függöny

A környezetvédelem sok ember számára prioritás, így keressük a módját, hogy javítsuk otthonunkat és életünket, miközben csökkentjük szénlábnyomunkat. A környezetbarát otthonok egyre népszerűbbé válnak, hiszen remek megoldást kínálhatnak azok számára, akik csökkenteni szeretnék a környezetre gyakorolt ​​hatásukat a mindennapokban.

Kezdjük az alapokkal!

A környezetbarát otthonok a környezetet szem előtt tartva épülnek, és a lehető legtöbb megújuló erőforrást használják fel. A környezetbarát otthonok célja az általuk termelt szén-dioxid mennyiségének csökkentése, ezáltal leredukálva az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Egy környezetbarát otthon energiahatékony készülékeket és technológiákat használ, például LED-lámpákat és energiakímélő fűtési, valamint hűtési rendszereket.

A bioklimatikus otthonok olyan energiahatékony épületek, amelyek figyelembe veszik környezetüket. A természeti erőforrásokat arról a helyről használják, ahol a házat építették. A helyszín és a földrajzi helyzet fontos egy bioklimatikus otthon felépítéséhez, hogy az megfeleljen a hely adottságainak.

A passzívházak a napenergiára támaszkodnak, de ennél sokkal több van bennük. A passzívházakat úgy építik meg, hogy azok energiahatékonyak legyenek, és az a cél, hogy a lakók úgy lássák el magukat, hogy többé ne kelljen külső forrásból, például hálózati vagy közműszolgáltatóktól venniük az energiát.

A fából készült otthonok környezetbarátabbak és gazdaságosabbak, mint a hagyományos téglából, cementből és habarcsból épült házak. A fa a környezet természetes alkotóeleme, így felhasználásának csak pozitív környezeti hatásai és előnyei lehetnek.

Az ilyen szerkezetek lehetővé teszik számunkra, hogy újrahasznosíthassunk és újra felhasználhassunk természetes anyagokat.

3+1 tipp egy környezettudatosabb otthonért

Az alábbi ötletek amellett, hogy jót tesznek a bolygónak, hosszú távon még pénztárcabarátak is – ráadásul nem kell semmiféle nagyobb befektetést vagy energiát rászánnunk.

Energiatakarékos berendezések

A közüzemi számláink csökkentése mellett fontos szempont az is, hogy Földünket se terheljük túlfogyasztással. Éppen ezért új elektronikus berendezések, például hűtő, mosógép vagy sütő vásárlása esetén érdemes minél magasabb energiatakarékossági osztályú cikkeket beszerezni. Ezeket jellemzően az ABC betűivel sorolják osztályokba, így érdemes A+ vagy A++ jelölésű cikkeket keresni.

Szelektív hulladékgyűjtés

Annak érdekében, hogy a rengeteg legyártott műanyag, papír és egyéb hulladék újra körforgásba kerülhessen – ahelyett, hogy az óceánokban, tengerekben, netán az utcán kössön ki –, fontos a szelektív hulladékgyűjtés.

Vásároljunk külön szemeteseket, és szánjunk rá néhány másodpercet minden szemét kidobása során, hogy megfelelően szelektáljunk! Számos országban ez már kötelező jellegű, és akár büntetésre is számíthat az, aki nem a megfelelő helyre dobja a szemetét.

Másodkézből szerzett berendezés

Amikor egy új otthonba költözünk, alig várjuk, hogy beszabaduljunk a bútoráruházba, és megvásároljuk új berendezésünket és a dekorációkat. Ez azonban rendkívül költséges és nem túl tudatos eljárás.

Éppen ezért érdemes néha ellátogatni a helyi bolhapiacra, netán a közösségi oldalakon található online piactérre, ahol rengeteg újszerű állapotú berendezést szerezhetünk meg.

Ezáltal csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, hiszen nem kell sok üzemanyagot fogyasztó teherautót bérelnünk, és új életet biztosítunk egy már meglévő bútordarab számára.

Szerezzünk be mindent megbízható forrásból!

A boltok polcain található több ezer termék közül nehéz lehet kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Legyen szó azonban akár élelmiszerről, akár textilcikkekről, érdemes mindig megbízható forrásból származó termékeket vásárolni.

Például egy széles választékkal rendelkező függöny outletből nemcsak kedvezményesen juthatunk hozzá nyílászáróink „ruháihoz”, de olyan egyedi darabokat találhatunk, amelyeket üzletekben nem.

A ruha- és textiliparban különösen kegyetlen kizsákmányolás zajlik, éppen ezért érdemes kerülni az úgynevezett fast fashion üzleteket, és használtan, vagy fenntartható forrásból származó helyekről beszerezni a termékeket.

Az őstermelők támogatása is fontos, így felesleges műanyag csomagolás nélkül vásárolhatjuk meg a finomabbnál finomabb ételeket, italokat, gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, vagy húsokat.

A mindennapok átalakulása

A nagy változások mindig kis lépésekkel kezdődnek. Így bármilyen banálisnak is tűnhet, egy utcáról felszedett szemét, egy megfelelő helyre dobott műanyag palack vagy egy megbízható függöny outletből vásárolt textil is hozzájárulhat egy zöldebb környezethez.

Fontos, hogy törekedjünk a környezettudatos megoldások mindennapjainkba való beépítésére, és tanítsuk a fiatalabb generációkat is arra, hogyan tiszteljék és szeressék a Földet!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem