fűszernövény

Bár a nagyáruházak, bioüzletek polcain mindenféle fűszernövény megtalálható szárított formában, sőt akár házhoz is lehet őket rendelni, nincs jobb érzés annál, mint amikor az ember a saját maga által nevelt növényeiből csemegézhet. Az alábbiakban mutatunk négy fűszernövényt, amelyet mindenki termeszthet, akinek van erkélye vagy terasza.

Ezek a fűszernövények a Csodakertész Barna Faiskola oldaláról is megrendelhetők, és minden hasznos információ is megtalálható róluk a honlapon.

1. Babér

Az ételek fűszerezéséhez használt babér a balkonon vagy teraszon is tartható dézsában, de mindenképpen érdemes a ház közelében elhelyezni. Dézsában tartva gondoskodni kell talajának tápanyagpótlásáról.

Ha eléri végleges méretét, akkor cserjévé fejlődik, de akár kisebb fává is fejlődhet. Fényigényes növény, így mindenképpen érdemes napos helyre tenni. Az erős fagyokat nem viseli jól, de elegendő csak akkor bevinni a házba, ha keményebbre fordul a tél.

2. Citromfű

A menta ehető, illatos fűszernövény. Ízletes teákat lehet belőle készíteni, de alkalmas limonádé vagy bodzaszörp ízesítésére is.

Terjedő tövű évelő növényről van szó. Egy kisebb bokor is nagyon gyorsan el tud szaporodni, így ha szeretnénk kordában tartani a terjeszkedését, akkor érdemes lehet balkonládában nevelni. A talajjal szemben nem igényes, szaporítani pedig lehet magvetéssel, tőosztással, bujtással és dugványozással is. Nem támadják a betegségek.

3. Citromillatú menta

A citromfűhöz hasonló ehető, illatos fűszernövény. Egy gyorsan növő, legyökeresedő, kúszó növényről van szó, amely sokféleképpen felhasználható. Kitűnő ízesítő levéldísznövény ivóléhez, teához, bodzaszörphöz, de potpourriban is felhasználható. Edényben is lehet nevelni, de aki rendelkezik kerttel, a szabadföldben is termesztheti.

Nem kedveli a túl nedves és a túl száraz környezetet sem. Ennek okán, ha indokolt, akkor mindenképpen locsolni kell. Egyébként a citromillatú menta edzett ellenálló képességgel rendelkezik.

4. Sztívia

Olyan édes levelű növény, amellyel a cukrot lehet helyettesíteni. A levelei harmincszor édesebbek, mint a répacukor. Rendkívül hasznos ásványi anyagok találhatók meg benne, mint a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt és a mangán. Számos vitamin forrása, mint a P-, az A-, az E- és a C-vitamin.

Leveleit folyamatosan lehet szedni. Ha véget érnek a fagyok, akkor tavasz végén ki lehet tenni az ablakba, de szabadföldben is lehet tartani. A napos, félárnyékos helyet egyaránt kedveli. Évelő, ugyanakkor fagyérzékeny, úgyhogy mindenképpen teleltetni kell. Ezt az így “hibáját” leszámítva más probléma nincs vele, nem fogékony a betegségekre.

Ezért érdemes konténeres növényt vásárolni

A konténeres növények könnyen szállíthatóak, mivel a földlabdás növényekkel ellentétben jellemzően kisebb gyökérlabdával rendelkeznek. A konténeres növényeket konténerben is nevelik, így ha valaki szeretné kiültetni őket a szabadba, akkor nem kell attól tartania, hogy megsérül a gyökerük.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.