macska

Egy új év mindig új kezdetet is jelent, nem csoda hát, ha az ünnepek tájékán sokan megfogadják, hogy jövőre többet edzenek, egészségesebben táplálkoznak, gyakrabban mennek szabadságra és a többi.

Ám ha macskád van, érdemes néhány olyan fogadalmat is tenned – nemcsak az év kezdetével, hanem amúgy is – amivel kedvencedet teheted boldogabbá. Hirtelen nem jut eszedbe semmi? Olvass csak tovább, adunk pár ötletet!

“Megfogadom, hogy jobban odafigyelek az etetésedre”

A cicák egészségében kulcsfontosságú szerepet játszik az étkezés, így ez egy olyan fogadalom, ami az élete minden területére kihat majd. Ideje felülvizsgálni kedvenced jelenlegi étrendjét, és ha kell, változtatni rajta! Próbálj ki például egy új fajta tápot, mondjuk a Royal Canin macskatápokat a Petguru kínálatából.

A márka már 1968 óta a piacon van, így mondhatni több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az eleségek terén. A termékportfóliójuk igen változatos, mindenféle korú cicának kínálnak eledeleket, illetve kaphatóak fajtaspecifikus tápok a fajtatiszta macskáknak, valamint speciális eleségek például az érzékeny emésztésű, ivartalanított, szájhigiéniai gondokkal küzdő, ételallergiás vagy vesebeteg cicák számára.

A megfelelő eledel kiválasztása azonban csak az első lépés, a második pedig a helyes adagolás meghatározása. Ne feledd, hogy a csomagoláson feltüntetett mennyiségek csak irányadóak, a cica aktivitása és étvágya is befolyásolja azt, hogy mi lesz az optimális adag számára.

Ha a cicán egy kicsit több a felesleg, mint kéne, akkor célszerű diétára fogni, ha pedig egy kissé sovány, akkor valamelyes növelni az eledel mennyiségét. Lényeg a lényeg, a macska etetésére való odafigyelés egy olyan fogadalom, amivel mindketten csak jól jártok.

“Megfogadom, hogy több időt töltök veled”

Tudjuk, biztosan te is sokat dolgozol, és mellette ott vannak még az egyéb elintéznivalók, a háztartás, a család, és persze néha pihenni is kell egy kicsit, de gondold végig, hogy naponta átlagosan mennyit foglalkozol a cicáddal?

Itt most nem arra gondolunk, hogy enni adsz neki és kitakarítod az almos ládáját, hanem arra, hogy mennyit szoktál játszani vele vagy csak az öledbe venni és simogatni? Bár a macskákra azt mondják, hogy független állatok, de aki cicát tart, az pontosan tudja, hogy a minitigrisek nagyon is ragaszkodóak.

Ezért bármennyire is zsúfolt a napirended, minden nap szakíts egy kis időt arra, hogy foglalkozz kedvenceddel: játssz vele, fésülgesd a bundáját vagy csak vedd az öledbe és simogasd! Ez segít elmélyíteni a kapcsolatotokat.

“Megfogadom, hogy jobban ügyelek a holmijaid tisztaságára”

Tény, hogy az alom takarítása, a szőrszálak felporszívózása és az etetőtál takarítása nem tartozik a macskatartók kedvenc feladatai közé, de nincs mese, egy gondos gazdinak ezeket is meg kell csinálnia.

A tiszta macska WC és a rendszeresen elmosogatott etetőtál hozzátartozik a cica gondozásához, a kihullott szőrszálak feltakarítása pedig a lakás higiéniája szempontjából elengedhetetlen.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom