macska

Habár lehet, hogy mi szeretjük a cicákat, nem biztos, hogy a szomszéd is így érez irántuk. A kertes házban lakók sokszor panaszkodnak arra, hogy a környék macskái átjárnak, és nem találnak hatékony megoldást a problémára.

A macskákat bizony nem lehet visszatartani, ha úgy döntenek, hogy felfedezőútra indulnak a szomszédságban. De a helyzet szerencsére nem reménytelen: íme, 5 tipp, amely távol tartja a macskákat a kerttől!

1. tipp: a macskák elkerülik a számukra kellemetlen szagokat, illatokat

Ha olyan szagokkal és illatokkal árasztjuk el a kertünket, vagy a kertünk egy kisebb szegletét, amelyek az macska orrának kellemetlenek, a bársonytalpúak elkerülik a területet. Ezen szagok közé tartozik többek között a bors, a fokhagyma, a levendula, a fahéj, vagy a citrusfélék héja.

Azonban mindenképpen ügyeljünk arra, hogyan tálaljuk a cicának a kellemetlen illatot. A borsot például ne közvetlenül szórjuk szét a kertben, hanem főzzük össze egy liter vízzel, majd permetezzük körbe az udvaron.

Amennyiben ecettel próbálkozunk, a növények kiéghetnek, ha csak úgy kilocsoljuk a földre. Egyszerűen csak egy kis tálkában helyezzük ki a kertbe.

2. tipp: kifeszített drótháló a veteményes felett

Amennyiben a virág- vagy zöldségágyást körbe kerítjük egy kisebb kerítéssel, majd egy kerti drótháló segítségével lefedjük a tetejét, hatékonyan távol tudjuk tartani a macskát a veteményestől.

Természetesen a legfontosabb kritérium az „építmény” tartóssága. Miután a macskák mesterei a tárgyak leverésének, összetörésének, így mindenképp igyekezzünk strapabíróan elkészíteni alkotásunkat.

A rendszer megtervezésénél figyeljünk oda, hogy a macska a kerítés lécein ne tudja magát átfúrni, és a hálót se legyen képes szétszedni. Ehhez pedig minőségi kerti drótháló szükséges, amely kiállja nem csak a cicák fortélyait, hanem az idő próbáját is.

Ha egyéb szempontokat is figyelembe vennénk a típust illetően, mint a szemméret vagy alapanyag, akkor érdemes profikhoz fordulni. Az ANRO webáruházban például a drótháló választéka több száz terméket számlál, így óriási szabadságot enged mindenki számára vásárlás során.

3. tipp: szúrós ágak, sziklakerti kövek

Senki sem szeret töviseken, esetleg éles szélű köveken sétálni. Nincsenek ezzel másképp a macskák sem: egy pár jól megválasztott helyre ültetett szúrós növényzet – szeder, málna, rózsa stb. – ideális a cirmosok távol tartása ellen.

Általában nem érintkeznek ezekkel a tüskésekkel, csak megfigyelik őket, majd tovább állnak. A macska nagyon okos és intuitív, így rögtön felfogja, hogy a szúrós növényzet kárt tenne puha, párnázott talpában.

szúrós növény

4. tipp: nedves kerti föld és vízpermetező

A cicák a szabadon hagyott, száraz földet kimondottan kedvelik, mivel számukra egyet jelent a macskaalommal. Viszont köztudott, hogy a macskák ki nem állhatják a vizet.

Ezt kihasználva, igen hatékony megoldásnak bizonyul, ha a nyáron kiszáradt földrész környezetébe egy mozgásérzékelős locsolót üzemelünk be. Azonban a téli időszakban ezt a módszert ne nagyon alkalmazzuk, mivel a macskák könnyen megfázhatnak és a berendezés is tönkremehet.

Amennyiben több szabadidővel rendelkezünk a nagy melegben – és sikerül elcsípni akció közben a cicát -, egy vízipisztollyal is hasonló hatást érünk el.

Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy bármennyire is zavar minket a macska jelenléte saját kertünkben, ne alkalmazzuk az állat testi épségét okozó megoldásokat.

Szerencsére azonban több eszköz is rendelkezésünkre áll kertünk állapotának megóvása érdekében, hogy közben a betolakodónak sem okozunk maradandó károkat.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert