Chlorophytum elatum

A szobában való növénytartásnál könnyen beleszaladhatunk abba a hibába, hogy a virágosnál vagy az áruházban rosszul választunk, a növényünk tönkremegy, csalódunk és szélsőséges esetben teljesen feladjuk a szobanövényekkel való foglalkozást.

Hogy ez ne történjen meg, összegyűjtöttünk néhány olyan szobanövényt, amit lakáskertészkedéssel barátkozóknak vagy olyanoknak ajánlunk, akik nem akarnak túl sok időt fordítani a növénygondozásra.

Legénylakásba is ideálisak

Zámia, legénypálmaZamioculcas zamiifolia

zámia

Kép forrása: Flickr / Szerző: titanium22 / Licence: CC BY-SA 2.0

Az egyik legkeresettebb növény az utóbbi időben. Ki is érdemelte: formája különleges, a kevés fényt is jól viseli, de akár ablak mellé is tehetjük. Vaskos gumóiban tárolja a vizet, így elég 3 hetente öntözni, még akkor is, ha földje nagyon száraznak tűnik.

Itthon, ismert kártevője nincs. Tönkremenni szinte csak a túlzott öntözéstől szokott. Hátránya, hogy szétrágva mérgező, ami lakásban tartott kisállatok, esetleg pici gyerekek esetében okozhat gondot.

A Zámia gondozásáról egy korábbi bejegyzésünkben részletesen is írtunk. Ahogy a bevezetőben is említettük, a növény meglehetősen igénytelen, így kezdő lakáskertészkedőknek is ajánlható.

Két dologra kell odafigyelnünk. Az egyik, hogy ne helyezzük a növényt a tűző napra, mert a levelek sárgulását eredményezheti, a másik dolog, hogy kerülni kell a túlöntözést, mert a pangó víz elpusztíthatja a növényt. Átültetésével szintén nem sokat kell foglalkozni, elegendő akkor, amikor gyökerei már nagyon kilógnak a cserépből.

Anyósnyelv – Sansevieria fajok

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica / Kép forrása: CityPlant.hu

Mostanában újra divatos lett, különösen a cylindrica nevű faj. Minimál lakásokba ideális kardszerű levelei miatt. Nagyon ritkán igényli az öntözést – fényviszonyoktól függően kb. 2 hetente. Kártevője kevés van, gyakorlatilag csak túlöntözéssel vagy egy sötét szobával lehet elpusztítani.

Kukoricalevél – Aspidistra elatior

kukoricalevél

Kép forrása: Flickr / Szerző: rrei320 / Licence: CC BY 2.0

Méltánytalanul elfelejtett példány a szobanövények között. Talán azzal érdemelte ki, hogy valamivel drágább, mint az átlag. Cserébe, ha valamilyen igazán sötét helyiségünk van a lakásban ideálisabb választás szinte nincs is.

Angol neve árulkodó (Cast-Iron Plant=”öntöttvas növény”), szinte csak a túlöntözés tud benne kárt tenni. Vizet átlagos körülmények között 2 hetente igényel.

Valamivel igényesebb, de egyszerűen nevelhető szobanövények

Rákvirág – Agleonema fajok

rákvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A kukoricalevél után az egyik legjobb növény sötét szobákba, széles, mintás levelei szépen díszítenek. A világos helyeket nem tűri jól. Nagyon árnyékos helyen 2 hetente, ha több fényt kap hetente érdemes öntözni. Ha nagyon megnyúlna, felkopaszodna, a szárát vissza lehet vágni, ilyenkor újra kihajt.

Szobai futóka – Epipremnum aureum

Epipremnum aureum

Kép forrása: CityPlant.hu

Sokoldalú kúszónövény: jól mutat egy felfüggesztett kosárból vagy szekrény tetejéről lecsüngve, de akár mohakaróra is felfuttathatjuk. Alapvetően a világos helyeket kedveli, de közepesen sötét helyiségben is megél, viszont ilyenkor a levelek márványossága csökken.

Ha a hajtási túlzottan megnőttek, metsszük vissza őket, mert újra kihajt. Ha levágott részekből a felső 20 cm-t vízbe tesszük, néhány hét alatt gyökeret hoz, így új növényt szaporíthatunk magunknak. Hátránya, hogy minden része mérgező, irritációt okoz. Hetente öntözzük.

Csokrosinda, zöldike – Chlorophytum comosum

Chlorophytum elatum

Kép forrása: CityPlant.hu

Szinte minden régebbi lakásban találkozni vele. A csüngő növekedés és a sokféle levélminta miatt kedvelt. Az öntözést hetente igényli és legalább átlagosan fényes helyre tegyük. Ha szaporítani szeretnénk, akkor az indák végét vágjuk le, tegyük vízbe vagy virágföldbe, így könnyedén meggyökeresedik.

VitorlavirágSpathiphyllum fajok

vitorlavirag

Kép forrása: Pixabay.com

Az első virágával is díszítő növény az összeállításunkban, ezeket jellemzően a nyári időszakban hozza. A többi időszakban méregzöld leveleivel díszít.

Közepesen világos vagy sötétebb helyen tartsuk, a napos helyeket nem kedveli. Ha mégis ablakba tesszük, levelei kivilágosodhatnak és akár hetente kétszer is meg kell majd öntözzük.

Egyéb esetben heti egy bőséges öntözést igényel. Ez egyébként a növény úgy jelzi számunkra, hogy levelei lekókadnak. Ettől nem kell megijedni, ha megkapja a megfelelőmennyiségű vizet, pár óra és újra a megszokott módon fog kinézni.

Képek forrása: Flickr / Szerző: titanium22 / Licence: CC BY-SA 2.0; CityPlant.hu; Flickr / Szerző: rrei320 / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények