angol kert
angol kert

Kép forrása: Flickr / Szerző: Karen Roe / Licence: CC BY 2.0

Az angol vidéki kertekre a természetesség, a buja növényzet, az évelő és egynyári virágok kavalkádja és harmóniája jellemző.

Romantikus és megnyugtató oázisok, melyeket a sok-sok illatos és színpompás virág, a kanyargó kis ösvények, kertben elhelyezett padok és tárgyak igazán békés, kellemes hellyé tesznek. Egy ilyen kertben igazi felüdülés a szabadidő eltöltése.

angol kert

Kép forrása: Flickr / Szerző: ukgardenphotos / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ha szeretnéd a saját kertedet is az angol vidéki kertek stílusában kialakítani, neked szól cikkünk, melyben az angol vidéki kertek jellegzetes növényeiből gyűjtöttünk össze 40-et.

1. Sarkantyúfű (Delphinium sp.)

sarkantyúfű

Kép forrása: Pixabay.com

A sarkantyúfű (Delphinium sp.) nagytermetű, bokrosodó növekedésű évelő növény. Levélzetét, tenyeresen osztott, nagyméretű levelek alkotják. Kék, fehér, lila, vagy rózsaszín árnyalatban játszó fürtös virágzata egész nyáron nyílik, vágott virágként is rendkívül mutatós. Fontos megemlíteni, hogy a sarkantyúfű a mérgező növények sorát gyarapítja.

2. Harangláb (Aquilegia vulgaris)

kerti harangláb

Kép forrása: Pexels.com

A kerti harangláb, közönséges harangláb vagy sasfű (Aquilegia vulgaris) bokros növekedésű évelő hagymás növény, hazánkban védettek a természetben található példányok. Változatos méretekben fordul elő, a törpétől a közepesen magasig mindenféle haranglábbal találkozhatunk.

A tavasz végén és nyár elején nyíló sarkantyús virágai lila, fehér, bordó, rózsaszín árnyalatokban játszanak. 

Elvirágzása után meglehetősen jellegtelen a külseje, ahogy sok más hagymás növény esetében, úgy a kerti haranglábnál is számolni kell azzal, hogy levelei visszahúzódnak a hagymába, és üres helyet hagy maga után. A kerti harangláb minden része mérgező!

3. Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum)

illatos gólyaorr

Kép forrása: Geograph.org.uk / Szerző: Jonathan Billinger / Licence: CC BY-SA 2.0

Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum), alacsony termetű évelő dísznövény, mely helyes erősen tagolt leveleivel, valamint kisméretű, fehér, rózsaszín és világos lila virágaival díszít.

Virágait április végétől csodálhatjuk meg, virágzása egészen a nyár elejéig tart. Jó árnyéktűrő képességű növény, ezért ha a nagyobb növények által árnyékolt helyre keresünk virágzó növényt, akkor igazán jó választás.

4. Kerti szegfű (Dianthus caryophyllus)

szegfű

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti szegfű (Dianthus caryophyllus) a szegfűfélék családjába tartozó évelő növény, mely a Földközi-tenger vidékén őshonos. Nagyon kedvelt és változatos megjelenésű alacsony vagy közepes termetű dísznövény, népszerű fajtái a Chabaud és a Grenadin szegfű.

A nemesítők munkájának hála a nyáron nyíló virágok különféle színárnyalatokban és formában pompáznak. Lehetnek szimplák és teltvirágúak, rózsaszín, piros, fehér és sárga árnyalatúak is. A mutatós virágok a szár végén nyílnak, melyet vékony, fűszerű, szürkészöld, vagy kékeszöld levelek díszítenek.

5. Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) az őszirózsafélék családjába tartozó, egynyári dísznövény, mely Mexikóban őshonos. A természetes hatású kertek, angol kertek egyik jellegzetes virága mely, rózsaszín, bordó, fehér, vagy cirmos virágaival és osztott leveleivel díszít.

Nagyon egyszerűen nevelhető jó önvető képességű növény, melyet magvetéssel is könnyen szaporíthatunk. A kertben változatosan felhasználható, mivel alacsony, talajtakarásra alkalmas, valamint magasabb termetű, az ágyás hátterét, vagy nagyobb foltját alkotó típusokat is vásárolhatunk belőle.

6. Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

piros gyűszűvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) magas termetű kétnyári növény, mely nyáron díszít virágzatával. Mivel kétnyári növény, ezért virágaiban a második évben gyönyörködhetünk, az első évben levelei fejlődnek ki. A piros gyűszűvirág erősen mérgező növény!

Bár erősen mérgező, látványos megjelenése miatt, az angol kertek és más természetes hatású kertek egyik elmaradhatatlan növénye. Jól mutat más virágok társaságában csoportosan ültetve, kerítések, falak mellé szintén ültethető.

A hosszú száron nyíló, harang alakú virágok rózsaszín, lila, krém, sárga és ezek megannyi árnyalatában játszanak. A hosszú virágszár tőlevélrózsából nő, melyet kissé hosszúkás, hegyesedő végű levelek alkotnak.

Gyűszűvirág vetőmag vásárlás >>>

7. Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)

Campanula persicifolia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Enrico Blasutto

A baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) Európában és Ázsiában őshonos magas termetű évelő növény. Magyarországon jellemzően a hegyi rétek, lomberdők lakója. Harang alakú kék vagy fehér (Campanula persicifolia ’Alba’) virágai a nyár első felében, hosszú virágszárakon nyílnak. Levélzetét szálas, lándzsás levelek alkotják.

A kb. 80-100cm-es magasságot elérő baracklevelű harangvirág csoportosan ültetve, valamint más növényekkel társítva is kertünk igazi dísze lehet. Látványos összeültetést hozhatunk létre, ha palástfű (Alchemilla), pompás gólyaorr (Geranium magnificum), margitvirág (Leucanthemum) társaságába ültetjük.

Töveit egymástól 25-30cm-re ültessük el nedves, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba, világos vagy félárnyékos helyre.

8. Tűzeső (Heuchera sp.)

tűzeső

Kép forrása: Pixabay.com

A tűzeső, tűzgyöngyvirág (Heuchera sp.) közepesen magas évelő örökzöld növény, melynek rengeteg nemesített fajtáját forgalmazzák. Leveleivel, valamint hosszú száron nyíló, apró fehér, piros, vagy rózsaszín virágok alkotta virágzatával díszít. 

A levélzetét alkotó levelek, szív alakúak, karéjosak, a hibridtől függően, zöld, bordó, narancssárga színűek is lehetnek.

A tűzeső sokoldalú növény, jól mutat évelőágyakban, ágyások szegélyeként, valamint sziklakertekben is.

9. Évelő őszirózsa (Aster)

aster

Kép forrása: Pixabay.com

Az évelő őszirózsa (Aster) nemzetségbe, mintegy 200, alacsony, középmagas, vagy magas termetű évelő fajt sorolunk, melyek élénk színű virágaikkal a nyár második felében, valamint ősszel díszítenek.

Az évelő őszirózsa népszerűsége, nem csak az őszi virágzási időben, hanem a viszonylag egyszerű gondozhatóságban is rejlik.

10. Bögrevirág (Campanula medium)

bögrevirág

Képek forrása: Wikipédia / Szerzők: Yoko Nekonomania; Guérin Nicolas

A bögrevirág, vagy csupros harangvirág (Campanula medium) a harangvirág (Campanula) nemzetségbe tartozó közepesen magas kétnyári növény. Fehér, lila vagy rózsaszín virágaival tavasz végén, valamint nyár elején díszít.

Nevét csuporra emlékeztető virágairól kapta, melyek szirmai visszahajlanak, peremet alkotnak. Látványos virágai tartósak, vágott virágként a lakásunknak is igazi díszei lehetnek. Levélzetét alul kerek és nagy levelek, míg felül, lándzsaszerű, fogazott szélű levelek alkotják.

11. Sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)

sudárzsálya

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) felálló hajtású nagytermetű évelő félcserje, mely termete miatt főleg a nagyobb kertek díszítésére alkalmas. Jól társítható más növényekkel, például kasvirággal, díszfüvekkel is.

Bár hajtásai felállók, hajlamos arra, hogy szétterüljön, ráhajoljon a szomszédos növényekre, ezért hagyjunk számára elegendő helyet.

Hajtásai szürkészöld árnyalatúak, molyhos szeldelt levelei szintén. Sötétkék vagy levendulakék virágai nyáron és ősz elején díszítenek, a méhek nagyon kedvelik őket.

12. Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

orvosi zsálya

Kép forrása: Pixabay.com

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is.

Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kertünk dísze is lehet, 50-80cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival.

13. Kerti mák (Papaver somniferum)

Papaver somniferum

Papaver somniferum / Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mák (Papaver somniferum) eredeti élőhelyén, Európa mediterrán vidékein évelő, hazánkban egynyári növény.

Az ízletes mák miatt fontos élelmiszernövényünk, nemesített, különféle színekben és változatokban kapható fajtái pedig dekoratív dísznövények. 

A kerti mák nyáron nyíló, nagyméretű virágai lehetnek szimplák, teltek, rojtosak, fehér, rózsaszín, piros és a bíbor különféle árnyalataiban játszók.

A kifejlett kerti mák kb. 100-120cm-es maximális magasságot érhet el, szürkészöld karéjos leveleivel, valamint színpompás virágaival bármelyik évelő ágy dísze lehet.

14. Kerti mályvarózsa (Alcea rosea)

kerti mályvarózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mályvarózsa vagy festőmályva (Alcea rosea) a mályvafélék családjába tartozó évelő növény. Nagytermetű növény, üreges szára, akár két méteres hosszúságot is elérhet.

Évelőágyakban jól mutat az alacsonyabb virágok háttereként, de ültethető kerítés mellé is. Nagyméretű leveleivel, és a szár végén hozott élénk színű virágaival a kertek májusi-júniusi dísze lehet.

Mályvarózsa vetőmag vásárlás >>>

15. Szagos bükköny (Lathyrus odoratus)

szagos bükköny

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

A szagos bükköny vagy szagos lednek (Lathyrus odoratus) egynyári kúszónövény, melyet a megfelelő támaszték mellett könnyen felfuttathatunk, kacsai segítségével kapaszkodik egyre feljebb és feljebb. Szicíliából származik, innen hódította meg Európa többi vidékét.

Bokor formájú, törpe változatát is forgalmazzák az üzletek. Fontos megemlíteni, hogy mérgező növény. Rendkívül látványos, intenzív illatú virágai 30-40cm-es szárakon kis fürtökben nyílnak tavasszal. Változatos színekben kapható lila, fehér, piros, rózsaszín és többszínű változatokat is vásárolhatunk.

16. Bugás lángvirág (Phlox paniculata)

bugás lángvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Keith Pomakis

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) közepesen magas termetű évelő növény, amely igazán népszerű és csinos virág, vétek kihagyni virágágyunkból. Hosszú szárainak végén gömbformát alkotnak a parányi 5 szirmú virágok.

Szárán hegyes üde zöld levelek sorakoznak. Illatos, lila, fehér és rózsaszín árnyalatokban játszó virágait a nyár második felében hozza. A vele azonos igényű, és hasonlóan könnyen gondozható réti lángvirág már májusban megkezdheti a virágzást.

17. Lágyszőrű palástfű (Alchemilla mollis)

lágyszőrű palástfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

A lágyszőrű palástfű (Alchemilla mollis) közepes magasságú, erőteljes növekedésű évelő növény, mely jól illik a kert természetes hatású részeibe, vagy akár a kerti tó partjára is.

Levélzetét legyezőre emlékeztet, nagyméretű, ujjasan összetett, karéjos levelek alkotják. Zöldessárga színű, laza fürtben nyíló virágai a levelek fölé magasodó szárakon díszítenek a nyár folyamán.

18. Jószagú cickafark (Achillea filipendulina)

jószagú cickafark

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mario Kummerer

A jószagú cickafark, sárga cickafark vagy páfránylevelű cickafark (Achillea filipendulina) jellegzetes külsejű, nagytermetű évelő növény.

Bokros növekedés, valamint jó télálló képesség jellemzi. Sátorozó, élénksárga virágait egész nyáron hozza, az akár egy méteres szárak végén. Hosszúkás levelei szeldeltek, erősen tagoltak.

Jól mutat csoportosan ültetve, vagy más színű, pl. komplementer színű virágokkal ültetve. Szárított virág kompozíciók készítéséhez is használják, de akár vágott virágként is megállja a helyét.

19. Réti margitvirág, margaréta (Leucanthemum vulgare)

Leucanthemum vulgare

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Böhringer

A réti margitvirág vagy margaréta (Leucanthemum vulgare; Chrysanthemum leucanthemum) közepesen magas termetű évelő növény, Ázsia mérsékelt égövi részein valamint Európában is gyakori.

Magyarországon is gyakori növény, leggyakrabban az üde nedves réteken, erdőszéleken, folyópartokon találkozhatunk vele. Levélzetét lapát alakú tőlevelek, valamint fűrészes szélű, tojásdad formájú szárlevelek alkotják.

Fehér színű nyelves valamint sárga csöves virágok alkotta fészekvirágzatával tavasz végén, valamint nyáron díszít. A kertben természetes hatású kertrészek, vegyes virágágyások mutatós növénye lehet.

20. Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

kasvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A bíbor kasvirág vagy lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) az őszirózsafélék családjába tartozó, Észak-Amerika területéről származó évelő növény. Gyógyhatása miatt Európában is termeszteni kezdték a 18. században.

Viszonylag magas növény, akár az egy méteres magasságot is közelítheti, így az évelőágyakban akár szoliterként is ültethető, annál is inkább, mivel illatos fészekvirágzata igen mutatós.  Virágaiban júliustól kezdve, egészen az ősz elejéig gyönyörködhetünk.

Bíbor kasvirág vetőmag vásárlás >>>

21. Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida)

pompás kúpvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) Észak-Amerika területén őshonos közepesen magas évelő növény. Magas száron nyíló fészkes virágzatával, valamint a száron sorakozó haragoszöld, kerekded, kissé hegyes levelekkel díszít.

Sárga, kissé narancsos árnyalatú virágait a nyár második felében, valamint ősz elején hozza. Jó fagytűrő képességű növény.

22. Őszi napfényvirág (Helenium)

őszi napfényvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Az őszi napfényvirág (Helenium) magas termetű évelő növény, mely Észak-Mexikó és Dél-Texas területén őshonos. Kertészetekben eltérő virágzási idejű nemesített fajtáit forgalmazzák.

Rendkívül mutatós növény, főként sárga, piros, narancs és rózsaszínben játszó fészekvirágzata miatt. Virágai a szár végén nyílnak, a száron hosszúkás, haragoszöld színű levelek sorakoznak. Jól társítható más növényekkel, de szoliterként, csoportosan ültetve is jól mutat.

23. Méhbalzsam (Monarda)

monarda

Kép forrása: Pixabay.com

A méhbalzsam, ápolka vagy vörös indiáncsalán (Monarda) magas évelő növény, mely Észak-Amerikából származik. Mutatós növény, borzas virágai a szár végén nyílnak, a száron kissé hegyes, kellemes citromra emlékeztető illatot árasztó levelek sorakoznak.

A lila, pink és bordó árnyalataiban játszó virágait a nyár második felében hozza. Jól mutat más növényekkel együtt, vagy csoportosan ültetve is.

24. A buglyos fátyolvirág, rezgő (Gypsophila paniculata)

buglyos fátyolvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Thayne Tuason / Licence: CC BY-NC 2.0

A buglyos fátyolvirág, rezgő (Gypsophila paniculata) magas termetű, légies hatású évelő növény, melynek szárított virágai kedvelt virágkötészeti alapanyagok. A magyar szappangyökérnek is nevezett virág, hosszan díszíti a virágágyást nyáron nyíló fehér virágaival.

25. Évelő len (Linum perenne)

évelő len

Kép forrása: Flickr / Szerző: T. MA / Licence: CC BY-NC 2.0

Az évelő len (Linum perenne) közepes termetű évelő növény, amely Európa szerte elterjedt. Bár nagyon kedves megjelenésű és mutatós növény, hazánkban viszonylag kevesen ültetik.

Világoskék virágait tavasz végén kezdi el hozni. Elsősorban csoportba ültetve mutat jól, természetes hatású kertekben, ahol főleg vadvirágok nyílnak, különösen jól mutat. Fontos megemlíteni, hogy nyersen mérgezőek magjai.

Évelő len vetőmag vásárlás >>>

26. Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

ernyős verbéna

Kép forrása: Pixabay.com

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) a vasfűfélék családjába tartozó, magas egynyári növény, mely méretében és megjelenésében jelentősen különbözik a kerti verbénától.

Jól illeszkedik a modernebb kertekbe is, virágai pillangókat csalogatnak a kertbe. Az ernyős verbéna, nagyon könnyed hatású, légies növény, levélzete szinte elhanyagolható, keskeny, sötétzöld levelek alkotják.

A szinte csupasz szárak végén nyílnak különlegesen szép árnyalatú lila virágai, melyek nyáron valamint az őszelején díszítenek. Mivel nagyon légies, könnyed növény, érdemes nagyobb tömegben, egy összefüggő foltot képezni belőle.

27. Borzaskata (Nigella damascena)

borzaskata

Kép forrása: Pixabay.com

A borzaskata (Nigella damascena) a boglárkafélék családjába tartozó egynyári növény, mely Közép-Európában és a Földközi-tenger vidékén is őshonos. 

A borzaskatán kívül más érdekes nevekkel is illetik ezt a növényt: a török kandilla, a török katicavirág, a kerti kandilla, a kék kandilla, a puszták szüze, a pókfű és a ködvirág is ezt az izgalmas külsejű virágot takarja.

A közepesen magas növény, nagyon könnyed, légies megjelenésű, levélzetét nagyon vékony, élénkzöld levelek alkotják. Ez az élénkzöld, kusza, de szellős levélzet szolgál hátteréül a nyáron nyíló, csillag alakú kék, rózsaszín vagy fehér virágoknak.

28. Sötétkék szamárkenyér (Echinops ruthenicus)

sötétkék szamárkenyér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer

A sötétkék szamárkenyér vagy díszbogáncs (Echinops ruthenicus) magas termetű évelő növény, kerti növényként és szárazkötészeti alapanyagként egyaránt megállja a helyét.

Erős felálló szárain, szeldelt, tövises levelek sorakoznak, virága a szár végén nyílik. A kék színű gömb alakú virágzatot, apró virágok alkotják. Virágait a nyár közepétől hozza, szeptemberig.

29. Szakállas írisz (Iris barbatus)

szakállas írisz

Kép forrása: Pixabay.com

A szakállas írisz (Iris barbatus) nagytermetű, hagymás évelő növény.

Rendkívül mutatós, lila és fehér színben játszó virágaival, valamint sásra emlékeztető, hosszú, szalagszerű leveleivel.

A szár végén nyíló, nagyméretű virágait a tavasz végén, valamint a nyár elején hozza.

Jól mutat évelőágyakban, csoportosan ültetve, vágott virágként is kiváló. Virágai, kellemes illatot árasztanak.

A szakállas írisz, víz, fény és melegigényes növény. Ültetési helyéül bátran választhatunk, világos, vagy egyenesen tűző napos helyet is.

30. Sásliliom (Hemerocallis sp.)

lángszínű sásliliom

Kép forrása: Pixabay.com

A sásliliom (Hemerocallis sp.) a fűfafélék családjába tartozó hagymás évelő növény. A legtöbb faj Kína és Japán területéről származik, kivételt a sárga sásliliom (Hemerocallis lilioasphodelus) képez, amely Európában is honos.

Ez a faj Magyarországon védettséget élvez. Rendkívül mutatós virág, fajtól függően, élénk sárga, narancssárga, vörös, bordó, barna, fehér, rózsaszín vagy zöld virágait júniustól kezdődően hozza.

A sásliliom látványos virágaival, valamint levéltömegével, talajtakaróként ültetve, vagy virágágyásban egyaránt kertünk különleges dísze lehet.

Levélzetét hosszú, sásszerű, földre hajló levelek alkotják. Nagyméretű virágai hosszú tőkocsányon nyílnak nyáron. Egy-egy virág nem túl hosszú életű, azonban a növény, folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról.

31. Füzéres sáfrányfű (Crocosmia x crocosmiiflora)

Crocosmia

Kép forrása: Flickr / Szerző: houroumono / Licence: CC BY 2.0

A füzéres sáfrányfű, kerti krokozmia vagy montbrécia (Crocosmia x crocosmiiflora) évelő hagymás növény, amely Dél-Afrika területéről jutott el, a hazai kertekbe.

Nyár végén kezdi el ontani narancssárga, piros és sárga színben játszó virágait, melyek látványát még ősszel is élvezhetjük. Közepesen magas évelő, bár egyes fajták, akár az egy méteres magasságot is meghaladhatják.

Bokros habitusával, hosszú, hegyesedő leveleivel, valamint harsány virágzatával az évelő ágyak igazi dísze lehet.

32. Szakállas bugatölcsér (Penstemon barbatus subsp. coccineus)

szakállas bugatölcsér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: peganum

A szakállas bugatölcsér (Penstemon barbatus subsp. coccineus) az USA délnyugati területéről származó, közepesen magas évelő növény. Hazánkban még nem igazán gyakori a kertekben.

Pici tölcsér alakú, korall vörös színű virágai a hosszú szár felső részéről alácsüngve nyílnak. A hosszú szár a tőlevélrózsába rendeződő, kerekded vagy hosszúkás levelek közül növekszik. Virágait, a nyár első felében hozza.

33. Angol levendula (Lavandula x intermedia)

angol levendula

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

Az angol levendula (Lavandula x intermedia) a közönséges levendula (Lavandula angustifolia) és a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) keresztezésével létrehozott örökzöld cserje. Jól mutat sziklakertbe ültetve, de akkor is jó választás, ha mediterrán hatású kert kialakítására törekszünk.

Közepes termetű, kb. 80cm-es maximális magasságot elérő növény, mely először kalászszerű, a közönséges levendulánál nagyobb virágot hoz. A lila különböző árnyalataiban vagy fehérben pompázó virágok nyáron díszítenek. Levélzetét keskeny, szürkészöld árnyalatú levelek alkotják.

34. Kerti macskamenta (Nepeta × faassenii)

kerti macskamenta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Citron / Licence: CC BY-SA 3.0

A kerti macskamenta (Nepeta × faassenii) közepesen magas bokros növekedésű évelő növény, mely Európában őshonos, de világszerte elterjedt. A macskákra ellenállhatatlan hatást gyakorol, innen kapta nevét.

Levelei molyhosak, felületük kissé bőrszerű, és szürkészöld színben játszanak. Fehér, kék vagy lila színű ajakos virágai, a szár végén fürtöt alkotnak, tavasz végén és nyár elején nyílnak. Jól mutat sziklakertekben, kerti kőlépcsők, vagy utak szegélyeként is.

35. Japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica)

Japán szellőrózsa

Japán szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A japán szellőrózsa nevével ellentétben, nem Japánban, hanem Kínában őshonos évelő növény. Innen került Japánba, majd terjedt el Európában is.

A fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban tündöklő virágai a nyár második felében kezdenek nyílni és az első fagyokig díszítenek.

A japán szellőrózsák között közepesen magas kb. 60cm-es, és egészen magas, akár másfél méteres változatokat is találunk. 

A japán szellőrózsa, tulajdonképpen a kínai szellőrózsa egyik változata, de gyakran így nevezik az egyéb Kínából származó fajokat és hibrideket is.

36. Illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora)

illatos bazsarózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Az illatos bazsarózsa, pünkösdi rózsa vagy illatos peónia (Paeonia lactiflora) Kínában őshonos, hosszú életű évelő dísznövény. Tavasszal megjelenő hajtásai tömött, akár egy méteres magasságot is elérő bokrot képeznek, melynek dús lombozatát szeldelt levelek alkotják.

A hajtások végén egy-egy nagyméretű virág bukkan fel, amely leggyakrabban rózsaszín, fehér vagy bordó színben játszik. Virágaiban, ideális esetben nagyjából 3 hétig gyönyörködhetünk.

37. A hortenzia (Hydrangea macrophylla)

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepesen magas, bokrosodó növekedésű évelő növény, mely levélzetével, valamint hangsúlyos gömb alakú virágaival díszít. A lombozatát alkotó levelek közép zöld színűek, kerekded formájúak.

Különféle színváltozatokban előforduló, rózsaszín, fehér, világoszöld, lila és néha kék színben játszó virágai a nyár első felétől nyílnak. Mutatós virágai miatt, kiváló szoliter növény, de nevelhetünk belőle természetes hatású, laza sövényt is a tövek egymás mellé ültetésével.

38. Lilaakác (Wisteria sinensis)

lilaakác

Kép forrása: Pixabay.com

A lilaakác (Wisteria sinensis) Japán és Kína területén őshonos lombhullató cserje, melyet kúszó növekedés jellemez. Miközben akár 10méteres magasságig is növekszik, gyönyörű dísze, az épületnek, kerítésnek, pergolának, amit éppen befut.

Nemcsak emiatt látványos növény, lila vagy fehér színben játszó, apró pillangós virágok alkotta, hatalmas virágfüzérei májusban nyílnak, és töltik be kellemes illattal a kertet.

A pompás virágok hátteréül, az üde, világoszöld, szárnyalt levelek alkotta lombozat szolgál. Növekedése először lassú, később azonban nincs megállás, érdemes kordában tartani!

39. Rózsa (Rosa)

rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A rózsák (Rosa) már évezredek óta különleges helyet foglal el a kertészeti kultúrában, a rózsa tartás hagyományát és népszerűségét, számos évezredekkel ezelőtti írásos emlék őrzi a világ minden tájáról.

A kertekben az ókori keleten kezdték el ültetni a rózsákat díszítő céllal, az ismert több mint 100 rózsa faj hazáját, a Föld mérsékelt klímájú területei jelentik. Hosszú virágzásán a kertekben betöltött díszítő szerepén túl vágott virágként is jelentős értékkel bír, szirmait pedig illóolajok, parfümök előállítására is használják.

40. Csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima)

csinos árvalányhaj

Kép forrása: Flickr / Szerző: RASSIL / Licence: CC BY-SA 2.0

A csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima) közepes magasságú évelő díszfű, mely Közép és Dél-Amerikában őshonos. Könnyed, légies hatású növény, mely alkalmas a virágágyás lazítására, csoportosan ültetve igazán szép látványt nyújt.

Levélzetét zöldessárga színű levelek alkotják. A növény igazi szépségét krém fehér színű virágbugái adják, melyek egész nyáron nyílnak, és a legenyhébb szélben is életet visznek a kertbe mozgásukkal.

Képek forrása: Pixabay.com; Pexels.com; Flickr / Szerző: ukgardenphotos / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Karen Roe / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Thayne Tuason / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: T. MA / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: houroumono / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: RASSIL / Licence: CC BY-SA 2.0; Geograph.org.uk / Szerző: Jonathan Billinger / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Enrico Blasutto; Wikipédia / Szerző: Yoko Nekonomania; Wikipédia / Szerző: Yoko Nekonomania; Wikipédia / Szerző: Guérin Nicolas; Wikipédia / Szerző: Keith Pomakis; Wikipédia / Szerző: Anneli Salo; Wikipédia / Szerző: Mario Kummerer; Wikipédia / Szerző: Böhringer; Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer; Wikipédia / Szerző: peganum; Wikipédia / Szerző: Citron / Licence: CC BY-SA 3.0;

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert