zöld iroda

Életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, ezért kulcsfontosságú, hogy az iroda is környezetbarát legyen, ne csak az otthonunk. Emellett az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az országos energia- és anyagfogyasztás nagyjából 40%-a az irodák fenntartásának róható fel. De vajon mivel kezdjünk, ha mi is zöld irodát szeretnénk?

Kezdjük az alapokkal!

Egy iroda attól lesz igazán környezetbarát, ha már az építkezésnél odafigyelünk a részletekre. A fűtés-hűtés helyett gondolhatunk például a megfelelő szigetelésre, illetve használhatunk megújuló energiaforrásokat is.

A legjobb, ha már a megfelelő irodahelyiség kiválasztásánál is szem előtt tartjuk ezeket a tényezőket. Ha bizonytalanok vagyunk a választás során, mindig kérhetjük olyan profi csapatok segítségét, mint az Offie!

Ha pedig már beindult a munka, akkor áttérhetünk papíralapról az elektronikus ügyintézésre, vagy tarthatunk home-office napokat is. Ezek mind olyan lépések, amik nemcsak környezettudatosak, de költséghatékonyak is!

5+1 tipp a környezetbarát irodához

Tegyük fel, hogy szerencsénk volt, és megtaláltuk a tökéletes irodát – akár mi, akár egy olyan erre szakosodott csapat, mint az Offie. Ha már elkezdtük a berendezkedést, célszerű mindig újabb és újabb ötleteket bevethetni ahhoz, hogy egy ökotudatos környezetben dolgozhassunk.

1. Szelektív gyűjtők

A szelektív szemétgyűjtést nem is olyan bonyolult megszervezni, mint ahogy elsőre gondolnánk. Elsőként azt célszerű meghatározni, hogy milyen hulladékból keletkezik a legtöbb az irodában. Ez általában papír, műanyag és üveg szokott lenni.

Ezután következik a szelektív gyűjtők beszerzése, amit az internet segítségével könnyedén megtehetünk. Ha gyárilag nincs rajtuk jelzés, akkor érdemes például színjelzésekkel ellátni őket, hogy minden kolléga a helyes gyűjtőbe dobja a szemetet. Végül pedig vegyük fel a kapcsolatot egy olyan céggel, akik elszállítják nekünk a szelektív hulladékot.

2. Papírpoharak helyett saját bögrék

Évente közel 420 millió tonna papírt fogyasztunk el világszerte, amiből az 1 főre jutó rész nagyjából 50 kg. Meglepő lehet, de Magyarországon a papírfogyasztási fejadag ennek a duplája! A papírpoharak elhagyásával fontos lépést tehetünk ennek az értéknek a csökkentésében. Ha vannak kávéautomaták az irodában, akkor lecserélhetjük azokat pohár nélküli opcióval is rendelkező készülékekre.

3. Csak a legszükségesebb eszközök

Az irodákat néha egy kisebb raktárral is össze lehetne téveszteni. Ki ne találkozott volna már a tollakkal telepakolt fiókok, az üres mappákkal teli szekrények, vagy a kihasználatlanul álló számítógépek esetével? Ha csak egy kicsit is tudatosabban állunk hozzá az eszközbeszerzés kérdéséhez, és csak a legszükségesebb gépeket és fogyóeszközöket pótoljuk időnként, akkor könnyedén javíthatunk ezen az arányon.

4. Világítás és energia

Ahol csak lehet, ott használjuk ki a természetes fényforrásokat. Húzzuk el a függönyöket és ha vannak sötétítők, akkor cseréljük le azokat fényáteresztő textilekre. A nyári, erős napfény ellen a lapfüggönyök is megoldást jelentenek, és ha egy világosabb színt választunk, akkor éppen elég világos lesz a munkához.

Ahol nincs elég természetes fény, ott helyezzünk el LED-égős lámpákat. Egy LED-lámpa energiafogyasztása tízszer is kevesebb lehet egy átlagos izzóval szemben, ráadásul sokkal tovább is világíthatjuk vele az irodánkat, hiszen akár 6 évig is működőképes lehet.

Ügyeljünk arra, hogy a munkaidő végeztével mindig legyenek le-, illetve kikapcsolva a lámpák és a gépek. Erre napközben is érdemes figyelni, ha például üresen hagyunk egy munkaállomást.

5. Környezetbarát anyagok

Léteznek úgynevezett környezetbarát irodaszerek, amelyek újrahasznosított vagy bio alapanyagokból készülnek. Találhatunk közöttük ragasztót, hibajavító rollert, jegyzetfüzetet és még írószert is. Ha pedig igazán elhivatottak vagyunk, akkor tisztítószerekből is választhatunk ökotermékeket.

A különböző vegyi alapú takarítószerek nemcsak a környezetre, de ránk is károsan hatnak. Ha takarítócég végzi az iroda takarítását, akkor szerződjünk olyannal, amelyik kizárólag természetes alapanyagú tisztítószereket használ!

+1. Növények

A levegő minősége nemcsak home-officeban, hanem az irodában is rendkívül fontos! Egy oxigénhiányos helyiségben agyunk teljesítménye romlani fog.  A zöld növények segítenek helyreállítani az iroda páratartalmát, sőt mi több, javíthatják a levegő minőségét is.

Egyes fajták ráadásul megkötik a levegőben lévő szennyező anyagokat, úgy mint a port, vagy a gépek által kibocsájtott mérgező anyagokat. Egy szó, mint száz: a növények jelenléte az irodában nemcsak esztétikailag jótékony, hanem környezettudatos is!

Beszéljük meg!

Sajnos nem mindenkinek ugyanolyan fontos a környezetvédelem, ezért érdemes leülni a kollégákkal és átbeszélni a változásokat. Ha valakinek nehezen megy az átállás, akkor vessünk be praktikákat, ösztönözzük a munkatársakat, díjazzuk a környezettudatosságot!

Ha például minden kolléga behozta már a saját bögréjét az irodába, akkor hívjuk meg őket egy közös ebédre valamelyik közeli étteremben. Ha valaki rendszeresen alvó üzemmódba kapcsolja a monitort, ha éppen nem dolgozik, akkor kapjon ajándékba egy nap home-officet.

Az ilyen, és ehhez hasonló apró trükkök mellett mondjuk el munkatársainknak, hogy az anyatermészet megóvásával saját magunk javát is szolgáljuk. Akár irodában, akár home-officeban dolgozunk többet, környezetünk védelme alappillére egy élhető világ fenntartásának.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem