vitorlavirag

Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen növényeket érdemes, árnyékos vagy félárnyékos helyen tartani. Ezek a körülmények lényegesen csökkentik a választható növények számát. Az alábbi összeállítással, a megfelelő növény kiválasztásában szeretnénk segítséget nyújtani.

A lakás adottságaink megfelelő növények kiválasztásával lényegesen csökkenthető a növényeket károsítő tényezők, például a kártevők, betegségek megjelenésének esélye.

Ha kevés a fény a szobában, vagy nem megoldható, hogy az ablak közelében legyen a növény, akkor érdemes az alábbi gyűjteményből szemezgetni.

Ha szeretnéd elolvasni valamelyik növény részletes leírását és gondozási tudnivalóit, kattints a nevére, és megnyílik a növény ápolásásról írt bejegyzésünk!

1. Alokázia vagy ördöglevél (Alocasia)

alocasia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

Az alokázia (Alocasia sanderiana) a kontyvirágfélék családjába tartozó Délkelet-Ázsiából származó levéldísznövény, mely mutatós, mintás levélzete miatt, igazán különleges és dekoratív lakásdísz lehet.

Az Alocasia nemzetség mintegy 70 fajából csak néhány faj kerül kereskedelmi forgalomba. Az egyik ilyen a képen látható Alocasia sanderiana, a másik pedig az egyenesebb levélszélű Alocasia lowii. 

Az alokázia jó választás a kevésbé világos lakásokba. Árnyékos vagy félárnyékos, egész évben 20 fok feletti, télen ennél valamivel alacsonyabb, de 17 foknál nem hidegebb környezetet kedveli.

2. Kukoricalevél (Aspidistra elatior)

kukoricalevél

Kép forrása: Flickr / Szerző: rrei320 / Licence: CC BY 2.0

A kukoricalevél (Aspidistra elatior) Japánból származik a liliomfélék közé tartozó meglehetősen igénytelen szobanövény. Zöld vagy mintás, hosszú lándzsa alakú leveleivel, valamint a talajhoz közel fejlődő lilásbarna, csillag alakú virágaival díszít.

Elviseli a rövidebb ideig tartó szárazságot, huzatot, meleget, és a hideget is. A kukoricalevél angol neve Cast-Iron Plant azaz “öntöttvas növény”, mely a növény szívósságára, jó ellenálló képességére utal.

3. Kúszó filodendron (Philodendron scandens)

Kúszó filodendron (Philodendron scandens)

Kép forrása: CityPlant.hu

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) Közép-Amerika esőerdeiben honos gyorsan növekvő kúszónövény.

Hazánkban kifejezetten népszerű, mivel meglehetősen igénytelen növény, szív alakú zöld leveleivel díszít.

A csekély törődést is, gyors növekedéssel (akár 60-90cm egy év alatt) hálálja meg, így kezdő szobakertészeknek is ajánlható, a siker szinte garantált!

Árnyékos, félárnyékos és világos helyen is szépen fejlődik, egyedül a tűző naptól kell óvni.

4. Rákvirág (Aglaonema)

rákvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A rákvirág (Aglaonema sp.) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Délkelet-Ázsiából származó növény. Hazánkban kedvelt levéldísznövény, lakásban, valamint közintézmények, vendéglátóhelyek dekorációjaként egyaránt megállja a helyét.

Jó árnyéktűrő képességgel rendelkezik, sötétebb szobákban is szépen fejlődik. Egyike azoknak a szobanövényeknek, melyek szerepelnek a NASA “Levegő javítása növényekkel” tanulmányában.

5. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

Nephrolepis exaltata

Kép forrása: CityPlant.hu

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a vesepáfrányfélék családjába tartozó, a Föld trópusi vidékein gyakori növényfaj.

A Nephrolepis nemzetség, mintegy 30 fajt számlál, melyek közül leggyakrabban a szobapáfránnyal (Nephrolepis exaltata) találkozhatunk a virágüzletek kínálatában. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a légtisztító, méregtelenítő szobanövények közé tartozik.

Világos vagy félárnyékos, télen legalább 18 fokos, egész évben kellemes meleg és nyirkos környezetben érzi jól magát.

Érdemes vízzel permetezni a leveleit, ezzel biztosítható a páradús levegő, valamint a takácsatka megjelenését is megnehezíthetjük vele. A takácsatka ugyanis kedveli a meleg, száraz környezetet!

6. Vitorlavirág (Spathiphyllum)

vitorlavirag

Kép forrása: Pixabay.com

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Kolumbia és Venezuela területéről származó növény, mely márciustól, szeptemberig virágzik.

Jó választás olyan helyiségekbe, ahol viszonylag kevés a fény, úgyanis félárnyékban is jól érzi magát.

Előnyös tulajdonsága, hogy nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem más káros anyagok mennyiségét is.

7. Zámia (Zamioculcas zamiifolia)

zámia

Kép forrása: Flickr / Szerző: titanium22 / Licence: CC BY-SA 2.0

A zámia (Zamioculcas zamiifolia) a cikászok nemzetségébe tartozó, igénytélen, ugyanakkor nagyon dekoratív szobanövény.

Eredeti élőhelyén a nedves időszak, és az aszály váltakozik, emiatt gyökérrendszere átalakult, és gumóiban hónapokig képes vizet raktározni.

Szobahőmérsékleten érzi jól magát, a hideg huzatos helyet nem kedveli. Tartása során két dologra kell kiemelten figyelni. Az egyik, hogy ne helyezzük tűző napra, a másik, hogy ne öntözzük túl. 

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum; Flickr / Szerző: rrei320 / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; CityPlant.hu; Pixabay.com; Flickr / Szerző: titanium22 / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények