kondenzációs kazán

A klímaváltozás hatásaival, a környezetszennyezés egyre nagyobb méreteket öltő problémájával valószínűleg mindenki tisztában van. Magánemberként sokan gondolják azt, hogy ezekért elsősorban az élelmiszeripar és a nagyobb vállalatok a felelősek, az egyének szerepe pedig elhanyagolható.

Ez azonban téves elgondolás, hiszen az élhető jövőért mi magunk is sokat tehetünk. Ennek a folyamatnak az első lépése lehet otthonunk hatékonyságának növelése: az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

1. Energiahatékony eszközök otthonunkban

Számos olyan megoldás létezik, melyek segítségével ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük. Lakásunk energiafogyasztása is hozzájárul a károsanyag-kibocsátáshoz, a Föld terheléséhez, a környezettudatos energiahasználatnak azonban van egy további előnye is: bár egyszerre nagyobb befektetéssel járhat, hosszú távon azonban jelentősen mérsékeli a kiadásainkat.

Amennyiben új lakást vásárolunk, vagy éppen otthonunkat újítjuk fel és ennek keretében a fűtéskorszerűsítésre is sort kerítünk, válasszunk egy jó minőségű kondenzációs kazánt. Ezeket a berendezéseket úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb hőt nyerjék ki a tüzelőanyagból.

Ezt úgy érik el, hogy az égéstermékben lévő rejtett hőt is hasznosítják a füstgázban lévő vízgőz kondenzálásával. Így nem csupán lakásunk energiahatékonyságán javíthatunk: a kondenzációs kazán használata alacsonyabb rezsiköltséggel is együtt jár.

Ha az energiatakarékos fűtési rendszer kiépítése megtörtént, a következő fontos lépés az, hogy a megtermelt hőt minél tovább a lakáson belül tartsuk, ennek legjobb módja pedig otthonunk megfelelő szigetelése. Ha az ablakcsere jelenleg nem fér bele a költségvetésünkbe, akkor már azzal is sokat segíthetünk, ha a padlóra egy puha szőnyeget terítünk, valamint a nyílászárók elé beszerzünk néhány nehéz függönyt.

Vásároljunk energiatakarékos eszközöket, például hűtőszekrényt vagy mosó- és mosogatógépet, ha pedig nagyobb befektetésre is lehetőségünk van, a fűtési-hűtési rendszerünk kialakítása során döntsünk a megújuló energiaforrások használata mellett. Ezek a befektetések hosszú távon anyagilag is megtérülnek, ráadásul a környezetünk megóvásához is hozzájárulnak.

2. Egyéb energiatakarékos megoldások

Ha lakásunk korszerűsítése megtörtént, a következő lépés az, hogy saját magatartásunkra, hozzáállásunkra is odafigyeljünk.

Otthonunk megvilágítása során lehetőségeink szerint használjuk ki a természetes napfényt. A hagyományos helyett válasszunk energiatakarékos égőket, és lámpáink csak a szükséges ideig világítsanak. Fontos az is, hogy az egyéb elektromos eszközöket használat után áramtalanítsuk.

Lakásunkat lehetőleg ne fűtsük 21-22 fokos hőmérséklet fölé, ha pedig nem tartózkodunk otthon, állítsuk le a fűtést. A fűtőtesteket ne takarjuk el nagyobb bútorokkal és ne fűtsük feleslegesen azon helyiségeket, melyeket nem használunk minden nap: a vendégszobában, dolgozószobában elég akkor bekapcsolni a radiátorokat, amikor azokra valóban szükség van.

A nyári hónapokban a folyamatos légkondicionáló-használat helyett sötétítsünk be, alkalmazzunk hővédő ablakfóliát vagy egy energiahatékonyabb ventillátort.

3. Tudatos vízhasználat

A világ számos területén egyre súlyosabb vízhiány jelentkezik. Ez a probléma országunkat egyelőre nem érte el látványosan, ez azonban nem jelenti azt, hogy helye van a pazarlásnak!

Számos olyan apró változtatást iktathatunk be a mindennapi életünkbe, mellyel fogyasztásunkat – és ezzel vízszámlánkat – csökkenthetjük. Fürdés helyett válasszuk a zuhanyzást, ezzel alkalmanként több, mint 100 liter vizet spórolhatunk – alacsony áteresztésű zuhanyrózsa használatával pedig még ennél is többet.

Érdemes beruházni egy mosogatógépre, hiszen ezek a berendezések a kézi mosogatáshoz szükséges víznek körülbelül 25-30 százalékát használják fel. Figyeljünk oda a csöpögő csapokra; borotválkozás, fogmosás során ne folyassuk a vizet folyamatosan, a növények öntözéséhez pedig gyűjtsünk esővizet.

Érdemes lehet beszerezni egy korszerű WC-tartályt is, ami a régi típusúakhoz képest csupán ötödannyi vízzel öblít.

4. Hulladékcsökkentés

A túlzott hulladéktermelés káros hatásai mindenki előtt ismertek. Az eldobott szemét szennyezi a környezetet és veszélyes az élővilágra; annak megsemmisítése olyan károsanyag-kibocsátással jár együtt, mely egészségünket is veszélyezteti, az új termékek előállítása pedig óriási nyersanyagmennyiséget emészt fel.

És hogy mit tehetünk ez ellen otthonunkban? Rendszeresítsünk külön gyűjtőedényeket a papírnak, a műanyagnak, az üvegnek és a fémnek; készítsünk komposztot a konyhai szemétből és a kerti zöldhulladékból; kerüljük az egyszer használatos termékek (műanyag zacskók, evőeszközök) és a felesleges csomagolások használatát, vásárláskor pedig koncentráljunk a tartós és minőségi termékekre.

5. Tudatos vásárlás

Bevásárlás során figyeljünk arra, hogy a döntéseinkkel ne csak mi járjunk jól, de a minket körülvevő világ is. A mennyiség helyett törekedjünk a minőségre. Ezek a termékek általában drágábbak, azonban döntésünkkel nemcsak a felesleges hulladék mennyiségét csökkentjük, hanem hosszú távon spórolunk is, hiszen nem kell olyan gyakran új eszközöket vásárolnunk.

A bevásárláshoz vigyünk magunkkal textil táskát, vagy használjuk újra az otthon lévő plasztik szatyrokat; válasszunk csomagolásmentes vagy fenntarthatóan csomagolt árut.

Kerüljük a túlzott vegyszerhasználatot, és keressük a környezetbarát tisztítószereket: ilyeneket természetes alapanyagokból magunk is készíthetünk, ezekhez az interneten számos receptet és videót találhatunk.

Sok kicsi sokra megy

A fentiek alapján láthatjuk, hogy nem csupán a radikális változtatások, nagy anyagi befektetések fontosak: egyszerű lépéseket is tehetünk otthonunk hatékonyabbá tétele és a környezet megóvása érdekében. Ha ezek az egyszerű, de tudatos választások a mindennapi rutinunk részévé válnak, máris hozzájárultunk egy fenntarthatóbb, élhetőbb jövő kialakításához.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna