Otthon, Kiskert

4 teendő, amit ősszel végezz el a kertben!

hulló falevelek
Kép forrása: Pixabay.com
hulló falevelek

Kép forrása: Pixabay.com

Tavasszal is gyönyörű lesz a kerted, ha ezeket az őszi teendőket elvégzed!

Bár lassan úgy tűnhet, kicsúsztál az időből, ha idén még szerettél volna még tenni valamit a kertedért, ám az egyre csípősebb reggelek nem jelentik azt, hogy erre az évre vége a kertészkedés szezonjának.

Sőt, ezekben az őszi hónapokban különösen sokat tehetsz azért, hogy tavasszal teljes pompájában ragyogjon az udvar, amikor végre elolvad a hó és ébredezik a természet. Összegyűjtöttük azokat a feladatokat, amelyeket mindenképpen érdemes elvégezned a tél beköszönte előtt.

Metszés és visszavágás

ágvágó

Kép forrása: Pixabay.com

A legtöbb évelő növény esetében az ősszel együtt beköszönt a metszés és az ágak visszavágásának időszaka is. Ennek a legfőbb oka az, hogy ezekben a hónapokban a sok csapadék miatt a növény könnyedén visszaszívja a nedveket és képes regenerálni magát a műveletet követően.

Mindez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a növények egészségesek maradjanak és tavasszal teljes szépségükben pompázhassanak. Ugyanakkor azt is fontos hozzátenni, hogy ha elmulasztod ezt megtenni, akár beteg is lehet a növényed, előfordulhat, hogy nem hoz termést, legrosszabb esetben pedig ki is pusztulhat.

A feladat egyszerűen annyi, hogy azokat a részeket, ahol a cserjék ágai sárgulnak, mindenképpen el kell távolítani úgy, hogy közben ne kopaszd meg túlságosan a cserjét vagy a fát. Vagyis meg kell találni az arany középutat. Igaz ez a sövény esetében is, amelyet szintén ilyenkor ajánlott visszavágni.

Az elmélet ugyanaz, azonban ezúttal a formára is érdemes figyelmet fordítani. Ha esetleg levelek vagy egyéb zöld hulladék kerül az ágak közé a művelet közben, azokat mindenképpen távolítsd el, ugyanis ezek gátolják, hogy a növény elegendő levegőhöz jusson.  Mindezek elvégzéséhez ideális időszak a szeptember vége, október eleje.

Gondolj a gyepre is!

Mikor meleg van odakinn, rendszerint nagy igénybevételnek van kitéve a pázsit, ugyanis a grillezések, napozások vagy focimeccsek során könnyen összetömörödik. Emiatt érdemes minden ősszel elvégezni a gyepszellőztetést. A fűnyírásnál is ajánlott tudatosnak lenni, ezekben a hónapokban ne vágd öt centiméternél kisebbre nyírni a füvet.

Emellett a ráhullott leveleket is érdemes időről időre összegereblyézni és a gyomoktól is szabadulj meg még az első fagyok előtt!Mindennek hála márciusban újra gyönyörű, egységes gyep lesz a kertedben.

Itt az ideje gondoskodni a nem fagytűrő növényekről is!

leander

Kép forrása: Pixabay.com

Az őszi hónapok második felében már biztosan aktuális lesz ez a feladat, ugyanis ilyenkor már szinte mindig beköszöntenek az első fagyok. A dézsás növényeket mindenképpen szükséges új, védett otthonba költöztetni. Ez lehet bármi, ahol kapnak elég fény és jól szellőzik.

Ám ugyanakkor a kertben elültetett növényekre is gondolni kell. A mediterrán növényeket takarással védheted meg, míg vannak olyan típusú nem fagytűrő növények, amelyeknek inkább a gyökerét kell védeni.

A fiatalabb, facsemeték esetében pedig érdemes néhány centiméter magasan földet halmozni a fa törzse köré. Minden növény esetében ajánlott utána nézni e téren is az igényeinek, így biztosan átvészeli majd a legnagyobb fagyokat is.

Ültetés

Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkezni az ültetésről sem, hiszen az ősz ideális időszak arra, hogy bővítsd az udvarodon található növények számát.

Legyen az gyümölcs- vagy díszfa, esetleg cserje, ilyenkor szabadgyökerű és konténeres növények ültetésére egyaránt van lehetőség. Emellett a tavaszi hagymások ültetésének is ilyenkor jön el az ideje, így ugyanis tavasszal gyönyörű virágoskerted lehet odakinn.

Láthatod, hogy annak ellenére, hogy az ősz már egyfajta felkészülés a téli pihenésre a növények szempontjából, neked még fontos feladataid vannak odakinn. Így ugyanis gondoskodhatsz meglévő növényeid egészségéről, de ültethetsz újakat is.

Alapvetően egyik tevékenység sem vesz el tőled sok időt, ráadásul ha mindezeket megteszed, egy egészen mesebeli tavaszra számíthatsz a kertedben. Hiszen a növények gazdagon meghálálják a gondoskodásodat.

A cikk elkészítésében a planter.hu segített.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert