miltonia
orchideak

Kép forrása: Pixabay.com

Az orchideák népes családjának legtöbb faja Közép és Dél-Amerika, valamint Ázsia területét népesíti be, de a száraz, sivatagos, valamint a fagyos sarkvidéki területek kivételével szinte bárhol találkozhatunk velük.

Jellemző élőhelyüket az esőerdők, hegyvidéki erdők és köderdők jelentik, ahol nedves és párás a környezetük, de előfordulnak a tengerparti sziklás területeken is.

Amennyire népes, annyira változatos család is az orchideáké, találunk közöttük függőlegesen felfelé növekvő (monopodiális elágazású), és oldalirányba növekvő (szimpodiális elágazású) fajokat is, a virágformák és színárnyalatok száma szinte végtelen.

Tudtad?

Az orchideák számítanak a fejlődéstörténetileg legfiatalabb virágzó dísznövényeknek. A legnépesebb növénycsalád az orchideáké, mintegy 750 nemzetség, 10-30ezer faj, és több mint 70ezer hibrid tartozik ide.

Ahogy más növények esetében, úgy az orchideáknál is él az a szabály, hogy ahhoz, hogy egészséges, szép legyen a növény az igényeinek megfelelő gondozásra van szükség, az igények, pedig a növény eredeti élőhelyéből adódnak.

Ahogy a bevezetőben olvashattad, az orchideák hűvösebb és melegebb területeken is gyakoriak, ezért az egyes orchideák gondozásában lehetnek eltérések. A folytatásban bemutatjuk az ismertebb fajtákat!

Lepkeorchidea vagy pillekosbor (Phalaenopsis)

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Ha azt halljuk orchidea, szinte biztos, hogy a lepkeorchideára asszociálunk először, kerekded sötétzöld leveleivel, magasra törő virágszárával, és a szár felső részén hozott számtalan virágával igazán pompás látvány.

Népszerűsége annak is köszönhető, hogy az egyszerűbben gondozható orchideák közé tartozik, ami persze nem jelenti azt, hogy teljesen problémamentes lenne. Azonban, ha találunk számára egy világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg helyet, gondoskodunk a párásításáról és a mérsékelt, de rendszeres öntözéséről, akkor hosszan pompáznak virágai.

Tipp

Ősszel érdemes, egy másfél hónapig hűvösebb kb. 16fokos helyen tartani, ezzel virágzásra ösztönözhető!

Bugakosbor (Cattleya)

cattleya

Kép forrása: Pixabay.com

A Cattleya orchideák főként a fák törzsének és ágainak lakói eredeti élőhelyükön Közép és Dél-Amerikában, valamint a Karib-szigeteken. Fehér, sárga, rózsaszín és a piros ezer árnyalatában játszó virágaik formája jellegzetes, köszönhetően a feltűnően nagy mézajkuknak. Az egyszerűbben nevelhető Laelia orchideákkal való keresztezésükből, számos szobában is viszonylag könnyen nevelhető (Laeliocattleya) hibrid született.

Az ideális hely számukra a világos, de nem tűző napos, meleg és szellős hely, ahol nappal kb. 25fok körüli a hőmérséklet, télen elég számukra az alacsonyabb, kb. 18fok körüli szobahőmérséklet.

Tipp

Túlságosan meleg helyen előfordulhat, hogy a Cattleya orchidea nem virágzik, csak sorra hozza a leveleket. Érdemes a virágzás előtt, ha már kialakult a hajtás, kicsit hűvösebb helyre tenni.

Télen csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki, egyéb időszakban mérsékelt öntözést igényel, jó megoldás, ha alámerítéssel öntözzük. Nyáron 3 hetente adjunk tápoldatot is az öntözővízhez.

Fontos a párásítás a tavasz végétől ősz elejéig tartó melegebb időszakban, erre jó megoldás, ha a leveleket vízzel permetezzük.

Az átültetés 2-3 évente válik szükségessé, ha olyan fajtát tartunk, amelyik ősszel vagy télen virágzik, azt kora tavasszal, míg a tavasszal vagy nyáron virágzót az elvirágzás után ültessük át.

Csónakorchidea (Cymbidium)

cymbidium

Kép forrása: Pixabay.com

A csónakorchidea nemcsak szobanövényként, hanem vágott virágként is megállja a helyét, annak köszönhetően, hogy bézs, sárga, narancssárga, vörös, rózsaszín, barna és zöld virágai nagyon sokáig megmaradnak. A virágpiacokra, főként Thaiföldről kerülnek a vágott virágként árusított orchideák.

Az Ázsia trópusi vidékein és Ausztráliában is honos Cymbidiumok közül, kereskedelemben a miniatűr Cymbidiumokat és a nagyobb termetű hibrideket forgalmazzák.

Ezek a fajták kedvelik a napos és világos, meleg fekvést. Nyáron akár szabadban is tarthatók, szabadban azonban nem szabad őket tűző napra tenni. Augusztustól éjszakára hűvösebb helyett keressünk számára.

A Cymbidiumok vízigényes és páraigényes orchideák, ezért tavasszal és nyáron bőséges öntözést igényelnek, valamint havi egyszeri tápoldatozást is. Ősszel és télen már nem kell tápoldatozni és elég mérsékelten öntözni. Átültetni elég 2 évente, ezt időzítsük a virágzás utánra.

Vesszőkosbor (Dendrobium densiflorum)

dendrobium

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Orchi

A vesszőkosbor az előzőektől eltérően otthoni körülmények között jóval nehezebben tartható orchidea. Eredeti élőhelyén Burmában és a Himalájában a fák lakója. Élénksárga virágai hatalmas fürtöt alkotnak, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legfeltűnőbb és legszebb orchidea.

A világos, de nem napos ősztől hűvös 12-15fok körüli, míg tavasszal és nyáron kellemesen meleg környezetben érzi jól magát. Víz és tápanyagigényes orchidea, ezért tavasszal és nyáron bőségesen öntözzük, és kéthetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot is. Ősszel és télen elég ritkábban öntözni.

Ahogy a korábban bemutatott orchideák, úgy a vesszőkosbor is szereti a párás környezetet, ezért főként nyáron oda kell figyelni a párásítására.

Létezik-e kék orchidea?

Röviden, igen is, meg nem is. A kereskedelemben forgalmazott kék színű lepkeorchideákkal festékanyagot szívatnak fel, ez adja a kék virágszínt. A következő virágzás alkalmával, már eredeti színű virágokban gyönyörködhetünk.

Néhány éve japán tudósok előállítottak valódi kék színű orchideát. Ezt úgy érték el, hogy egy másik növény kék színért felelős génjét ültették be a növénybe. Ez az orchidea azonban méregdrága, így a virágüzletek polcain nem is érdemes keresgélni.

Itt olvashatsz még a Kék orchideáról: Balkonada

Árvácskaorchidea (Miltonia)

miltonia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Guillaume Paumier

A köznyelvben és a kereskedelemben is inkább csak Miltoniaként emlegetett orchideákat nem véletlenül nevezik árvácskaorchideának is, nagyméretű virágai a hazai kiskertekből ismert árvácskára hasonlítanak.

A Dél-Amerikában honos Miltoniák közül nem minden faj alkalmas szobai körülmények között való tartásra, ezeket a Miltoniopsis-fajokat speciális körülmények között növényházakban nevelik.

A szobában nevelhető fajok közül az üzletekben legtöbbször a Miltonia clowesii-t a Miltonia spectabilis-t, a Miltonia flavescens-t és a hibrideket forgalmazzák.

Ezek átlagos körülmények mellett, kellemesen meleg és világos, akár félárnyékos, nem tűző napos helyen szépen fejlődnek és virágoznak.

Télen 20fok körüli szobahőmérsékleten, míg nyáron maximum 25fokos helyen tartsuk őket, éjszakára pedig keressünk kicsit hűvösebb 15-18fok körüli helyet a számukra.

Az öntözés és tápoldatozás tekintetében a rendszerességen és mértéken van a hangsúly, az ideális az, ha egyenletesen nedvesen tartjuk, az öntözések során pedig tavasszal és nyáron háromhetente tápoldatozzuk. Télen kevesebbet öntözzük.

A Miltonia is kedveli a párás környezetet, sőt, kimondottan páraigényes, azonban esetében nem jó megoldás a levelek vízzel való permetezése, ezért közvetlen párásítással párásítsuk.

A Miltonia egyébként problémamentes orchidea, nem jellemzők a kártevők és betegségek, egyedül a helytelen gondozással tehetünk benne kárt, ha túlságosan világos helyen neveljük, akkor levelei enyhén elszíneződnek, vöröses árnyalatot kapnak.

Átültetni csak nagyon ritkán kell, ezt őszre időzítsük.

Bízunk benne, hogy élvezettel olvastad ismertetőnket az orchideákról.

Videónk az orchidea gondozásáról:

Látogass el Youtube csatornánkra ahol további hasznos növénygondozási tanácsokat kaphatsz!

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Guillaume Paumier; Wikipédia / Szerző: Orchi

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények c. könyve

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények