egynyári virágok

Ugyan még havas a táj, de a nyíló krókuszok, hóvirágok és tőzikék már jelzik nekünk, hogy hamarosan bizony beköszönt a várva várt tavasz! Most érdemes átgondolni, milyen változtatásokat szeretnél a kertedben megvalósítani. Így mikor megérkezik a jó idő, már neki is kezdhetsz a munkálatoknak. Segítségképpen adunk néhány kertszépítő ötletet!

1. Ültess árnyéktűrő növényeket

A fű sínylődik, ha nem jut elég napfényhez. Az árnyékos részeken kikopott gyep helyére ezért ne vess újat, inkább ültess árnyéktűrő, talajtakaró növényeket. Meglátod, 2-3 év alatt befedik a talajt, így ezeken a részeken nem kell sem a fűnyírással, sem a gazolással foglalkoznod többet.

talajtakaró növények

Kép forrása: Pixabay.com

2. Díszítsd a bejáratodat télen-nyáron

A bejárati ajtó elé nagy cserepekben ültess össze különböző növényeket, hogy ilyen különleges látvány fogadjon, mikor hazaérsz. Minden évszakban alakíts ki új kompozíciót, hogy egész évben legyen mit megcsodálnod.

tavaszi virágok

Kép forrása: Pixabay.com

3. Takard a talajt

A talajtakaró anyagok – azon túl, hogy jót tesznek a növényeknek, hiszen korlátozzák a talaj párolgását, és elnyomják a gyomokat – dekoratívabbá is teszik a virágágyásokat. Ezért ne hagyd a talajt parlagon, szórj a növényeid köré kavicsokat vagy fenyőkérget.

talajtakarás

Kép forrása: Flickr / Szerző: Herry Lawford / Licence: CC BY 2.0

4. Hozz létre magaságyásokat a zöldségeknek

A zöldségtermesztés legkényelmesebb és legmutatósabb módja, ha magaságyásokat hozol létre erre a célra. Azért is előnyös, mert olyan földdel töltheted fel, amire a zöldségeidnek valóban szüksége van. Így a bőséges termés garantált! És még le sem kell hajolnod, ha szedni szeretnél egy-két friss paradicsomot vagy paprikát.

magaságyás

Kép forrása: Pixabay.com

5. Ültess egynyáriakat

Az egynyári növények szezonja ugyan csak április végén  kezdődik, de már most érdemes megtervezni a helyüket. Jól mutatnak az előkertben, a terasz körül vagy az ablakpárkányon. Igaz, hogy rendszeres öntözést kívánnak, de cserébe egész nyáron át virágoznak nekünk.

egynyári virágok

Kép forrása: Pixabay.com

6. Teremts fókuszpontokat

A fókuszpontok a kertnek azon részei, amik vonzzák a tekintetet. Ez lehet akár egy különleges növénykompozíció, egy hangulatos csobogó vagy egy dekoratív kerti szobor. A fókuszpont – bár látványa miatt kiemelkedik a környezetéből – mégis fontos, hogy stílusával beleilleszkedjen a kertbe.

csobogó

Kép forrása: Pixabay.com

Szerző: Molnár Klaudia / Út a Kerthez

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Herry Lawford / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Kertszépítő ötletek