öntözőrendszer

Közeleg a tavasz, ennek pedig egyértelmű jelei mutatkoznak az időjárásban is. Egyre melegebb van, ráadásul a villanyokat egy mindinkább később kell felkapcsolni odabenn. Ez pedig jelzi, hamarosan indul a szezon a kertben is.

Le lehet porolni a téli álomra küldött szivattyút is, indulhat majd az öntözés, a medence feltöltése és a kerti tó rendbetétele is. De mindenekelőtt szükség lesz e szerkezet tavaszi indítására. Összegyűjtöttük azokat a tipikus hibákat, amelyeket az ember hajlamos elkövetni ilyenkor.

A legtöbb helyen főként a szivattyúk téliesítésére helyezik a hangsúlyt, ám ugyanennyire fontosak a tavasszal elvégzendő lépések is. Hiszen a hónapokig tartó szezon kezdetén, amely során komoly szerepe van egy ilyen szerkezetnek, vétek nem elég alaposnak lenni.

Hiszen egy szivattyú igen hosszú életű lehet akkor, ha mindig a megfelelő gondoskodást kapja és igyekszel elkerülni az alábbi hibákat.

1. Bízol a téliesítésben és nem nézel be a burkolat alá

Tipikus hiba az, ha amikor a tavaszi szezonra készülve újra előkerül az ősszel nagy gonddal téliesített szivattyú, te nem nézel be a burkolat alá, csak egyszerűen újra használatba helyezed a szerkezetet.

A helyzet az, hogy hiába voltál nagyon alapos ősszel, ilyenkor mindenképpen ajánlott eltávolítani a borítást, ellenőrizni a tengelyt és a tengelytömítéseket is. Sőt, e művelet nyomán derülhet fény arra is, ha esetleg van egy kis vízkőlerakódás a belső térben.

Ha ezeket ellenőrzöd, nem érhet meglepetés sem az idei első használat során, sem pedig később.

2. Nem nézed meg alaposan a szivattyúaknát

Szintén gyakran előforduló hiba az, ha valaki nem ellenőrzi alaposan a szivattyúakna állapotát, ezáltal pedig pangó víz marad benne.

Ez viszont nagyon könnyen kárt okozhat egy működő szivattyúban, így kiemelten érdemes erre figyelmet fordítani. A beszerelés előtt ha csak kevés nedvességet is látsz, szárítsd ki az aknát, így elkerülheted a váratlan meghibásodást.

3. Magára hagyod a szivattyút az első bekapcsolás után

Aranyszabály a szivattyú tavaszi beüzemelésekor, hogy hiába tűnik úgy, hogy minden rendben van, nem szabad az első bekapcsolás után hagyni, hogy egyedül végezze a dolgát a gép. Mielőtt bármit is tennél, mindenképpen figyeld meg, hogy folyik-e vagy szivárog-e belőle bárhol a víz.

Ha 10-15 percen keresztül nem észlelsz rendellenességet, akkor jó eséllyel minden rendben van. Ez azért annyira fontos, mert ha nem veszed észre időben, hogy mégis valami gond van, az akár tönkre is mehet a szerkezet.

4. Nem szánsz időt az általános szervizre

Egy szivattyú olyan eszköz, amellyel hosszú távra tervez az ember, így érdemes időről időre, legalább kétévente akkor is alávetni egy alapos általános szerviznek, ha hibátlanul működik.

Ilyenkor ugyanis fény derülhet az apróbb hibákra, amelyek megjavításával kiküszöbölhető az, hogy váratlanul elromoljon a gép. Ráadásul ezzel nagyban növelhető a szivattyú élettartama is, ami szintén nem utolsó szempont.

5. Nem bízod szakemberre a hiba elhárítását

Ha bekapcsolod a szivattyút a téli pihenő után és nem megfelelő a hangja vagy valamilyen hibás működést tapasztalsz, azonnal állítsd le és mindenképpen keress fel egy szakembert! Egyedül, laikusként ugyanis semmiképpen nem ajánlott megpróbálni megbütykölni a szerkezetet. Ennek két oka is van.

Egyrészt több kárt okozhatsz mind hasznot, ugyanis egy nem megfelelő mozdulattal jelentősen ronthatsz az egyébként minimális, könnyen orvosolható rendellenességen. Másrészt pedig ha úgy helyezel egy szivattyút áram alá, hogy az nem működik kifogástalanul, akár életveszélyes is lehet.

A fentiek betartásának mindegyike nagyon lényeges, ha a szivattyú tavaszi indításáról van szó. Ezek által biztos lehetsz abban, hogy a gép nem hagy cserben a legváratlanabb pillanatban és jó eséllyel semmilyen meglepetést nem tartogat majd számodra a következő időszakban.

Te pedig gondtalanul élvezheted a simogató napsugarakat a zöldellő, virágzó, gyümölcsöző kertedben hónapokon keresztül.

A cikk elkészültéhez segítségünkre volt a Szivattyúalkatrész.hu bejegyzése

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert