gyerekszoba

Az ökobarát gondolkodás nemcsak a felnőtt társadalom részéről elengedhetetlen: célszerű a jövő nemzedékét képviselő kicsiknél is időben elkezdeni a környezettudatosságra való nevelést. Ezzel elérhetjük, hogy felnőtt korukban már ezen irányelvek mentén éljék a mindennapjaikat, tudatosan, összhangban a bolygóval.

Az alábbiakban ahhoz adunk praktikus tippeket, hogy hogyan lehet ezt a nevelést a legkisebbek közvetlen környezetében, a gyerekszobában elkezdeni – a gyereklámpák energiatakarékosabbra cserélétől kezdve egészen a játékokig.

Milyen egy ökobarát gyerekszoba?

Mindenekelőtt ugyanolyan szép, hangulatos és biztonságot nyújtó, mint egy hagyományos értelemben vett gyerekszoba. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy egyszer használatos és mikroműanyagokban gazdag eszközök, és játékok nem találhatók meg benne, nincsenek energiapazarló készülékek és felesleges lomok.

Ezek helyett, ha szétnézünk, újrahasznosított, lebomló és környezetbarát anyagokat találhatunk benne, legyen szó egy maciról, egy polcról vagy egy szőnyegről.

Első ránézésre jó eséllyel nem is igazán tűnik fel a különbség, pláne a gyerkőcöknek nem, akik itt is ugyanolyan önfeledten játszhatnak. Ellenben számunkra megnyugtató lehet annak a tudata, hogy pusztán a kialakítással is tettünk valamit a fenntarthatóbb jövőért.

5 tipp, amit mi is könnyedén alkalmazhatunk

Most pedig térjünk rá a konkrét tanácsokra! Ezeket követve egykettőre kialakíthatunk egy olyan bolygóbarát gyerekkuckót, amiben a legkisebbek is szívesen töltik majd az idejüket.

Világítás okosan

Az ökobarát kialakítást kezdhetjük a fényforrások újragondolásával. Ma már viszonylag sokféle kivitelben szerezhetők be olyan energiatakarékos gyereklámpák, amelyeknek a használata hozzájárulhat a fenntarthatósághoz. Esztétikailag is kifogástalan minőségben, költséghatékony működéssel, mégis remekül illeszkedve a gyerekszoba környezetéhez.

Újragondolt játéktár

Játékból sem feltétlenül kell mindig halmozni az újdonságokat. A másodkézből szerzett játékok egyébként is sokszor nagyobb örömöt csalnak a gyerkőcök arcára. Sőt, akár mi magunk is dönthetünk úgy, hogy az egyébként már nem használt játékokat felajánljuk más gyerekeknek, pláne jótékony célokra. De az is jó ötlet, ha a kicsikkel együtt gyártunk babákat vagy zokniállatokat az otthonunk kidobásra ítélt darabjaiból.

Ruhavásár

Az egyébként csak érintetlenül hánykolódó játékarzenál szelektálásával már önmagában környezetbarát módon alakítható a helyiség. Ugyanezt az elvet pedig a ruhaneműk terén is követhetjük.

A gyerekek úgyis hamar kinőnek mindent, ráadásul nekik sokszor nem is annyira lényeges, milyen márkájú vagy mintájú darabokat viselnek. Ennek megfelelően az online csoportokból, vagy a turkálóból szerzett baba- és gyerekruhák is kiváló megoldást jelenthetnek.

Műanyagszennyezés helyet…

Némileg visszakanyarodva a játékokhoz: nemcsak azok mennyisége, hanem az anyaguk is kapaszkodót adhat a környezetbarát gyerekszoba kialakításához. A műanyag játékok helyett inkább a fából készült, lebomló darabokat részesítsük előnyben! Ezek is ugyanolyan örömöt szolgáltatnak a legkisebbeknek, mégsem növelik indokolatlan mértékben az ökológiai lábnyomunkat.

Bútorok másként

Ha már a játékoknál szempont az ökobarát jelleg, akkor a bútorok és a dekoráció szintjén is célszerű ezt szem előtt tartani. A nagyobb darabokat is beszerezhetjük használtan: egy kis festék és máris újnak hat! Emellett itt is kerüljük a műanyag megoldásokat, amelyek nemcsak hogy kevésbé hangulatosak, de még bolygókárosítóak is!

Mi mindent tehetünk még?

Természetesen nemcsak a gyerekszobába implementálható az ökobarát kialakítás, az egész otthonunkban érdemes ezt a szemléletet követni. Minden helyiségben energiatakarékosabbra cserélhetők a régóta használt fényforrások – ezzel a lakás hangulata is feldobható, közben pedig a rezsiköltség is lefaragható.

Amennyire csak a lehetőségek engedik, a szigetelés korszerűsítésével nagymértékben redukálható az otthon energiavesztesége. Így télen a fűtés, nyáron a klíma működhet alacsonyabb energiaráfordítással.

A legjobb, hogy a példánk úgymond ragadóssá válik. Ismertessük a gyerekekkel a környezettudatosság fontosságát, emellett pedig mutassunk pozitív példát a környezetünkben élők számára is.

Mennyi idő mindez?

Sokan azt gondolhatják, hogy a gyerekszoba átformálása túl nagy beruházás és túl sok idő – de ez közel sem így van! Könnyen belátható, hogy a gyerekszoba ökobaráttá formálása viszonylag egyszerűen és gyorsan kivitelezhető – a fenti tippekkel legalábbis mindenképpen. Azt pedig szintén láthattuk, hogy gyakran olcsóbb megoldások számítanak környezetbarátnak, ilyen például a használtan vásárlás.

A gyerkőcök bevonásával pikk-pakk szelektálhatók a játékok, az energiatakarékos gyereklámpák beszerzése pedig online is kényelmesen megoldható. Akár egyetlen nap, illetve hétvége leforgása alatt is látványos változást lehet elérni, ha belevágunk.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert