fogápolás

A rendszeres és alapos fogápoláshoz nemcsak a fogkrémet és a fogkefét hívhatjuk segítségül – a környezettudatosság jegyében egyre többen keresik a természetes, környezetkímélő módszereket is. Gyógynövények, olajok és számos természetes anyagokból készült termék is segíthet fogaink épségének megőrzésében.

Alaposság a mindennapokban

A szájhigiénia alapja a rendszeres, megfelelő technikával kivitelezett fogmosás. Szánjunk legalább három percet a folyamatra úgy, hogy a fogkefe sörtéi és a fogak körülbelül 45 fokos szöget zárjanak be. Alaposan tisztítsuk meg a rágófelszíneket, de a fognyaki részről, illetve a fogak külső és belső, felszínéről se feledkezzünk meg!

Haladjunk fogról-fogra egy irányba, előbb kívül, majd belül a nyelv felől, végül pedig a rágófelszíneken, így nem marad ki egy fog sem. A fognyaki részen egy gyengéd körkörös mozdulattal fellazítjuk, majd lefelé lesepregetjük a lepedéket.

A fogak egymással érintkező területét fogselyemmel, a fogközöket pedig fogköztisztítóval tisztítsuk, hiszen a fogkefe ide már nem ér el. Végül pedig szájvízzel vagy tiszta vízzel alaposan öblítsük ki a szánkat.

A tisztításhoz használjuk puha sörtéjű, közepes méretű fogkefét. Egyre elterjedtebbek a természetes anyagokból, bambuszból, fából vagy más növényi anyagból készült fogkefék is. Ezek teljesen lebomlanak, így nem terhelik a környezetet, mint a műanyagból készült változatok.

Fogkrémekből is találhatunk számos bioterméket, amelyek gyógynövény-hatóanyagokból készülnek. A csak természetes összetételű fogkrémek nem tartalmaznak parabént, triklozánt vagy más mérgező anyagot. De találhatunk olyan készítményeket is, amelyeket nem teszteltek állatkísérletek során.

Akár természetes módszerekkel, akár boltban kapható készítmények segítségével, de mindenképpen érdemes odafigyelni a fogaink egészségére! Az elhanyagolt szájhigiénia a fogaink elvesztéséhez is vezethet, amit később csak fogpótlás segítségével lehet orvosolni.

5 természetes fogápoló módszer

A fogkrémek használata nem az egyetlen módja annak, hogy fogaink egészségért tegyünk. Lássuk, melyek azok a természetes módszerek, amelyekkel fogainkat ápolhatjuk.

Zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Étkezés után egy alma vagy egy répa elrágcsálása segíthet a fogfelületekre tapadt lepedék eltávolításában, hiszen a keményebb zöldségbe vagy gyümölcsbe harapva a fogaink felszíne természetes módon tisztul.

A savanykás gyümölcsök megindítják a nyáltermelést, amely segít a száj megfelelő pH-értékének visszaállításában. A déli gyümölcsök vagy a csipkebogyó magas C-vitamin tartalmával járul hozzá az íny egészségéhez. A petrezselyem rágcsálása pedig a kellemetlen lehelet leküzdésében segíthet.

Gyógyteák

Fogínygyulladás vagy fogfájás esetén számos fertőtlenítő hatású gyógyteát készíthetünk. A meleg itallal történő öblögetés segít a káros baktériumok elpusztításában. A diófalevél, a menta, a kamilla vagy a zsálya teái mind-mind gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással rendelkeznek.

Aktív szén

Az aktív szén hatalmas molekuláris felszínnel rendelkezik, amelyhez más anyagok részecskéi, például a méreganyagok is képesek hozzátapadni. Ezt a tulajdonságát a fogápolásban is kihasználhatjuk. Porított aktív szénbe mártsuk bele a fogkefénket, majd alaposan mossunk vele fogat.

Az aktív szén részecskéi megkötik a fogak felszínén lévő baktériumokat illetve az elszíneződésekért felelős anyagokat. Rendszeres használat mellett a fogaink fehérebbé is válhatnak.

Olajhúzás

Az olajhúzás során egy evőkanálnyi olajjal öblögetjük a szánkat körülbelül húsz percig. Az olaj beférkőzik a fogközökbe és a nehezen elérhető részekre is. Elpusztítja a káros baktériumokat és segíti a száj méregtelenítési folyamatait.

Számos növényi olajat használhatunk ehhez: hagyományos napraforgóolajat, de érdemes a kókuszolajat is kipróbálni az antibakteriális hatása miatt. A szezámolaj fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, a búzacsíraolaj pedig a sebgyógyulást segíti.

Ha pedig friss leheletre vágyunk, akkor olívaolajjal végezzük az olajhúzást. Figyeljünk arra, hogy csak jó minőségű olajakat használjuk a művelethez!

Szódabikarbónás mosás

A szódabikarbóna is, az aktív szénhez hasonlóan, segíthet eltávolítani a fogfelszínre lerakódott, elszíneződést okozó anyagokat. Keverjünk össze fogkrémmel egy kevés szódabikarbónát, a keverékkel mossunk alaposan fogat! Ezt a módszert nem szabad túl gyakran alkalmazni, és érdemes vele nagyon kíméletesen bánni, ugyanis a szódabikarbóna károsíthatja is a fogzománcot.

Az orvos színre lép

A legalaposabb fogmosás mellett is kialakulhat fogkő, nemcsak a fogak felszínén hanem akár az íny alatti területeken is. A fogkő porózus szerkezetében elszaporodó baktériumok fogínygyulladáshoz vezethetnek. Éppen ezért érdemes évente felkeresni a fogorvosunkat, hogy professzionális módszerekkel eltávolítsa a lerakódott fogkövet.

A rendszeres fogászati szűrővizsgálat akkor is javasolt, ha nincsenek panaszaink, hiszen az idejében felfedezett problémákat könnyebben lehet kezelni. Ha fogfájással vagy vérző ínnyel küszködünk, akkor pedig végképp nem érdemes halogatni, azonnal keressünk fel egy szakrendelést!

Az elhanyagolt fogászati problémának ugyanis foghúzás is lehet a vége, a hiányos fogsort pedig nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is javasolt fogpótlás által helyreállítani.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom