnyékos helyet is választhatunk.

3. Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

sziklai ternye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Crusier

A sziklai ternye vagy szirti ternye (Aurinia saxatilis) a sziklás hegyoldalak rendkívül mutatós, örökzöld évelője.

Alacsony termet, bokros forma, és sárga virágzuhatag jellemzi. Csinos, illatos sárga virágait áprilistól kezdődően hozza, otthonunkban, sziklakertek, kőedények éke lehet.

Ha elmúlt a virágzás, akkor sem kell csüggednünk, ugyanis a sziklai ternye személyében egy olyan növénnyel van dolgunk, ami a tél folyamán is díszít levélzetével.

A sziklai ternye könnyen gondozható és igénytelen növény, minden kezdő kertész számára, csak ajánlani tudjuk. Bátran ültethetjük világos, vagy egyenesen tűző napos helyre is.

Szirti ternye vetőmag vásárlás >>>

4. Tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima)

tengerparti pázsitszegfű

Kép forrása: Pixabay.com

A tengerparti pázsitszegfű vagy tengerparti istác (Armeria maritima) alacsony termetű, bokros növekedésű, párnát alkotó évelő növény.

Levélzetét fűszálra emlékeztető, vékony levelek alkotják. Rózsaszín, fehér, vagy lilás árnyalatú gömbformájú virága a levélzet fölé emelkedő vékony száron nyílnak.

Virágaiban tavasz végétől, nyár közepéig gyönyörködhetünk. Kerti utakat szegélyező ágyásokban, sziklakertben, valamint kőedénybe ültetve egyaránt remekül mutat.

5. Varjúháj (Sedum)

Sedum album

Sedum album / Kép forrása: Pixabay.com

A varjúháj (Sedum) a varjúhájfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely több mint 500 fajt foglal magába. Ausztráliát valamint az Antarktiszt leszámítva az egész világon gyakoriak ezek a nagyon szívós, változatos külsejű pozsgás növények.

Remekül mutatnak sziklakertbe, kőedénybe ültetve, de használhatjuk őket talajtakaró növényként is. Az egyes varjúháj fajok nagyon változatos külsejűek így, ezekből többfélét összeválogatva, vagy kövirózsákkal kombinálva, nagyon szép összeültetéseket hozhatunk létre.

Alacsonyabb és középmagas fajokat egyaránt találunk a varjúhájak között, utóbbiak virágai sok esetben, bogernyőben nyílnak. Télen ezek a virágzatok érdekes külsőt kölcsönöznek ezeknek a növényeknek, elég csak tavasszal levágni őket.

6. Kövirózsa (Sempervivum)

Kép forrása: Pixabay.com

A kövirózsa (Sempervivum) Kis-Ázsiából származó kisméretű növény, mely főként sziklakertek, sírok és kőedények beültetésére alkalmas.

Kerek, hegyesedő végű levelei tőlevélrózsát alkotnak. Virágát álernyőben hozza a nyár első felében. A kövirózsa egyszerűen nevelhető, igénytelen növény. Bátran ültethetjük tűző napos, világos, meleg helyre. Tápanyagban gyér, homokos talajban is szépen fejlődik.

7. Mohalevelű kőtörőfű (Saxifraga x arendsii)

mohalevelű kőtörőfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A mohalevelű kőtörőfű vagy Arends kőtörőfű (Saxifraga x arendsii) alacsony termetű évelő növény, mely sziklakertbe vagy akár balkonládába is ültethető. 

Tőlevélrózsás, kompakt méretű növény, mely főként vékony, a tőlevélrózsa fölé emelkedő virágszáron nyíló világos vagy sötétrózsaszín virágokkal díszít tavasszal. 

8. Szürke cipruska (Santolina chamaecyparissus)

szürke cipruska

Kép forrása: Flickr / Szerző: J Brew / Licence: CC BY-SA 2.0

A szürke cipruska vagy hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) fél örökzöld, évelő cserje, amely a mediterrán éghajlatú területeken őshonos.

Bokros növekedés, és közepes termet jellemzi. Levélzete szürkészöld színű, szeldelt, és kellemes illatú, élénksárga gombszerű virágait egész nyáron hozza. Jól mutat sziklakertbe és balkonládába ültetve, valamint alkalmas rézsűk beültetésére is.

A szürke cipruska egyszerűen nevelhető, igénytelen növény. Fényigényes, ezért nyugodtan keressünk számára meleg, napos helyet, ahol a talaj jó vízáteresztő képességű és lazább szerkezetű.

9. Levendula (Lavandula angustifolia)

levendula

Kép forrása: Pixabay.com

közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) közepesen magas termetű, évelő, örökzöld növény, mely főként virágzatával lehet a kert dísze. Virágait leginkább júliusban ontja, de akár még ősszel is virágozhat.

Gondozása nem túl bonyolult, és szerencsére télálló is, így Magyarországon is sikeresen nevelhető. Ültetéséhez válasszunk, meleg, napos, szélvédett helyet. Talajra nem kényes, meszes, tápanyagokban nem igazán bővelkedő talajba ültetve, is jól érzi magát. Lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük.

Levendula vetőmag vásárlás >>>

10. Medveszőrcsenkesz (Festuca gautieri)

medveszőrcsenkesz

Kép forrása: Pixabay.com

A medveszőrcsenkesz (Festuca gautieri) alacsony termetű, bokros növekedésű, tömött gyepet képező díszfű, mely a Pireneusok területén őshonos. Levélzetét fűszálszerű üde, sötétzöld levelek alkotják.

A levélzet fölé magasodó, halvány, krémszínű virágai a nyár első felében pompáznak. Külseje miatt, leginkább sziklakertekbe ültetve mutat jól.

11. Deres csenkesz (Festuca glauca)

deres csenkesz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Raul654

A deres csenkesz (Festuca glauca) egy nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező, alacsony termetű, mutatós díszfű fajta.

Díszítőértékét kék, fűszál szerű levelek alkotta levélzete, félgömb alakú habitusa, valamint tavasz végén, és a nyár elején pompázó virágai adják. Sokrétűen felhasználható, jól mutat sziklakertben, ágyások szegélyeként, de akár talajtakaró növényként is használhatjuk.

12. Örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens)

örökzöld zabfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Matt Lavin

Az örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens) kb. fél méter magas díszfű, mely a mediterrán tájakról származik. Virágszáraival egy méternél is magasabbra növekszik.

Levélzetét felfelé meredező, kékeszöld színű, vékony, hegyes levelek alkotják. Virágai a nyár első felétől kezdve díszítenek. Bokros növekedésével, szép színével és formájával, jól illeszkedik a sziklakertekbe.

13. Törpe japán erdeifenyő (Pinus densiflora ‘Jane Kluis’)

törpe japán erdeifenyő

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

A törpe japán erdeifenyő (Pinus densiflora ‘Jane Kluis’), a Japán, Korea és Északkelet-Kína területén őshonos, akár 35méteres magasságot is elérő japán erdeifenyő törpe változata. A kifejlett növény, sokkal kisebb, nagyjából másfél méteres magasságot ér el.

Növekedése inkább horizontális. Sokrétűen felhasználható növény, ültethető kőedénybe, sziklakertbe, beültethetünk vele rézsűket, de akár szoliterként is használhatjuk, mivel a kifejlett növény formája igen érdekes.

14. Törpe boróka (Juniperus squamata ‘Blue Star’)

törpe boróka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ben Skála

A törpe boróka (Juniperus squamata ‘Blue Star’) kb. 0,5 méteres magasságot és szélességet elérő, terülő ágrendszerű, lassú növekedésű himalájai boróka fajta.

Koronája tömött, eleinte gömb később szabálytalan alakú. Ezüstös színű szúrós levelei télen lilás árnyalatot kapnak. Változatosan felhasználható örökzöld, sziklakertbe, sírra, talajtakaróként vagy balkonládába is ültethetjük.

Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, annál is inkább, mert árnyékos fekvésben pajzstetvek támadhatják meg. Az ültetést követő időszakban, valamint a nyári meleg és száraz időszakokban öntözést igényel.

Jó vízáteresztő képességű, semleges vagy savanyú talajba ültessük. Ne ültessük meszes talajba mivel, megsárgulhat vagy akár el is pusztulhat a növény!

15. Henye boróka (Juniperus horizontalis)

henye boróka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A henye boróka vagy kúszóboróka (Juniperus horizontalis) Észak-Amerika északi részén, Kanadában valamint az USA egyes államaiban őshonos örökzöld növény.

Alacsony termetű, terülő növekedésű boróka faj, 2-3 méteres hosszúságot is elérő hajtásai a földön fekszenek. Hajtásait tűlevelek és pikkelylevelek borítják, melyek általában kékeszöld vagy szürkészöld árnyalatban játszanak. Termése hamvas-kék színű tobozbogyó.

A kertészetek kínálatában rengeteg fajtájával találkozhatunk, ezek között szoliterként, talajtakaróként, sziklakerti növényként ültethető fajtákat egyaránt találunk. Terülő habitusa, és egyszerű gondozása miatt rézsűk és sírok beültetésére is alkalmas.

A henye boróka egyszerűen nevelhető fényigényes növény, mely napos, világos helyen érzi magát a legjobban, egyes fajták esetében a legszebb színárnyalatot is napos helyen kapjuk.

A talaj típusával szemben sincsenek különleges igényei, a jó vízáteresztő képességű, mérsékelten nedves talajokat kedveli legjobban, de alapvetően sokféle talajtípust tolerál, és a városi környezetet, szennyezett levegőt is elviseli.

A szárazságot is jól bírja, azonban a telepítést követően, valamint a meleg nyári száraz időszakokban meghálálja, ha öntözzük.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Popperipopp; Wikipédia / Szerző: Crusier; Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła; Wikipédia / Szerző: Raul654; Wikipédia / Szerző: Matt Lavin; Wikipédia / Szerző: Ben Skála; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Flickr / Szerző: Cliff / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: J Brew / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert