kerítés

Bár kerítést tervezni közel sem akkora feladat, mint egy komplett házat, de mégis alaposan feladhatja a leckét. Ám ha sorra vesszük az alábbi, fontos szempontokat, akkor hamar döntésre juthatunk, és elkezdődhet a beszerzés, no meg a kivitelezés.

A kerítés célja

Milyen indíttatásból szeretnénk kerítést telepíteni? Csupán a telekhatárokat kívánjuk jól láthatóvá tenni? Nem akarjuk, hogy az utcáról belássanak az udvarunkba? Netán meg akarjuk óvni az értékeinket, és szeretnénk biztonságban tudni a gyermekünket, kutyánkat a kertben?

Ezek fontos kérdések, amelyek alapjában véve határozzák meg a kerítés jellegét. Amennyiben csak esztétikai és térelválasztó célokat szolgál majd, elegendő egy alacsony, nyitott kerítés.

Ha a privát szféra is fontos, akkor már magasabb, no meg persze zárt kialakítású kerítésre lesz szükség, ha pedig a biztonság is előkelő helyen szerepel a kritériumok közt, akkor a masszív szerkezet is lényeges lesz.

A kapuk száma és helye

Nincs kerítés kapuk nélkül. Ezeket viszont úgy érdemes megválasztani, hogy stílusban egyezzenek a kerítéssel. Persze nyilván vannak kivételek, hisz például gabion elemekből nem lehet kaput készíteni, ilyen esetben a ház megjelenése lehet a mérvadó.

Ha pedig karbantartást nem igénylő lécekből építjük a kerítésünket, akkor válasszuk hozzájuk a Nívó gondozásmentes kapuszerkezeteket, a kerítéselemekkel megegyező színben és designban. Ezzel a megoldással valóban tökéletes lesz az összhang.

A kapuk esetében egy kis- és egy nagykapuval mindenképp számoljunk, és lehetőleg oda építsük be, ahol a legpraktikusabb lesz a használata a mindennapokban, és a lehető legkevésbé lesz majd útban.

Jogszabályi háttér

Bármennyire is szeretnénk szabad kezet kapni, a hatályos építési törvények a kerítésekkel kapcsolatban is tartalmaznak rendelkezéseket. Ráadásul vannak olyan települések, melyek az országos törvényeken belül helyileg is szabályozzák például a kerítés alapanyagát vagy maximális magasságát.

Ezért mielőtt belevágunk az építkezésbe, mindenképp járjunk utána, hogy a lakóhelyünkön van-e érvényben valamilyen speciális jogszabály. Ha ugyanis csak később derül ki, hogy a kerítés nem felel meg az előírásoknak, akkor nemcsak át kell majd építenünk, hanem egy csinos kis bírságot is kaphatunk.

A szomszédok bevonása

A békés együttélés alapfeltétele a szomszédokkal való jó viszony. Ha közös az oldalkerítés, akkor érdemes az építkezés megkezdése előtt egyeztetnünk a szomszédunkkal is. A munkálatok ugyanis számukra is kellemetlenséggel járhatnak a zajok, a felfordulás és a por miatt.

Valamint, ha épp a telekhatáron áll valamilyen növény, például egy gyümölcsfa, akkor beszéljük meg, hogy mi legyen ennek a sorsa, nehogy később konfliktus származzon belőle!

Szakértő segítség

Nem szégyen, ha egyáltalán nem konyítunk a kerítésépítéshez, ám ez esetben feltétlenül kérjünk segítséget egy szakembertől. Építőipari tapasztalat híján ne álljunk neki például lábazatot vagy oszlopot építeni, hanem bízzunk meg vele egy kőművest!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom