környezettudatos otthon

A tudatos, energiamegtartó életvitel a globális felmelegedés és hatalmas környezetkárosítás kapcsán már átszövi a mindennapjainkat. Ott van a munkahelyünkön, amikor megnyitjuk a közösségi média profilunkat vagy amikor elmegyünk vásárolni. Így természetesen az otthonunkban is megjelenik, amit éppen ezért érdemes úgy felújítani vagy megépíteni, hogy a lehető legkörnyezetkímélőbb legyen.

Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen előnyökkel jár, ha a bolygóbarát otthontípus mellett tesszük le a voksunkat!

Milyen bolygóbarát otthontípusok vannak?

Az energiatakarékos házak és építkezés virágkorát éljük, egyre népszerűbbek az öko- és passzívházak, amik a megújuló energiaforrásokra támaszkodnak, illetve a lehető legmagasabb hatékonyságra törekednek.

Jellemző az alapos hőszigetelés és a környezeti adottságok maximális ki- és felhasználása egy-egy ilyen épületnél – például geotermikus vagy napelemrendszer kiépítésével.

Szerencsére egyre több környezettudatos épületekre specializálódott szakembert találunk a piacon, így biztosan lesz hozzáértő, támogató segítségünk és nem magunknak kell elvégezni a nehezebb feladatokat.

Amikor azonban szakembert keresünk, érdemes alapos kutatómunkát végezni, így megtalálhatjuk a legjobb ajánlatokat, például ami egy családi ház villanyszerelésének árát illeti.

5 érv a környezettudatos otthon mellett

1. Jót tesz a bolygónak!

Talán a legfontosabb szempont, amikor a környezettudatos otthon mellett döntünk, hogy ökológiai lábnyomunkat csökkentsük, oldjuk kicsit a klímaszorongást, érezzük, hogy mi is teszünk azért, hogy a bolygó zöldebb lehessen.

Tipp: Ha meglévő házunkon modernizáljuk és takarékosabbá tesszük az energiafelhasználást, például napelemrendszert telepíttetünk vagy hatékonyan hőszigetelő nyílászárókra váltunk, akkor is máris nagyot léptünk előre!

2. Alacsonyabb a fenntartási költség

Hosszú távon sokat spórolhatunk, ha otthonunk környezettudatosabbá válik, hiszen a havi rezsidíjak mérséklődhetnek, tudatosabb gondolkodással pedig a hosszan fenntarthatóbb, minőségi termékek és otthoni kiegészítők felé fordulhatunk. Ezeknek beszerzése, bár drágább lehet, de a sokéves használat alatt bőven megtérül az áruk.

3. Kis lépésekben is hatásos

Sokan megrettennek attól, hogy mekkora munka és költség egy meglévő családi házba környezetkímélő rendszereket telepíteni – de jó hír, hogy ezt nem kell megtenni egyszerre.

Haladhatunk kisebb lépésekben, nézzük körül a piacon, mérjük fel egy családi ház villanyszerelésének árát, majd a legjobb ajánlat szerint készíttessük el azt! Ezután következhet egy napelemrendszer telepítése.

Egy ilyen megoldás bevezetésével is sokat spórolhatunk az energiafelhasználásunkon, így mindenképp érdemes megfontolni egy ilyen beruházást is!

4. Megtérülő befektetések

Egy újonnan épülő passzívház vagy ökoház kivitelezése valószínűleg nagyobb összeget emészthet fel, illetve nehezebb lehet megtalálni a megfelelő hozzáértő kivitelezőt, de a befektetés mindenképp megtérül. Ezen épülettípusok fenntartása ugyanis sokkal kedvezőbb lesz.

5. Növeli a ház értékét!

Legyen szó új passzívházról vagy meglévő otthonunk környezetkímélő elemekkel történő felszereléséről, biztosan többet fognak érni, mint hagyományos társaik. Ráadásul, amikor eladáson gondolkodunk, akkor könnyebben találhatunk vevőt, hiszen egyre több embernek fontos érték a tudatos energiafelhasználás. Nem is beszélve a havi költségeken történő spórolási lehetőségről, amit adott esetben egy hiteltörlesztőrészletet is fedezhet.

Segítség a környezetbarát otthon építéséhez

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a környezetvédelemre nagyobb figyelmet kell fordítani, így állami támogatásokkal, kamattámogatott hitelekkel, adókedvezményekkel motiválják az ilyen szempontok alapján kivitelezett házak megépítését.

Kérjük szakember segítségét, amikor otthonunkat tervezzük, főleg a kulcsfontosságú pontoknál! Például ne próbálkozzunk a családi ház villanyszerelésével házilag, de egy hozzáértő abban is segíthet, hogy minél több energiatakarékos elemet tudjunk telepíteni otthonunkba. Ráadásul egy hozzáértő biztosan segít majd tisztán látni a pénzügyi támogatások, lehetőségek igénybevételében is.

Egy bolygóbarát ház építése hosszú távon megtérülő befektetés, mellyel nemcsak havi kiadásainkat, hanem ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

Az esetleges drágább kivitelezés költségeit pedig megtámogathatjuk a rendelkezésre álló kamattámogatott hitelekkel, adókedvezményekkel is – szerencsére egyre több figyelmet kapnak az ilyen előremutató környezetbarát projektek, használjuk ezt ki!

Kép forrása: Getty Images

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert