metszőolló

Egy kertben az a jó, hogy tulajdonképpen azt hozol ki belőle, amit csak szeretnél. Álmodhatsz gyönyörű virágágyásokat a házad mellé, de lehet egy saját veteményesed is, sőt, gyümölcsfák is ékesíthetik az udvarodat. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa.

Bármi mellett döntesz azonban, ahhoz, hogy egész évben rendben tudd tartani a növényeidet, szükség van a megfelelő szerszámokra. Íme hat olyan alapvető kerti szerszám, amelyek nélkül nem boldogulsz a birtokodon.

Sokan nem gondolnák, de van néhány olyan tipikus és alapvető eszköz, amelyek nélkül elképzelhetetlen a kerti munka elvégzésre. Ezek a kerti szerszámok jó, ha megtalálhatóak minden kertes házban, mindig helyük van a garázsban és bízvást nyúl értük az ember, ha feladat van az udvaron.

1. Ásó

Ha növények ültetéséről van szó, akkor az ember legjobb barátja az ásó. Függetlenül attól, hogy a leendő veteményesben szeretnéd fellazítani a talajt vagy egy gyümölcsfa számára készíted elő a megfelelő helyet, az biztos, hogy e szerszám nélkül nem fogsz boldogulni.

Ez tipikusan az az eszköz, amely jelen van minden egyes új kerti lakó elhelyezésénél. Nem beszélve arról, hogy a burgonya sem fordítja ki magát a földből! Érdemes belőle a nagy méretű mellett egy kis kézi verziót is beszerezni, így minden típusú feladatra kéznél lesz az ideális ásó.

2. Kapa

Ha a növények körüli talaj lazítása és a gyomok eltávolítása a feladat, akkor mindig számíthatsz a kapa segítségére. Ezzel a szerszámmal egyszerűen veheted fel a harcot az apró gyomnövényekkel, így mindig gyönyörű lesz a virágoskerted és a veteményesed egyaránt. Ezt a gondoskodást pedig gazdagon meghálálják majd a kerted lakói.

Hiszen mindemellett a kapa használata alkalmas a talaj nedvességének megőrzése, illetve általa válik képessé a terület a megfelelő mennyiségű nedvesség befogadására is. Így például a rendszeresen megkapált területeknél nyáron sem okoz gondot az, hogy öntözés során a víz nem jut el az alsóbb rétegekbe.

Segítség lehet ez a szerszám mindezek mellett helykijelölés során, valamint a cserjék tőosztással történő szétválasztása alkalmával is.

3. Lapát

A lapát tipikusan az a kerti szerszám, amely mindig jól jöhet. Akár talaj felkészítése a feladat az ültetésre, akár az összegyűjtött faleveleket szeretnéd arrébb pakolni, a lapát hű társad lesz a munkavégzés során.

Segítségedre lesz a kerti tó építésekor, ott lesz kéznél ha járdát szeretnél kialakítani a kertedben. Vagyis ez a szerszám mindig kéznél van, ha valamit A pontból B pontba kell eljuttatni a kertben, legyen az föld, homok vagy kavics.

4. Gereblye

A gereblyének főleg ősszel és tavasszal vannak fontos feladatai, hiszen amellett, hogy segítségével eltávolítható a pázsitról a lehullott avar, más tevékenységek során is használható. Ugyanis alkalmas a talaj lazítására is, amely nyomán a filces rétegtől is megszabadíthatja a felületet és segíthet azt újjá varázsolni egy-egy évszakváltást követően.

5. Metszőolló

Az évelők, a sövény és a gyümölcsfák esetében egyaránt nagyon fontos, hogy minden évben egyszer, a megfelelő időszakban megmetsszük őket. Ehhez a művelethez pedig elengedhetetlen egy minőségi metszőolló beszerzése.

Így egyszerűen, a sérülés veszélye és a növény roncsolása  nélkül végezheted fel ezt a feladatot. Ennek nyomán pedig gazdag virágzásra és gyümölcshozamra számíthatsz a következő szezonban.

6. Talicska

Bár nem tipikus szerszám, nélküle sokszor megállna az élet, ha kerti munkáról van szó. Fontos tudni, hogy nagyon sokféle verziója létezik, amelyek csak a kivitelezés szempontjából, hanem a felhasználói igényeket tekintve és a használhatóságot nézve is eltérnek a másiktól.

Segítségével könnyedén szállíthatod a földet vagy a kavicsot a kerten belül, de segítség lehet az avar megfelelő helyre hordásánál is.

Láthatod, hogy ezek az eszközök milyen sokféleképpen felhasználhatók a kerti munka során és milyen nagyban megkönnyítik a kinti tevékenységet. Ráadásul, ha vigyázol rájuk és megfelelően tárolod őket, hosszú éveken át hű társaid lehetnek az udvaron.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert