játék

A 2-3 éves korosztályú kislányok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy elképesztően sok lehetőségük van fejlődni a jobbnál jobb kreatív és fejlesztő játékokkal, amiket ma már fellelhetünk ezen a piacon.

Ha végig vesszük az egyes pontokat majd, láthatjuk, hogy a legtöbbet valójában mi is ugyanúgy csináltuk gyerekként, csak maximum nem volt ennyi csodálatos eszközünk hozzá, mint ami most nekik rendelkezésükre áll.

Elképzelhetetlen volt ez a mennyiségű kreatív alkotó eszköz, a különböző képességű játékbabák amik már-már teljesen hasonlítanak egy valódira – de az is, hogy úgy tudjanak egyszer majd a kislányok belebújni egy kicsit édesanyjuk bőrébe, hogy végeláthatatlan mennyiségű gyerek körömlakk vagy sminkes kiegészítő áll a rendelkezésükre.

Nézzünk meg 7 olyan játéktippet, amit a 2-3 éves korosztály nagyon szeret játszani és ami segítségül szolgálhat a szülőnek akkor, ha nem tudja, mivel foglalja le a négy fal között töltött időszakban csemetéjét!

  1. Baba – és szerepjátékok: Természetesen a kislányok nagyon élvezik, amikor valaki más bőrébe bújhatnak, és ez már egészen korán, akár 2-3 éves korban is elkezdődhet. Szeretik gondozni a babájukat, szeretnek úgy viselkedni, ahogy azt anyánál látták – egyszerűen olyanok akarnak lenni, mint a felnőttek és e miatt boltosok, anyukák, orvosok, énekesnők: bármik lehetnek. Ehhez a játékhoz mindenképpen szükségük van egy babára, de érdemes babakocsit, bölcsőt is beszerezni hozzá, hogy teljes és valósághű legyen az élmény. A babákkal való játék segíthet az empátia kialakításában, az érzelmi fejlődés egyik nagyon erős mozgatórugói ebben a korban.
  2. Kreatív játékok: Ide leginkább a festést, gyurmázást és rajzolást, a kézügyességet és finommotorikát fejlesztő dolgokat sorolnánk. Érdekes megfigyelni, hogy általában a kislányok jobban szeretik ezeket, mint a kisfiúk. Az ilyen jellegű kreatív tevékenységek során kibontakozik a kis személyiségük és az önkifejezés egy olyan módjára van lehetőségük, ami lehet, hogy másképp sokkal nehezebben törne fel belőlük. Adjunk nekik minél többször jó minőségű gyurmát, érdekes színezőket, és olyan kreatív eszközöket, melyek utána könnyen kimoshatók a ruhából.
  3. Játékkonyha, főzőcske: Ugyan ez is a szerepjátékokhoz kapcsolható, ám ezt érdemes külön kiemelni, hiszen a 2-3 éves kislányoknál általában központi szerepet játszik egy jó kiskonyha, ahol aztán lehet sütni-főzni és minden más fontos tevékenységet végezni. Nagyon szeretik ilyenkor ők elkészíteni a kávét, tortaszeleteket osztogatni nekünk, vagy épp megsütni néhány pizzát a kis sütőjükben. Ha kiskonyhát vásárolunk, akkor ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem, hiszen ezek adják majd meg a „savát-borsát” az élménynek: ettől lesz „valódi” az egész.
  4. Olvasás: Ugyan ez nemtől teljes mértékben független – hiszen egy kisfiú is ugyanannyira szeretheti a meséket, mint egy kislány – de nem lehet kihagyni a felsorolásból a könyvek szeretetét sem, mely ebben a korban már nagyon erősen jelen van és elképesztően fontos is, hogy a mindennapok része legyen. Adjunk nekik minél több interaktív, izgalmas könyvet, és az is fontos, hogy koruknak megfelelő mesékkel szórakoztassuk őket és ne rohanjunk előre semmiben!
  5. Beöltözni hercegnős ruhákba: Ha valami, akkor ez is nagy kedvence a kislányoknak, és szerencsére mára már rengeteg fantasztikus mesehős karakter van, amiből válogatni lehet. Ha megszeretnek egy hercegnőt vagy egy jólelkű női főhőst, akkor egészen biztos, hogy boldogan bújnak ugyanolyan ruhába, mint amilyet a mesében is hord a kedvencük.
  6. Sminkelés, nagylányos dolgok: A kislányok természetesen azt a mintát szeretnék saját magukra is kivetíteni, amit a környezetükben észlelnek, tapasztalnak. Ha azt látják, hogy anyának szép a körme vagy gyönyörűen ki szokta magát sminkelni, akkor őket is el fogja kezdeni érdekelni és ki akarják majd próbálni a termékeket. Ez természetesen nem kivitelezhető, hiszen nem érintkezhet a bőrük ezekkel a termékekkel, de a kreatív játék gyártóknak köszönhetően mára már elképesztő mennyiségű gyerek körömlakkból, sminkes táskából vagy épp komplett sminkkészletből válogathatunk. Ezt tényleg úgy kell elképzelni, hogy egy nagy méretű bőrönd telis-tele van olyan lemásolt smink kiegészítőkkel, mint amilyen egy felnőttnek is van.
  7. Puzzle-és illesztőjátékok: Szintén nagy kedvencük a kislányoknak a különböző kirakók, melyekkel megtanulhatnak számolni, színeket felismerni vagy épp állatokat megnevezni. Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a finommotorikus képességeket erősíti, de kiváló arra is, hogy fejlessze a memóriát és a logikus gondolkodást. Kezdetben adjunk nekik olyan puzzle-t, melyet csippentő mozdulattal (a kis fogantyúnak köszönhetően) kell a helyére tenni, ezt követően pedig jöhetnek majd a két darabosak, ahol össze kell már illeszteni az elemeket. Nagyon sok készlet van, ami szép fokozatosan építi ezt fel, s megy át a 2 darabosról 3,4,5,6 elemes kirakó Ahogy a gyerekek ezt elkezdik megszeretni, egyre ügyesebbek lesznek benne, és ami akár kezdetben fejtörést okozott, az gyakorlatilag néhány nap leforgása alatt már olyan profin is mehet nekik, hogy egyre kevesebbnek fogják érezni az elemeket. Jellemzően 3 éves kor végére már megy a 15-20 darabos, nagy méretű puzzle összerakása is, egy idő után már segítség sem kell hozzá (sőt, kifejezetten ki fogják kérni maguknak!).

Szerencsére tényleg rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy 2-3 éves kislányt úgy tudjunk szórakoztatni, hogy közben még fejlődhessen is általa.

Természetesen a szabadban töltött idő is pótolhatatlan, ám minden nap szembesülünk azzal, hogy kreatívnak kell lennünk és be kell dobnunk 1-2 jó ötletet ahhoz, hogy csemeténk el tudjon merülni a játékok oly fontos világában.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy mindig figyelembe kell venni az egyéni érdeklődésüket és képességeiket, soha semmit nem szabad erőltetni!

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom