kartondoboz

A 2010-es, ‘20-as évek jellegzetessége, hogy szinte mindent megvásárolhatunk, még a boltig sem kell elsétálnunk, elég, ha otthon, a gép előtt ücsörögve kiválasztjuk a nekünk tetsző terméket, kikeressük a legjobb szállítási módot, és pár napon belül ott is van a termék.

De nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor a csomag (pláne, ha környezetbarát terméket küldenek) műanyag csomagolóanyagok tömkelegében érkezik meg hozzánk.

A környezettudatos cégek, vállalkozások sokat dolgoznak azon, hogy minél inkább csökkentsék a környezetszennyező anyagok használatát a csomagolás során. Most mi is összeszedtünk néhány környezetbarát csomagolóanyagot.

Válaszd a kartondobozt!

Ha valamit be kell csomagolnod, válaszd a kartondobozt. A hullámpapír egy igen sokoldalú csomagolóanyag, többféle vastagságban is előfordul, attól függően, hogy milyen terhelést kell kibírnia. Válaszd ki a terméknek megfelelő méretű és hullámpapír vastagságú dobozt!

Az újrahasznosított papírból gyártott dobozok készítéséhez jelentősen kevesebb energiát, fát, vizet használnak fel, ráadásul sokkal kevesebb környezeti kárt okoznak a gyártás során, mint az elsődleges rostokból készített papír esetében.

De mi a helyzet a festékanyaggal? Igen, a kartondobozok nyomtatása is komoly környezeti terhelést jelenthet, ha nem a megfelelő festéket használják.

Kérdezz rá a doboz gyártó cégnél, hogy készül a termékük, és ha újrahasznosított papírból készítik az alapanyagot, amire vízbázisú festékkel nyomtatnak, akkor bátran dönts mellettük!

Használj bio térkitöltőt és környezetbarát ragasztószalagot!

És ha már a doboz környezetbarát, dönts a bio kitöltő anyag mellett! A fagyapot vagy a bio csipsz kitűnő választás! Miért fontos a kitöltő anyag? Mert a dobozba helyezett termék a legtöbb esetben nem tölti ki teljes terjedelmében a dobozt, és a szállításnál, pakolásnál összerázkódhat, törhet a terméked.

A megfelelő térkitöltő anyag sok bosszúságtól óvja meg a feladót és a címzettet is. Ez különösen abban az esetben lényeges, ha törékeny, érzékeny árut csomagolsz! Ja, és a bio térkitöltők még jól is néznek ki! Neked ajánljuk, ha

  • alapvetően természetes alapanyagból dolgozol, így a környezettudatosan elkészített kartondoboz mellett a bio fagyapit is illeszkedik az arculathoz,
  • borászként dolgozol, borkereskedelemmel foglalkozol,
  • kozmetikumokat, kis üvegcséket, tégelyeket kell elküldened a megrendelőidnek,
  • porcelánt, kerámiát, egyéb törékeny árut postázol
  • szeretsz csomagolni, ajándékot adni, gyakran készítesz ajándékkosarat

Ha már a kartondoboz és a térkitöltő anyag környezetbarát, miért zárnánk le, tekernénk körbe műanyag ragasztószalaggal a csomagunkat? Szerencsére erre is van megoldás, a ragasztástechnikában is találunk környezetkímélő szalagokat.

Nem kell aggódni a ragasztási teljesítmény miatt, épp úgy rögzítenek, ragasztanak, mint kevésbé környezetbarát társaik.

Nézzünk utána azoknak a ragasztó anyagoknak, amelyeket bioalapú források felhasználásával, oldószerek, fehérítőszerek alkalmazása nélkül készítettek el!

Tanulj a nagyitól, csomagolj újságpapírba, textilbe!

Akkor is előkerülnek a papírdobozok, ha nem csomagfeladásról van szó, hanem költözésről. Van néhány törékeny termék, amit éppúgy be kell ilyenkor csomagolni, mintha a postán adnád fel a porcelánkészletet. A poharakat, tányérokat, vázát, de még a törékeny elektronikai eszközöket is érdemes becsomagolni.

A tányérok, üveg poharak, porcelán tálak közé mindig tegyél újságpapírt, kartont, vagy csomagold textilbe! Ma már nem annyira jellemző, hogy a lakásunk tele van napilapokkal, de régi ruhadarab, rongy, textil azért bőven akad.

Sőt, ha nem költözésről, hanem csomagfeladásról van szó, szintén alkalmazhatod a textiles megoldást. Válassz minőségi szövetet, csomagold be abba a termékedet, és máris egyedi dizájnt kap a küldeményed. És hogy mik az előnyei a textilnek:

  • többször újrahasznosíthatod, kedvedre variálhatod, szabadjára engedheted a fantáziád!
  • olcsón (akár ingyen), elérhető, masszív, erősebb a papírnál,
  • ha minőségi anyagot választasz, a csomagolásod éke is lehet!

Ha rekeszre van szükséged, válaszd a papírt a műanyag helyett!

Ezzel nemcsak a környezetbarát technológia mellett teszed le a voksod, de sokkal kisebb lesz a csomagod súlya! És ez a logisztikai folyamat során nagyon is lényeges szempont!

Például egy műanyag kiszerelésű gyümölcsös rekesznél a teljes tömeg közel 20 %-át (na jó, 19%-ot) a csomagolás teszi ki. Vagyis egy tíz kilós rekesznyi almából 1,9 kilogrammot csak a rekesz tesz ki.

Ezzel szemben, ha a hasonló funkciókkal bíró papírrekeszt választod, már csak 6 % lesz a rekesz súlya, vagyis a szállítmány tömegének 94 %-át a gyümölcs teszi ki! Ezzel kereskedőként elég komolyan optimalizálhatod a költségeidet, és még a környezetvédelemre is gondoltál!

És hogy milyen környezetbarát csomagolóanyagok vannak még?

Először is választhatsz a lebomló csomagolóanyagok közül. Ezeket olyan alapanyagokból készítik, hogy a környezetbe kerülve a napfény hatására gyorsabban bomoljanak le.

A biológiai úton lebomló politejsavat (ami egy hőre lágyuló műanyag, Polylactic acidnak, vagy PLA-nak is nevezik) különböző magas keményítőtartalmú gabonafélékből állítják elő. Gyártanak belőle ingvállas szatyrot, egyéb csomagolóanyagokat.

Természetesen ide tartoznak az újrahasznosított papírból készített szatyrok, táskák is. És végül az is egy jó megoldás, ha te magad hasznosítod újra a hozzád érkező csomagoló anyagokat.

Ahelyett, hogy kukába (párdon, szelektív gyűjtőbe) dobnád a kartondobozt, a térkitöltő párnácskákat, tedd el jobb napokra. Persze ebben is ésszel kell eljárni, ne fulladj azért bele a töménytelen műanyagba, hanem hasznosítsd újra, amikor neked van szükséged arra, hogy feladj egy csomagot!

Ha van időd rá és rendszerető vagy, szortírozd külön, akár méret szerint, egy év alatt egész csomagolóanyag raktárad lesz, hacsak el nem használod közben!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik