Aglaonema modestum

Szobanövényünk későbbi sorsa, az, hogy mennyire lesz ellenálló a kártevőkkel, fertőzésekkel szemben, már a növény kiválasztásakor eldől. 

Rengeteg munkától megkímélhetjük magunkat, ha kicsit odafigyelünk növényeink kiválasztására, valamint állapotára. Az alábbi írásunkban, a növényvásárláshoz, vásárlás utáni teendőkhöz szeretnénk néhány tippet adni.

1. Nézd át mielőtt megvennéd az akciós növényeket!

Aglaonema modestum

Aglaonema modestum / Kép forrása: CityPlant.hu

A vásárlás során mindig fogadjuk fenntartásokkal az akciókat, sok esetben nehezen eladható, régi szállítmányoktól próbálnak így megszabadulni az áruházak. Gyanakodjunk, ha nagyon „viharvertek” a növények vagy például sok rajtuk a sárga, elpusztult rész. Nemcsak a diszkont áron kínált példányokkal lehet probléma: sokszor előfordul, hogy már eleve fertőzött, beteg szobanövényt vásárlunk, csak a probléma még nem szembetűnő, de otthon, pár hét elteltével már teljesen ellepik a növényünket a kártevők.

Érdemes tehát alaposan átnézni minden darabot, amit a kosarunkba teszünk: emeljük fel kicsit a leveleket, nézzük meg a tövüket és a fonákokat is.

Vásárlás alatt még egy dolog fontos, a fajta kiválasztása. Gondoljuk végig, mennyi időnk van a gondozására, ne rögtön a legproblémásabb fajtát válasszukAzt is érdemes felmérni, hogy hova is kerül majd az otthonunkban: a fényviszonyok a legfontosabbak, ezt mindenképpen ellenőrizzük a cserép címkéjén.

2. Akklimatizáció

Vásárlás után elsőként, hagyjuk, hogy szobanövényünk hozzászokjon a megváltozott körülményekhez. Ne tegyük rögtön napra, inkább keressünk neki egy félárnyékos kb. 18-20 °C-os helyet. 

Ha télen vásároltuk és van rá lehetőségünk, ne tegyük azonnal fűtött helyiségbe, ezzel elkerülhetjük, hogy sokk hatására levelek, bimbók vagy virágok lehulljanak. Ha ezt betartjuk, növényünk nagyobb eséllyel marad meg és lesz a későbbiekben életerős.

3. Megelőző intézkedések

Akármekkora gondossággal is ápoljuk szobanövényünket elkerülhetetlen, hogy bizonyos részei elpusztuljanak. Ezeket az elsárgult leveleket, szárdarabokat mindig távolítsuk el, mert azon kívül, hogy rontják a díszítőértéket, lehetőséget biztosítanak a különböző kórokozóknak, kártevőknek, hogy megtelepedjenek.

A rendszeres, langyos vízzel való zuhanyzás is segítségünkre lehet, ezen kívül a lerakódott port is lemossa a levelekről.

4. Rendszeres ellenőrzés

Az öntözések alkalmával mindig nézzük át növényünket, ha hirtelen sok elpusztult levelet találunk rajta vagy például megváltozik a színe, rögtön gyanakodjunk betegségre vagy gondozási hibára, és igyekezzünk megtalálni a probléma okát. Utóbbit nem érdemes halogatni, mert akár egy egyszerűen kezelhető betegség is elpusztíthatja növényünket kezelés nélkül.

5. Elkülönítés

Ha olyan betegséget fedezünk fel, ami átterjedhet másik növényre is, a kezelések idejére különítsük el a beteg példányt. Azzal, hogy karanténba helyezzük növényünket, elkerülhető, hogy a betegségek a többi szobanövényünkre is átterjedjenek, ezzel még nagyobb kárt okozva.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad írásunkat, és tanácsainkat megfogadva, növényeid teljes pompájukkal örvendeztetnek meg a későbbiekben!

Kép forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények