méh és virág
méh és virág

Kép forrása: Pixabay.com

A növények megtermékenyítése, beporzása szempontjából a beporzást végző rovarok, például a méhek vagy a pillangók nélkülözhetetlenek.

Főleg a méhekkel kapcsolatban egyre több aggasztó hír lát napvilágot, melyek a számuk drasztikus csökkenéséről szólnak.

Ezek a növényeken szorgoskodó rovarok, nincsenek egyszerű helyzetben. A vegyszerek használata, a természetes élőhelyek méretének zsugorodása csökkenti a számukat, ami komoly probléma, a megoldás pedig nem kis kihívást jelent.

méh és virág

Kép forrása: Pixabay.com

Azzal, ha a kertünket úgy alakítjuk ki, hogy az a beporzást végző rovarok számára is ideális élőhely legyen, sokat tehetünk, ezekért a nagyon hasznos rovarokért.

Ha megpróbáljuk mellőzni a kertben a vegyszer használatot, biztosítunk egy kis ivóvizet, a növények ültetése során méh és pillangócsalogató növényekből válogatunk, esetleg még egy rovarhotelnek is helyet szorítunk a kertben, már rengeteget tettünk.

Bejegyzésünkben 40 méhcsalogató növényt gyűjtöttünk össze, melyek segítségével méhbarát kertet lehet kialakítani.

Méhcsalogató gyógynövények és fűszernövények

1. Kerti borágó (Borago officinalis)

kerti borágó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Plenuska

A kerti borágó (Borago officinalis) közepes termetű bokrosodó növekedésű egynyári gyógynövény, mely a mediterrán vidékeken gyakori. Látványnak sem utolsó köszönhetően kék színű, csillagra emlékeztető virágainak.

Levélzetét a szőrös száron sorakozó, lándzsa alakú, hullámos szélű levelek alkotják. A borágó sokrétűen felhasználható növény, olaja a száraz, gyulladt bőr kezelésében tesz jó szolgálatot.

Zsenge leveleivel mártások és saláták ízesíthetők, szintén fogyasztható kinyílt virágaival pedig ételeinket dekorálhatjuk.

2. Borsmenta (Mentha × piperita)

borsmenta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze

A borsmenta (Mentha × piperita) az árvacsalánfélék családjába sorolható évelő növény. Eredete nem tisztázott, egyes források Európai nyugati területeit, míg mások a Távol-Keletet jelölik meg származási helyül.

Kiváló fűszernövény és gyógynövény, ezért sok helyen termesztik. Díszítőértékét lila színű fürtös virágai, valamint a szárán sorakozó fogazott levelek adják.

3. Hegyi borsikafű (Satureja montana)

hegyi borsikafű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Niccolò Caranti

A hegyi borsikafű, hegyi borsfű vagy hegyi csombor (Satureja montana) alacsony, közepes termetű, évelő növény, közeli rokona az egynyári kerti borsikafűnek (Satureja hortensis).

A növény felfelé törő szárait sűrűn borítják a vékony, tűlevélre emlékeztető levelek. Virágai bár nem igazán látványosak, méhcsalogatók, fehér vagy halvány rózsaszín árnyalatúak.

4. Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

kerti kakukkfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Espirat

A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) közepes termetű örökzöld félcserje, mely a Földközi-tenger vidékén és Európa déli területein gyakori. Fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt kiváló, a francia és az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere.

Jól illik a különféle húsételekhez és levesekhez is. Szabadföldbe ültetve, valamint balkonládában is jól mutat köszönhetően nyáron nyíló lilás-fehér, vagy rózsaszín virágainak.

5. Közönséges levendula, keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia)

levendula

Kép forrása: Pixabay.com

közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) közepesen magas termetű, évelő, örökzöld növény, mely főként virágzatával lehet a kert dísze. Virágait leginkább júliusban ontja, de akár még ősszel is virágozhat.

Ahogy annyi minden más, úgy a levendula elterjedése is az ókorba nyúlik vissza, az ókori rómaiaknak köszönhetjük, akik a kellemes illatú örökzöld cserje virágát, illatosításra, és szépségápolási célokra használták fel.

Gondozása nem túl bonyolult, és szerencsére télálló is, így Magyarországon is sikeresen nevelhető. Ültetéséhez válasszunk, meleg, napos, szélvédett helyet. Talajra nem kényes, meszes, tápanyagokban nem igazán bővelkedő talajba ültetve, is jól érzi magát. Lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük.

Levendula vetőmag vásárlás >>>

6. Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)

snidling

Kép forrása: Pixabay.com

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) évelő fűszernövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Kellemes hagyma ízével alkalmas levesek, szószok, mártások ízesítésére.

Nagyon finom szendvicsre szórva, vagy salátába téve is. Mutatós, gömb alakú rózsaszín virágai díszítőértéket is kölcsönöznek neki, így akár évelőágyakban, mint szegélynövény is megállja a helyét.

7. Oregánó (Origanum vulgare)

oregánó (szurokfű)

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Franz Xaver

Az oregánó (Origanum vulgare) közepes termetű évelő növény, mely a mediterrán konyha elmaradhatatlan fűszerei közé tartozik, a kertben, mint talajtakaró növény funkcionálhat.

Nem túl díszes növény, némi díszítőértéket az apró, kerek, kissé hegyesedő levelek alkotta levélzete, valamint nyáron nyíló rózsaszín, vagy fehér virágai kölcsönöznek számára.

A kertészetek zöldessárga, és fehér-zöld levelű változatokat értékesítenek, ezek valamivel mutatósabbak, mint a közönséges szurokfű. Fűszerként levelei használhatók, melyeket a virágzás előtt érdemes betakarítani.

8. Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica)

orvosi angyalgyökér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Robert Flogaus-Faust

Az orvosi angyalgyökér vagy angelikafű (Angelica archangelica) magas termetű, kétnyári fűszer és gyógynövény, mely Észak-Európában, valamint Európa magasabb hegyvidékein őshonos.

Az akár 2 méteres magasságot is elérő növény, kellemes világoszöld színben pompázik, beleértve virágát is. Nagyméretű, tömött, gömbölyded ernyős virágzata nyáron díszít.

9. Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

orvosi zsálya

Kép forrása: Pixabay.com

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is.

Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kertünk dísze is lehet, 50-80cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival.

10. Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

rozmaring

Kép forrása: Pixabay.com

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) kb. 1,5méteres magasságot elérő örökzöld fűszer és gyógynövény, mely Dél-Európából származik. Intenzív aromája van, jól illik a vadételekhez, egyéb húsételekhez és mártásokhoz.

Számos gyógyhatása is ismert, forrázatával enyhíthetők a görcsök, és alkalmas a gyomor és az idegek erősítésére is. Levélzetét kicsi, hegyes, hosszúkás levelek alkotják, melyek sűrűn borítják hajtásait. A tavasz végétől kezdve, apró lilás árnyalatú virágokat is hoz.

Méhcsalogató hagymás és évelő növények

11. Díszhagyma (Allium sp.)

Allium ‘Purple Sensation’

Allium ‘Purple Sensation’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A díszhagymák az Allium nemzettség olyan hagymafajai, melyeket a kertekben évelő dísznövényként, és nem haszonnövényként ültetünk. Változatos méretek és színek jellemzik ezeket a főként kora nyáron virágzó izgalmas virágokat.

Egészen alacsony, törpe növésű, és akár másfél méter magas, hatalmas gömb virágú változatokat is találunk közöttük.

Az ősszel elültetett hagymák tavasz végén és a nyár első felében pompáznak, épp abban az átmeneti időszakban, amikor a tavaszi hagymás virágok már kezdenek elvirágozni, a nyári virágok pedig még nem indultak be igazán.

12. Édes tüdőfű (Pulmonaria saccharata)

édes tüdőfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az édes tüdőfű (Pulmonaria saccharata) alacsonyabb termetű évelő növény, amely Dél és Közép-Európa területén egyaránt elterjedt. Igazán csinos kis növény, hullámos szélű hegyes leveleit fehér pettyek díszítik, áprilistól kezdve pedig apró tölcsér formájú virágokat is hoz.

A virágok érdekessége, hogy színük eleinte rózsaszín, később kék színűvé válnak. Létezik fehér virágú, nemesített változat is. Mérete miatt leginkább sziklakertekbe érdemes ültetni, itt érvényesül legjobban különleges szépsége.

13. Évelő őszirózsa (Aster)

aster

Kép forrása: Pixabay.com

Az évelő őszirózsa (Aster) nemzetségbe, mintegy 200, alacsony, középmagas, vagy magas termetű évelő fajt sorolunk, melyek élénk színű virágaikkal a nyár második felében, valamint ősszel díszítenek.

Az évelő őszirózsa népszerűsége, nem csak az őszi virágzási időben, hanem a viszonylag egyszerű gondozhatóságban is rejlik. Ahhoz, hogy élvezhessük a lila, kék, rózsaszín vagy fehér virágok pompás látványát, csak néhány egyszerű tanácsot kell betartanunk.

14. Galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria)

galambszínű ördögszem

Kép forrása: Pixabay.com

A galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria) közepes magasságú, évelő növény, melynek természetes élőhelyét a száraz rétek, erdők szélei, valamint a sziklahasadékok jelentik.

Jó választás sziklakertbe, de ültethetjük vegyes virágágyásba vagy akár konténerbe is. Levélzetét nyeles, lándzsa alakú levelek, valamint szeldelt szárlevelek alkotják.

Különleges levendula, kékeslila, vagy rózsaszín árnyalatú virágai a szár végén nyílnak tavasszal és nyáron, a pillangók és a méhek nagyon szeretik őket.

15. Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)

nyuszifül

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Arnaud 25

A gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), vagy népies nevén nyuszifül Kis-Ázsia területéről származó alacsony termetű évelő növény, amely főként különlegesen szép levélzetével díszít, de tavasz végén virágokat is hoz.

Levelei valamint szárai is gyapjasak, ezüstszürke színűek. Apró, lilás rózsaszín virágai hosszú virágszáron nyílnak. A gyapjas tisztesfű leginkább sziklakertekbe ültetve, valamint ágyások szegélyeként mutat jól.

16. Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum)

illatos gólyaorr

Kép forrása: Geograph.org.uk / Szerző: Jonathan Billinger / Licence: CC BY-SA 2.0

Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum), alacsony termetű évelő dísznövény, mely helyes erősen tagolt leveleivel, valamint kisméretű, fehér, rózsaszín és világos lila virágaival díszít.

Virágait április végétől csodálhatjuk meg, virágzása egészen a nyár elejéig tart. Jó árnyéktűrő képességű növény, ezért ha a nagyobb növények által árnyékolt helyre keresünk virágzó növényt, akkor igazán jó választás.

17. Japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica)

Japán szellőrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A japán szellőrózsa nevével ellentétben, nem Japánban, hanem Kínában őshonos évelő növény. Innen került Japánba, majd terjedt el Európában is.

A fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban tündöklő virágai a nyár második felében kezdenek nyílni és az első fagyokig díszítenek.

A japán szellőrózsák között közepesen magas kb. 60cm-es, és egészen magas, akár másfél méteres változatokat is találunk. 

A japán szellőrózsa, tulajdonképpen a kínai szellőrózsa egyik változata, de gyakran így nevezik az egyéb Kínából származó fajokat és hibrideket is.

18. Kárpáti harangvirág (Campanula carpatica)

kárpáti harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) a Kárpátok hegyvidékeinek bokros növekedésű évelő növénye. Alacsony, közepes termete ellenére igen feltűnő jelenség, a növény méretéhez képest kifejezetten nagy virágai miatt.

Lila, fehér vagy kék színű csésze alakú virágait a nyár második felétől hozza, egészen az ősz elejéig.

A mutatós virágok alkotta látványt, a szív alakú élénkzöld levelek egészítik ki. Mérete miatt leginkább sziklakertekben, vagy kerti utakat szegélyező ágyások alacsony növényeként mutat jól.

19. Kék iringó (Eryngium planum)

kék iringó

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

A kék iringó (Eryngium planum) magas, felálló szárú, szúrós évelő növény, mely gömbös virágzatával, valamint kék színével érdekes színfoltot alkothat kertünkben, más virágok társaságában.

Jellegzetes virágai szárazvirág díszekhez is használhatók. Ha a színeződés kezdetén levágjuk őket, lógatva, szellős, árnyékos helyen egyszerűen kiszáríthatók.

20. Kerti harangláb (Aquilegia vulgaris)

kerti harangláb

Kép forrása: Pexels.com

A kerti harangláb, közönséges harangláb vagy sasfű (Aquilegia vulgaris) bokros növekedésű évelő hagymás növény, hazánkban védettek a természetben található példányok. Változatos méretekben fordul elő, a törpétől a közepesen magasig mindenféle haranglábbal találkozhatunk.

A tavasz végén és nyár elején nyíló sarkantyús virágai lila, fehér, bordó, rózsaszín árnyalatokban játszanak. Elvirágzása után meglehetősen jellegtelen a külseje, ahogy sok más hagymás növény esetében, úgy a kerti haranglábnál is számolni kell azzal, hogy levelei visszahúzódnak a hagymába, és üres helyet hagy maga után. A kerti harangláb minden része mérgező!

21. Kerti macskamenta (Nepeta × faassenii)

kerti macskamenta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Citron / Licence: CC BY-SA 3.0

A kerti macskamenta (Nepeta × faassenii) közepesen magas bokros növekedésű évelő növény, mely Európában őshonos, de világszerte elterjedt. A macskákra ellenállhatatlan hatást gyakorol, innen kapta nevét.

Levelei molyhosak, felületük kissé bőrszerű, és szürkészöld színben játszanak. Fehér, kék vagy lila színű ajakos virágai, a szár végén fürtöt alkotnak, tavasz végén és nyár elején nyílnak. Jól mutat sziklakertekben, kerti kőlépcsők, vagy utak szegélyeként is.

22. Kerti mályvarózsa (Alcea rosea)

kerti mályvarózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mályvarózsa vagy festőmályva (Alcea rosea) a mályvafélék családjába tartozó évelő növény. Nagytermetű növény, üreges szára, akár két méteres hosszúságot is elérhet.

Évelőágyakban jól mutat az alacsonyabb virágok háttereként, de ültethető kerítés mellé is. Nagyméretű leveleivel, és a szár végén hozott élénk színű virágaival a kertek májusi-júniusi dísze lehet.

Mályvarózsa vetőmag vásárlás >>>

23. Krókusz (Crocus)

krókusz

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti krókusz vagy kerti sáfrány (Crocus) a nősziromfélék családjába tartozó évelő növény. A maximum 10cm-es magasságot elérő, élénk színekben játszó krókuszok az elsők között jelzik a tavasz megérkeztét. 

Tölcsér formájú, cirmos, sárga, lila, fehér színben játszó virágai február végén, március elején pompáznak. Csoportosan ültetve az évelőágyak, sziklakertek korai díszei lehetnek, de a ritkább lombú bokrok, fák alá is ültethetjük őket.

24. Küllőrojt (Erigeron speciosus)

küllőrojt

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

A küllőrojt (Erigeron speciosus) közepesen magas, bokros tövű évelő növény, csoportosan ültetve, illetve vegyes virágágyásokban lehet kertünk igazi dísze.

A növény levélzetét hosszú, tojásdad, kissé szőrös levelek alkotják. Méh és pillangócsalogató kék, lila, fehér vagy rózsaszín virágai jellemzően a nyár első felében nyílnak.

25. Méhbalzsam (Monarda)

monarda

Kép forrása: Pixabay.com

A méhbalzsam, ápolka vagy vörös indiáncsalán (Monarda) magas évelő növény, mely Észak-Amerikából származik. Mutatós növény, borzas virágai a szár végén nyílnak, a száron kissé hegyes, kellemes citromra emlékeztető illatot árasztó levelek sorakoznak.

A lila, pink és bordó árnyalataiban játszó virágait a nyár második felében hozza. Jól mutat más növényekkel együtt, vagy csoportosan ültetve is.

26. Nagyvirágú lednek (Lathyrus latifolius)

nagyvirágú lednek

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A nagyvirágú lednek (Lathyrus latifolius) erőteljes növekedésű, évelő kúszónövény, mely Közép és Dél-Európában is őshonos. Támaszték mellett felfuttatható, támaszték nélkül, földön elterülő, gömbszerű bokorrá fejlődik. Mérgező növény, magja különösen mérgező.

Levélzetét zöld vagy szürkészöld színű lándzsás, vagy elnyúlt ovális alakú levelek alkotják. Fehér, halvány rózsaszín vagy fukszia színű virágai nyár közepétől, ősz elejéig nyílnak.

27. Nárcisz (Narcissus)

nárciszok

Kép forrása: Pixabay.com

A nárcisz (Narcissus) az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetség számos nárcisz faja a tavasz, kora tavasz emblematikus virága.

A nárcisz évelő hagymás növény, fajtáinak száma szinte végtelen, találunk köztük egészen kistermetű, kisvirágú, és persze magas, teltvirágú fajtákat is, amelyek fehérben és a sárga árnyalataiban játszanak.

28. Pompás varjúháj (Sedum spectabile)

pompás varjúháj

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás varjúháj (Sedum spectabile) a varjúhájfélék családjába tartozó, felálló szárú, bokrosodó évelő növény, mely levélzetével, valamint a nyár második felében és őszelején nyíló virágaival is díszít.

A növény levélzetét a szárat borító, húsos, tojásdad levelek alkotják, rózsaszín árnyalatú, csillag alakú virágai bogernyőt alkotnak. Nagyon egyszerűen kezelhető, igénytelen növény, mely jó választás sziklakertbe és kőedénybe ültetve is.

29. Sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)

sudárzsálya

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) felálló hajtású nagytermetű évelő félcserje, mely termete miatt főleg a nagyobb kertek díszítésére alkalmas. Jól társítható más növényekkel, például kasvirággal, díszfüvekkel is.

Bár hajtásai felállók, hajlamos arra, hogy szétterüljön, ráhajoljon a szomszédos növényekre, ezért hagyjunk számára elegendő helyet.

Hajtásai szürkészöld árnyalatúak, molyhos szeldelt levelei szintén. Sötétkék vagy levendulakék virágai nyáron és ősz elején díszítenek, a méhek nagyon kedvelik őket.

Méhcsalogató egynyári és kétnyári növények

30. Búzavirág (Centaurea cyanus)

búzavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A búzavirág (Centaurea cyanus) az őszirózsafélék családjába tartozó közepesen magas egynyári növény, mely Dél-Európából származik. Gyakran találkozni vele szántóföldeken, pipacs és más vadvirágok társaságában.

Számos nemesített változata létezik, melyek között teltvirágú fajtákat is találunk, természetes hatású kertekben más virágok társaságában remekül mutat.

Kék, rózsaszín vagy fehér színben pompázó virágai jellemzően tavasz végén és a nyár első felében nyílnak a vékony virágszár végén.

Búzavirág vetőmag vásárlás >>>

31. Dísznapraforgó (Helianthus annuus)

dísznapraforgó

Kép forrása: Pixabay.com

A dísznapraforgó (Helianthus annuus) egynyári dísznövény, a haszonnövényként termesztett napraforgó díszváltozata. A különféle nemesített fajták eltérő virágzattal és virágszínnel rendelkeznek, melyek fajtától függően 0,5-1,5méter magas, erős száron nyílnak.

Természetesen léteznek a hagyományos napraforgóhoz hasonlító virágú fajták is, de akadnak igazán különleges krizantémra emlékeztető virágú változatok is. A virágok színe lehet nap sárga, narancssárga, bordó, vagy krémszínű is.

A különböző magasságú dísznapraforgók más-más funkciót tölthetnek be a kertben. Az alacsonyabb fajták virágágyak előterébe, vagy nagyobb kaspóba ültethetők, míg a magas fajták szoliterként, valamint térelválasztó növényként is megállják a helyüket.

Dísznapraforgó vetőmag vásárlás >>>

32. Körömvirág (Calendula officinalis)

körömvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A körömvirág, gyűrűvirág, vagy kenyérbélvirág (Calendula officinalis) hazánk egyik legnépszerűbb dísznövénye – nem véletlenül. Élénksárga és narancssárga színével megidézi a nyár és napsütés hangulatát.

Gondozása kifejezetten egyszerű, akár még arra is alkalmas lehet, hogy a kicsi gyerekeket bevezessük a kertészkedés rejtelmeibe. A sikerélmény szinte biztos, hisz a növény kis odafigyelés mellett is rendkívül gyorsan kicsírázik.

Amellett, hogy a kert, és vázába téve a lakás dísze, kifejezetten hasznos gyógynövény is, jól mutatja az, hogy gyulladáscsökkentő illóolaját kenőcsként, és borogatásként is alkalmazzák. Virágával, salátákat és leveseket is ízesíthetünk.

Körömvirág vetőmag vásárlás >>>

33. Oroszlánszáj (Antirrhinum majus)

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) vagy ismertebb nevén tátika, mediterrán vidékekről származó, változatos szín és méretváltozatokban előforduló, fürtös virágzatú, kevés törődést igénylő dísznövény.

Leggyakoribbak a félmagas, 80cm körüli magasságot elérő fajták, de léteznek jóval kisebb törpe és futó oroszlánszáj fajták is. Virágzási ideje, május közepétől szeptemberig tart, a nyár első két hónapjában a leglátványosabb.

34. Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) az őszirózsafélék családjába tartozó, egynyári dísznövény, mely Mexikóban őshonos. A természetes hatású kertek, angol kertek egyik jellegzetes virága mely, rózsaszín, bordó, fehér, vagy cirmos virágaival és osztott leveleivel díszít.

Nagyon egyszerűen nevelhető jó önvető képességű növény, melyet magvetéssel is könnyen szaporíthatunk. A kertben változatosan felhasználható, mivel alacsony, talajtakarásra alkalmas, valamint magasabb termetű, az ágyás hátterét, vagy nagyobb foltját alkotó típusokat is vásárolhatunk belőle.

35. Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

piros gyűszűvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) magas termetű kétnyári növény, mely nyáron díszít virágzatával. Mivel kétnyári növény, ezért virágaiban a második évben gyönyörködhetünk, az első évben levelei fejlődnek ki. A piros gyűszűvirág erősen mérgező növény!

Bár erősen mérgező, látványos megjelenése miatt, az angol kertek és más természetes hatású kertek egyik elmaradhatatlan növénye. Jól mutat más virágok társaságában csoportosan ültetve, kerítések, falak mellé szintén ültethető.

A hosszú száron nyíló, harang alakú virágok rózsaszín, lila, krém, sárga és ezek megannyi árnyalatában játszanak. A hosszú virágszár tőlevélrózsából nő, melyet kissé hosszúkás, hegyesedő végű levelek alkotnak.

Gyűszűvirág vetőmag vásárlás >>>

36. Pompás rézvirág (Zinnia elegans)

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás rézvirág (Zinnia elegans) az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény, melynek őshazája Mexikó. A hazai kertekben nemesített fajai virágzanak nyár közepétől, egészen október végéig. 

Tömött fészekvirágzatát, sziromlevelek sokasága alkotja, amelyek a szivárvány szinte minden színében játszanak. A látványos virágok hátteréül a sötétzöld, hosszúkás, kissé szív alakú levelek szolgálnak. Gondozása nem túl nehéz.

Rézvirág vetőmag vásárlás >>>

37. Varádicslevelű mézontófű (Phacelia tanacetifolia)

varádicslevelű mézontófű

Kép forrása: Pixabay.com

A varádicslevelű mézontófű (Phacelia tanacetifolia) magas termetű, bokros habitusú felálló szárú egynyári növény, mely csoportosan ültetve lehet kertünk különleges szépségű dísze. Vágott virágként otthonunkat díszíthetjük vele.

Levélzetét a szőrös szárain fejlődő szárnyaltan szeldelt levelek alkotják. Levendula kék színű, hosszúporzós virágokból álló virágzata a tavasz második, valamint a nyár első felében díszítenek, pillangó és méhcsalogatók.

Méhcsalogató fák és cserjék

38. Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

egybibés galagonya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Franz Xaver

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), maximum 10méteres magasságot elérő, szabálytalan alakú, kimondottan mutatós, virágzó cserje.

Haragos zöld színű, szeldelt leveleivel, a tavasz második felében nyíló virágaival, valamint őszi, vörös, gömbölyded terméseivel egyaránt díszít. Hófehér virágai, kellemes illatot árasztanak. Kiválóan alkalmas természetes hatású, valamint nyírott sövény nevelésére is.

39. Nagyvirágú tárnicslonc (Abelia x grandiflora)

nagyvirágú tárnicslonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Javier martinlo

A nagyvirágú tárnicslonc (Abelia x grandiflora) kb. 1,5-2 méteres maximális magasságot elérő félörökzöld vagy lombhullató cserje, melyből nyíratlan sövényt nevelhetünk, vagy előkertünket díszíthetjük vele.

A rendkívül mutatós díszcserje ívesen széthajló ágrendszerű, hajtásait sűrűn borítják az ovális, sötétzöld színű, fényes felületű levelek. Halvány rózsaszín árnyalatú, illatos, tölcséres virágai a nyár közepétől egészen ősz közepéig nyílnak. Őszi levélszíne is dekoratív növénnyé teszi, levelei bíboros árnyalatban játszanak ősszel.

40. Nyáriorgona (Buddleja davidii)

nyáriorgona

Kép forrása: Pixabay.com

A nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii) Kína és Japán területéről származó, gyors növekedésű, kimondottan díszes cserje. Felfelé álló szárain nyíló bugás virágaival igazán pompás látvány. Fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai nyár közepétől, egészen októberig ékesítik kertünket.

A növény lombozatát lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelek alkotják. A nyáriorgona magában ültetve, szoliterként, valamint csoportba ültetve egyaránt kertünk dísze lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Pexels.com; Wikipédia / Szerző: Plenuska; Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze; Wikipédia / Szerző: Niccolò Caranti; Wikipédia / Szerző: Espirat; Wikipédia / Szerző: Franz Xaver; Wikipédia / Szerző: Robert Flogaus-Faust; Wikipédia / Szerző: Arnaud 25; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Wikipédia / Szerző: Citron / Licence: CC BY-SA 3.0; Wikipédia / Szerző: Kor!An; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Wikipédia / Szerző: Franz Xaver; Wikipédia / Szerző: Javier martinlo; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Geograph.org.uk / Szerző: Jonathan Billinger / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

Források: Botanikaland – Varádicslevelű mézontófű; Hobbikert – Nagyvirágú tárnicslonc

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert