viaszág
viaszág

Kép forráa: Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A terasz igazi dísze lehet egy jól kiválasztott dézsás dísznövény, mely még hangulatosabbá teszi otthonunk azon szegletét, ahol családunkkal együtt, a kert látványában is gyönyörködve kipihenhetjük a hét fáradalmait.

A leandert, angyaltrombitát vagy éppen az enciánt jól ismerik a kertbarátok, a dézsás dísznövények választéka azonban ennél jóval gazdagabb! Egyre több különleges dézsás dísznövénnyel találkozhatunk a kertészetek kínálatában, ezekből mutatunk be hetet!

1. Mexikói petúnia (Ruellia brittoniana)

mexikói petúnia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tu7uh

A mexikói petúnia (Ruellia brittoniana) hazánkban még igazi különlegességnek számító évelő növény, melyet Magyarországon elsősorban dézsás növényként nevelhetünk.

Bár sokan kék leandernek nevezik, virágai pedig a petúniára emlékeztetnek, a mexikói petúnia egyik növénnyel sem áll rokonságban.

Mexikóban, Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben honos, eredeti élőhelyén gyomnövényként tartják számon, az USA délkeleti részén invazív fajnak számít. Hajtásról és magról is nagyon könnyen terjed, ezáltal pedig elnyomja a helyi növényeket.

Díszét tölcsér alakú lila, rózsaszín vagy fehér virágai adják, melyek már tavasszal elkezdenek nyílni, és egészen őszig pompáznak. Az akár 80-100 cm hosszú, lilás-zöldes színű száron, hosszú, sötétzöld, kissé szürkés árnyalatú levelek sorakoznak.

A mexikói petúnia napos, világos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben. Májustól ősz elejéig kéthetente tápoldatozzuk a bőséges virágzáshoz. Tartósan száraz időjárás esetén, meghálálja, ha esténként lezuhanyozzuk.

Átültetni akkor szükséges, ha a gyökere már teljesen benőtte a cserepet, vagy elhasználódott a földje. Az ültetéshez homokkal és komposztált marhatrágyával kevert virágföldet használjunk.

A dézsában nevelt mexikói petúniát hűvös, világos kb. 10-15 fokos helyiségben kell teleltetni. A teleltetés során csak kevés öntözést igényel.

Szaporítani dugványozással lehet, a levágott hajtások vízben és földben is gyökereztethetők. A gyökeres hajtásokat ültessük el. A fiatal növényeket az első évben, télen 20, nyáron 25-30 fok közötti hőmérsékletű helyen tartsuk.

2. Kínai leander (Asclepias curassavica)

selyembokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  2016 Jee & Rani Nature Photography

A kínai leander, selyembokor vagy skarlát selyemkóró (Asclepias curassavica) mediterrán hangulatot idéző, Dél-Amerikából származó félcserje, melyet hazánkban dézsás dísznövényként lehet tartani. Különleges külsejű növény, főként virágzata miatt, levelei a leanderére emlékeztetnek.

Az élénksárga és piros apró virágok bogernyőbe állnak össze a hajtások végén, és egész nyáron díszítenek. A kínai leander mérgező növény, gondozása során járjunk el körültekintően, viseljünk kesztyűt.

A kínai leander nagyon szereti a sok fényt valamint a meleget is, ezért bátran helyezzük dézsáját tűző napos, világos helyre. Talajok közül a jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén savas kémhatású talajtípusokat kedveli.

Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, a túlöntözést kerüljük. Túlöntözés hatására sárgulni és hullani kezdenek a levelek.

Teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. A teleltetés alatt csak nagyon kevés vizet kapjon.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák okozhatnak problémát. Szaporítani a rizómák szétosztásával, valamint magról lehet.

3. Viaszág (Chamelaucium uncinatum)

viaszág

Kép forráa: Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A viaszág (Chamelaucium uncinatum) Ausztráliából származó, alacsony örökzöld cserje. Hazánkban, az ismertebb mediterrán növényekhez hasonlóan, dézsában nevelhető sikerrel.

Tűszerű levelei, valamint apró, de nagy tömegben nyíló virágai rendkívül különleges megjelenést kölcsönöznek neki. Virágzási ideje jellemzően márciusban és áprilisban van, ekkor nyílnak az illatos, fehér vagy rózsaszín virágok.

A növény rosszul tűri az esőt, valamint só érzékeny is. Dézsába ültetve, olyan helyet válasszunk számára, ahol az esőtől védve van, és elég fényt kap. Védett, napos vagy világos, meleg helyen tartsuk, és mérsékelten öntözzük. Túlöntözni nem szabad, az öntözéshez, ha van rá mód, esővizet használjunk.

Hazánk klímája megfelelő a növény számára, azonban télen teleltetést igényel. A teleltetéshez fagymentes, világos helyet válasszunk számára, időnként öntözzük meg, hogy ne száradjon ki.

Talaj tekintetében nem kényes, a lényeg, hogy jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajba ültessük. A virágzást követően vágjuk vissza felére a növényt, így tömött, bokros formát érhetünk el.

4. Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus)

citromillatú kefevirág

Kép forrása: Pixabay.com

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) Ausztráliából származó örökzöld cserje, hazánkban teleltetni kell, emiatt nagyméretű cserépben érdemes nevelni.

Különleges megjelenésű növény, citromillatú levelei tűlevelekre emlékeztetnek, üvegmosó keféhez hasonló virágai élénkvörös színben pompáznak. A kefevirágot nem túl nehéz gondozni, arra azonban figyelni kell, hogy magas fény és tápanyagigényét kielégítsük.

Elhelyezéséhez, tűző napos, meleg helyet keressünk, ültetéséhez pedig tőzeges, lazább szerkezetű tápdús talajt válasszunk. Nyáron vétek a lakásban tartani, mindenképpen vigyük ki a szabadba, és az első fagyok megérkezte előtt vigyük be teleltetni.

Vízigénye átlagos, nem szabad túlöntözni. Teleltetni világos helyen lehet, ahol 10fok körüli a hőmérséklet, a teleltetés alatt, csak keveset öntözzük.

Bár nem kényes a kártevőkre, a levéldarázs lárvái és a pajzstetvek károsíthatják. Szaporítani hajtásdugványokkal és magról is lehet, a dugvánnyal való szaporítás, hamarabb eredményez virágzást.

5. Perui leander (Thevetia peruviana)

perui leander

Kép forrása: Flickr / Szerző: TreeWorld Wholesale / Licence: CC BY 2.0

A perui leander vagy perui sárgaleander (Thevetia peruviana) hazánkban dézsás növényként nevelhető, eredeti élőhelyén Közép- és Dél-Amerikában örökzöld trópusi cserje, vagy kisebb fa.

Felálló ágrendszerű rendkívül mutatós növény, melyről fontos tudni, hogy mérgező, termése erősen mérgező hatású.

Levélzetét lándzsa alakú, hosszúkás, fényes felületű, a szárakon átellenesen helyezkedő levelek alkotják. Tölcsér alakú, citromsárga, barack vagy fehér színű virágai nyáron nyílnak, méh és pillangócsalogatók.

A perui leander napos, világos vagy félárnyékos helyen, laza szerkezetű, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, semleges, vagy kissé meszes talajba ültetve fejlődik legszebben.

Átlagos vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, azonban túlöntözni nem kell, két öntözés között, hagyjuk, hogy a föld felszíne kissé kiszáradjon.

Metszéssel alakítani a virágzást követően, ősszel lehet. Virágzási időben távolítsuk el az elhervadt virágokat. A munkák során viseljünk kesztyűt, mivel a növény tejnedve irritációt okozhat. Fagyérzékenysége miatt, hűvös, világos helyen kell teleltetni, ilyenkor csak ritkán, kevés vízzel öntözzük.

Kártevők közül időnként megtámadhatják a levéltetvek és a pajzstetvek. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

6. Fás táskavirág (Ceanothus arboreus)

fás táskavirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Consultaplantas

A fás táskavirág (Ceanothus arboreus) hazánkban konténeres növényként tartható, fagyérzékeny örökzöld cserje, mely eredeti élőhelyén akár 6-7méteres magasságot is elérhet. Magyarországon, konténerbe ültetve, ritkán lesz másfél méternél magasabb.

Örökzöld lombját, ovális alakú, fonákjukon szürkésen molyhos, felső oldalukon bőrnemű, fényes felületű levelek alkotják. Kék színű, méh és pillangócsalogató bugavirágzata, melyet apró virágok alkotnak, tavasszal pompázik.

A fás táskavirág napos, szélvédett helyen, jó vízáteresztő, nem túl lúgos talajba, kellőképpen mély konténerbe ültetve fejlődik a legszebben. Gyökere mélyre hatol, ezért szükséges mély konténert választani, valamint fontos tudni, hogy a bolygatást, átültetést is rosszul viseli.

Viszonylag jól viseli a szárazabb periódusokat, de igazán szép, rendszeres, mérsékelt öntözés mellett lesz. Télen, a teleltetés alatt, csak minimális öntözést igényel. Teleltetni világos, fagymentes, hűvös helyen lehet.

Betegségekre nem kimondottan érzékeny, kártevők közül a pajzstetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással, esetleg magról lehet.

Metszeni a virágzás után kell, ügyelve arra, hogy a fás részeket ne sértsük meg. A levirágzott hajtásokat vágjuk vissza egyharmad hosszúságukra.

7. Galambbogyó (Duranta erecta)

galambbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: Raita Futo / Licence: CC BY 2.0

A galambbogyó (Duranta erecta) a hazai éghajlati viszonyok miatt, dézsás vagy cserepes növényként tartható, rendkívül látványos örökzöld cserje, mely eredeti élőhelyén akár 6 méteres magas cserjévé, kisebb fává fejlődik.

Levélzetét átellenesen álló, csúcsos, világoszöld színű, fogazott levelek alkotják. Kék, lila, fehér egyszínű vagy fehérrel szegélyezett tölcsér alakú virágai a hajtások végén fürtökben nyílnak.

A rendkívül látványos virágokkal időnként egy időben láthatók a növény bogyós termései is, ez a kifejlett példányokra jellemző. Termései emberi fogyasztásra nem alkalmasak, a növény levelei és bogyói mérgező anyagokat tartalmaznak.

A galambbogyó napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Rendszeres öntözést igényel.

Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel, világos, legalább 10 fokos helyiségben. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny növény, de időnként károsíthatják a liszteskék. Ha szeretnénk szebb, bokrosabb formát elérni időnként megmetszhetjük. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Tu7uh; Wikipédia / Szerző:  2016 Jee & Rani Nature Photography / Licence: CC BY-SA 4.0; Wikipédia / Szerző: Consultaplantas; Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: TreeWorld Wholesale / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Raita Futo / Licence: CC BY 2.0

Források: Profi Faiskola – Mexikói Petúnia; Megyeri Szabolcs Kertészete – Mexikói Petúnia; Wikipédia – Mexikói Petúnia; Botanikaland – Perui leander; Botanikaland – Fás táskavirág; Wikipédia – Duranta erecta

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert