fenntartható öltözködés

A környezetvédelem ma már az életünk minden területén fontos szerepet kap. Földünknek szüksége van az emberek gondoskodására, hogy mi magunk, sőt, még az unokáink is békében és nyugalomban élhessenek ezen a bolygón. Mégis kevesen gondolnak arra egy ruhaboltban keresgélve, hogy az öltözködés is lehet „zöld”.

Tudtad, hogy nagyon sokat tehetsz a környezetedért, ha tudatosan vásárolsz és odafigyelsz a ruháidra? De még akkor is amikor mosásra vagy szárításra kerül a sor. Íme 5 egyszerű tipp a fenntartható öltözködéshez!

Hogy terheli a környezetet a ruhagyártás?

Bár elképesztően hangzik, de egyetlen, szimpla póló készítéséhez 2700 liter víz szükséges! Naponta pedig nem egy ilyen ruhadarab kerül ki a gyárakból. De ez még csak a kezdet: a ruhagyártás más módokon is hatással van a környezetre. A divatipar közvetlenül hozzájárul a vízforrások kimerüléséhez és a környezeti károkhoz egyaránt.

A ruhák gyártásához számos vegyi anyagot használnak, például festékeket, klórtartalmú vegyületeket, formaldehidet. Ezek az anyagok a gyártás során kikerülhetnek a környezetbe, folyamatosan szennyezve a vízforrásokat és a talajt.

A ruhagyártás nagy mennyiségű energiát igényel az olyan folyamatokhoz, mint például a szövés, a festés vagy a varrás. Az energia előállítása gyakran fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával történik, ami pedig a károsanyag-kibocsátást növeli.

A gyártás során különböző hulladékok termelődnek, és a vágási maradék vagy a textilhulladék nem eladható. Sok esetben ezek nem is kerülnek újrahasznosításra semmilyen módon, simán mennek a szeméttelepre.

Végül, de nem utolsósorban környezetszennyező a szállítás is. A ruhák gyártásához és forgalmazásához nagy távolságokat kell áthidalni, ami jelentős üvegházhatású gázkibocsátáshoz vezet a szállítóeszközök és az üzemanyag felhasználása miatt.

Ezek mind szörnyen hangzanak, de ha tisztában vagy a környezeti terheléssel, akkor el is tudod kerülni azt, vagy legalább csökkenteni. Tudatos vásárlással sokat tehetsz a bolygóért! Az alábbi pontokban összegyűjtöttük, mire kell odafigyelned, hogy fenntartható módon lehess divatos.

1. Vásárolj minőségi ruhákat!

A minőségi ruhadarabok hosszú ideig megőrzik a színüket, és formájukat, így sokkal később kell majd lecserélni őket. Ez jót tesz a pénztárcádnak és a fenntartható öltözködés egyik alappillére is.

Minél tovább tudsz viselni egy ruhát, annál kevesebb új felsőt, nadrágot vagy egyéb ilyen jellegű terméket kell venned. Ugyanígy az adott ruhadarab később kerül a kukába, majd onnan a szeméttelepre. Ezzel visszaszorítható a termelés és a környezetszennyezés egyaránt.

Joggal gondolhatod, hogy egy ember egyetlen zakója tulajdonképpen csepp a tengerben, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy sok kicsi sokra megy! Ezen felül érdemes azokat a márkákat keresni, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság iránt, és odafigyelnek arra, hogy minél zöldebb módszereket vessenek be a gyártás során.

2. A tiszavirág életű divatirányzatok nem mindig jelentenek jó választást

A világunk felgyorsult, ezzel együtt a divatirányzatok is elképesztően gyorsan változnak. Ha mindig az aktuális trendeket követi az ember, az igen komoly környezeti terhelést jelenthet, hiszen ezek rendszerint csak rövid ideig tartanak és hamar elavulnak.

Ráadásul ha nem figyelsz és nem váltasz időben, könnyen lehet, hogy ami tegnap este trendi volt, az ma reggel már ciki. Inkább válassz időtlen darabokat, amelyeket sokáig viselhetsz kínos feszengés nélkül!

3. Viselj természetes anyagokból készült ruházati termékeket

A szintetikus anyagok, mint például a poliészter vagy a nejlon, nehezen bomlanak le és környezetszennyezőek lehetnek. Mosáskor mikroműanyag-darabkák válhatnak le róluk, ami a természetes vizekbe, ivóvízbe visszajutva árt az embereknek és állatoknak egyaránt. Inkább válassz természetes anyagokat, mint például a pamut, a len vagy a gyapjú.

De mitől lesz egy ruha környezetbarát? Nos, ennek a feltétele, hogy az adott darab lebomló, természetes alapanyagból készüljön és gyártása az úgynevezett, fair trade elvárásoknak megfelelő körülmények között történjen.

Ennek fontos része például az, hogy a folyamat során környezetre és emberi egészségre káros anyag nem jön létre, továbbá környezetbarát erőforrásokat használnak még az alapanyagok termelése során is. A környezetbarát gyártóknak többek között a rostnövények gondozására, betakarítására és feldolgozására is oda kell figyelni.

4. Figyelj oda, hogy hol, hogyan és miből készült az adott ruhadarab

A fentiekhez kapcsolódva nem csak az alapanyagot, hanem a gyártót és a gyártási körülményeket is  érdemes alaposan megnézni. A környezetbarát ruházati termékeket előállító cégeknek alapvetően két fő célja van.

  1. Csökkentsék a hulladéklerakókba dobott ruházat mennyiségét.
  2. Minimalizálják az agro-vegyi anyagok környezetre gyakorolt káros hatását. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok kiválasztásától kezdve a gyártás, a szállítás, a használat-fogyasztás és a hulladékká válás környezeti hatásaira is komoly figyelmet fordítanak.

Mitől lesz környezetbarát például egy öltöny? Nos, például ha a fő alapanyaga a gyapjú, az máris hatalmas lépés a zöld divat irányába, különösen akkor, ha olyan természetes anyaggal van kombinálva, mint például a len.

A legjobb, ha a zakó bélése viszkózból készül, ez a fák rostjaiból kinyert cellulózból áll, amelyhez elsősorban hulladék lucfenyőt, erdei fenyőt, bükkfát, vagy hulladék pamutot használnak. Remek megoldás lehet még a selyem, sőt, előfordul az is, hogy a gombok bizonyos dióból készülnek, ami már tényleg hatalmas előrelépés a környezetvédelem irányába.

Ha mindezek mellett például az adott gyárban energiatakarékos izzókat használnak vagy éppen napelemek kaptak helyet a tetején, még zöldebb lesz a termék, ha pedig a gyártás helyben vagy közel a lakóhelyedhez történik, a szállítással járó károsanyag-kibocsátás is csökkenthető!

5. Gondoskodj megfelelően a ruháidról!

Egy kis odafigyeléssel te magad is megnövelheted ruháid élettartamát. Kövesd a mosási és tisztítási utasításokat, és ha elromlott vagy elszakadt, kidobás helyett javítsd vagy alakítsd át a ruhadarabokat, hogy újra viselhetők legyenek.

A ruha mosásánál és szárításánál is fontos odafigyelni a környezetvédelemre. Például próbáld mindig maximálisan megtölteni a mosógépet, hogy minél több ruhát moshass egyszerre. Ez segít energia- és vízfelhasználás csökkentésében. Lehetőség szerint moss alacsony fokozaton, hiszen adott esetben a hideg vagy langyos víz is hatékonyan tisztítja a ruhákat, és kevesebb energiát használsz el.

Válassz olyan környezetbarát mosószereket, amelyek nem, vagy kisebb mennyiségben tartalmaznak kemikáliákat és foszfátokat. Ez segít minimalizálni a víz- és talajszennyezést.

Ha lehet, a ruhákat természetes módon szárítsd a lakásban vagy a kertben, és ne kapcsold be minden alkalommal a szárítógépet! Ha kint szárítod a ruhákat, válassz egy szellős helyet, ahol a ruhák gyorsabban megszáradnak, így nem kell sokat várnod, hogy felvehesd a kedvenc pólódat! A közvetlen napfényre viszont csak a fehér ruhákat érdemes kitenni, a színeseket kifakíthatja az UV-sugárzás.

Számos olyan apróság létezik, amelyekre odafigyelve nagyon sokat tehetsz a környezetért úgy, hogy közben nem kell lemondani a divatos vagy ízlésnek megfelelő öltözködésről sem. Minél több ember fejében és háztartásban jelenik meg ez a fajta tudatosság, annál többet tehetünk a bolygónkért minden egyes nap!

MrSale Öltönyüzlet

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna