emésztés

Az emésztési problémák megkeseríthetik a mindennapjainkat, hiszen a puffadás vagy egyéb kellemetlenségek miatt nehezebben tudunk koncentrálni a feladatainkra – de kellemetlen helyzeteket is produkálhatnak a tüneteink.

A bajok hátterében számos ok meghúzódhat, mielőtt azonban orvoshoz fordulnánk, van néhány dolog, amit magunk is megtehetünk azért, hogy javítsunk az emésztésünkön.

Az emésztés alapjai

Az emésztés során a testünk felhasználja az élelmiszerekben található tápanyagokat – egyrészt a testünk felépítéséhez, másrészt a szükséges energia fedezéséhez. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a tápanyagokat alkotórészeire kell bontani.

Az emésztés már a szájüregben elkezdődik. A rágás során a táplálék aprítása és az emésztőenzimeket is tartalmazó nyállal való keveredése történik. Ha nem rágjuk meg alaposan az ételt, akkor az szintén vezethet hasfájáshoz, hiszen a gyomor nagyobb terhelésnek lesz kitéve.

A gyomorban folytatódik az étel emésztése, miközben további emésztőenzimekkel keveredik. A szénhidrátok egyszerűbb cukrokra bomlanak, míg a fehérjék aminosavakra, a zsírok pedig az epe segítségével válnak hasznosíthatóvá. Ha túl zsíros ételt fogyasztunk, akkor a tárolt epe mennyisége nem biztos, hogy elég, így az epehólyag begörcsölhet.

A gyomorból a vékonybélbe jut a már folyadék állagú pépes táplálék. Az emésztés tovább folytatódik a vékonybélben, illetve egyes tápanyagok, vitaminok felszívódása is megkezdődik. A vastagbelekben élő baktériumflóra a növényi tápanyagok, rostok felhasználásához járul hozzá.

Ha a bélflóra nem megfelelő minőségű, akkor emésztési problémák – például puffadás, székrekedés – jelentkezhetnek. Szerencsére a problémára van megoldás, hiszen a probiotikumok fogyasztása hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához.

5 tipp a jobb emésztésért

Láthatjuk, hogy az emésztésünket rengeteg tényező befolyásolja, nemcsak az elfogyasztott étel mennyisége és minősége. Néhány tanácsot megfogadva javíthatunk emésztőrendszerünk állapotán, illetve hozzájárulhatunk egészségének fenntartásához.

Étkezzünk nyugodtan

Ha kapkodva eszünk, az nem tesz jót az emésztésünknek, hiszen nem tudjuk normálisan megrágni a falatokat, így extra terhelésnek tesszük ki a gyomrunkat. Az emésztőenzimek termelődése és megfelelő arányban történő felszabadulása nagyban függ az étel összetételétől, amihez az ételek illata, íze ad információt szervezetünk számára. Élvezzük tehát ki az étkezést, és szánjuk rá az időt!

Folyadékfogyasztás

A megfelelő folyadékbevitel szükséges ahhoz, hogy elegendő mennyiségű nyál tudjon termelődni a szájban. Segíti a táplálék feloldódását és a bélcsatornában való tovább haladását is. Étkezés előtt 10-15 perccel igyunk egy pohár vizet, ez segíti leginkább az emésztést. Evés közben és közvetlenül utána ne igyunk sokat, mert a gyomorsav felhígul, és ez csökkentheti az emésztés hatékonyságát.

Rostok fogyasztása

A gyümölcsök és a zöldségek mellett a teljes kiőrlésű gabonafélék is sok rostot tartalmaznak. A rostok elősegítik a belek öntisztulási folyamatait, tápanyagot nyújtanak a hasznos bélbaktériumoknak, tehát prebiotikumként működnek. A rostban gazdag ételek csökkentik a bélgyulladás tüneteit is.

Probiotikumok

A probiotikumok olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek a bélflóra  egészséges kialakításáért felelnek. Megtalálhatóak nagy mennyiségben az erjesztett élelmiszerekben, mint például a savanyú káposztában, a kefirben és a joghurtokban. Azonban vannak kifejezetten probiotikumokat tartalmazó készítmények is; azokat érdemes fogyasztani, amelyek többféle hasznos baktériumot is tartalmaznak.

Testmozgás

A rendszeres sport szintén elősegíti a normál emésztést. Hozzájárul ahhoz, hogy a táplálék megfelelő idő alatt haladjon át a bélcsatornán. Főleg a sok ülőmunka mellett hasznos a testmozgás, a béltranzit javítása érdekében. Emellett a stresszcsökkentő hatása is pozitívan befolyásolja az emésztést, javítja a bél gyulladásos tüneteit.

A mozgásformák közül a jóga nemcsak a relaxációban segít, hanem a bélműködésre és az emésztésre is harmonizáló hatást gyakorol.

A felsoroltak mellett a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, a vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása szintén nagyon fontos testünk egészségének megőrzése érdekében.

Időnként érdemes „pihentetni” az emésztőszervrendszerünket is. Gyümölcsnapok beiktatásával vagy böjtöléssel segíthetjük gyomrunk és beleink regenerálódását.

Mit kerüljünk?

Azzal is segíthetjük az emésztésünket, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy mit és mennyit eszünk. Ne essünk túlzásokba, különösen a fokozott fehérjebevitel és húsfogyasztás terheli meg a gyomrunkat. Kerüljük a túlzottan zsíros és fűszeres ételeket is, hiszen ezek is okozhatnak problémát hosszabb-rövidebb távon.

Az alkoholfogyasztás serkenti a gyomorsavtermelést, ezáltal gyomorégéshez vezethet, túlzott fogyasztása pedig bélgyulladást is okozhat.

Figyeljünk oda ételeink frissességére és a megfelelő higiéniára is, hiszen egy gyomorrontás kellemetlen hasmenéses, hányásos tünetekkel jár. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet gyomorfájás, székrekedés vagy hasmenés. Ha ilyet tapasztalunk, akkor célszerű egyeztetni kezelőorvosunkkal.

Antibiotikumos kúra esetén pedig fokozottan ajánlott az odafigyelés, hiszen ezek a gyógyszerek károsítják a természetes bélflórát – a probiotikumok fogyasztása azonban segítheti azok újratermelődését.

A jó közérzet fontos eleme a megfelelő emésztés, hiszen a puffadás, a székrekedés vagy éppen a hasmenés nemcsak kellemetlen tünetekkel jár, hanem akadályozhatnak mindennapi teendőinkben is. A gyors tüneti kezelés mellett érdemes a probléma okát feltárni és változtatni életmódunkon, táplálkozási szokásainkon.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom