kerti munka

A tél beköszöntével nemcsak magunkat, hanem a kertet is fel kell vértezni a hideg időre. A fagyos hónapok komoly kihívások elé állítják a kertben élő növényeket, azonban megfelelő előkészületekkel könnyen megóvhatjuk őket.

Mindemellett a téliesítés lehetőséget teremt arra is, hogy tavasszal a kert frissen és virágzóan keljen életre. Nézzük, hogy mik a legfontosabb feladatok!

1. Vidd a teleltető helyre a nem fagytűrő növényeket!

A fagyok előtt mindenképp védett helyre kell áthelyezni a dekornövényeket, amik nem bírják a hidegeket. A cserepes vagy dézsás növényeket olyan helyre kell tenni, ahol minimum 8-10 fokban lehetnek. A leander, a muskátli, a yukka, a fűszernövények, a páfrányfenyő mind menjen a pincébe! A növények mellett a kerti bútorokról és dekorelemekről se feledkezz meg, azok is mind mehetnek a pincébe!

2. Metszés!

Az elvirágzott virágokat és a fákat mindenképp alaposan meg kell metszeni. A túlnőtt ágak visszavágása elősegíti a növények egészséges növekedését és megakadályozza a betegségek terjedését is.

3. Takard be az évelő növényeket!

Az évelő növényeket takarással is védheted a hidegtől: a kertben összeszedett falevelekkel vagy szalmával borítsd be a növények tövét. Érdemes szerves trágyával is megszórni a növényeket, ugyanis a tél folyamán a csapadék által a tápanyagok a talaj mélyebb rétegeibe juthatnak be.

4. Szedd össze a lehullott leveleket!

A lehullott levelek nemcsak a rendetlenség miatt okoznak kellemetlenségeket, hanem gátolják a növények, a gyep szellőzését is. Szedd össze a faleveleket és komposztáld őket! Fontos, hogy a diófa, a vadgesztenye, a fenyő és az olajos ágú növények leveleit soha ne tedd a komposztra, ugyanis növekedésgátló anyagokat tartalmaznak.

5. Zárd el a kerti csapokat!

A vízvezetékeket is téliesíteni kell, mivel a fagy könnyen csőtörést okozhat. A fővezetéket zárd el, a csapokat pedig hagyd nyitva, hogy a benne lévő víz teljes mértékben ki tudjon folyni belőle és a csövek teljesen üresek legyenek a téli időszakban. Az öntözőrendszerre és a medencére különös figyelmet kell fordítani a tél beállta előtt!

6. Téliesítsd a kerti gépeket és eszközöket is!

A növények mellett a kerti gépeket és a szerszámokat is fel kell készíteni a télre: tisztítsd meg őket alaposan, ellenőrizd az állapotukat, majd tedd el védett, száraz helyre őket. Ezzel nemcsak a hosszú életüket biztosíthatod, de tavasszal könnyebb lesz nekikezdeni a kerti munkálatoknak is.

Kép forrása: Shutterstock.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert