beltéri ajtó

Az otthonunk energiahatékonysága nemcsak a rezsiszámlák csökkentése miatt kulcsfontosságú manapság, hanem a környezetvédelem miatt is.

Talán azt gondolnánk, hogy a háztartások elenyésző energiát használnak fel a nagy gyárakhoz képest, de ez egyáltalán nem így van, hiszen sok kicsi sokra megy!

Szerencsére számos különböző módszer létezik, amelyek segítségével csökkenthetjük az energiafelhasználást és optimalizálhatjuk az otthonunk energiával való gazdálkodását.

Az alábbiakban hét gyakorlati tippet mutatunk be, amelyekkel energiatakarékosabbá tehetjük az otthonunkat, és ezzel együtt hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb életmód kialakításához.

Szigetelés: ahol a legtöbb energia elvész

Az otthonunk megfelelő szigetelése elengedhetetlen ahhoz, hogy minimalizáljuk az energiafelhasználást, hiszen ha erre nem figyelünk, akkor télen a meleg könnyen kiszökik, míg nyári hónapokban épp fordítva.

A kiváló minőségű szigetelőanyagok alkalmazásával viszont csökkenthetjük a hőveszteséget: manapság az üveggyapot és az ásványgyapot számítanak népszerű választásnak.

Amennyiben rászánjuk az időt, a pénzt és az energiát a megfelelő szigetelésre, úgy jelentősen csökkenthetjük a fűtési és hűtési költségeinket.

Nyílászárócsere, amennyiben szükséges

A szigetelés mellett érdemes megvizsgálnunk a nyílászárókat is, hiszen az elavult darabok óriási energiaveszteséget okozhatnak. Nézzük meg, hogy az ablakok és a bejárati ajtó környékén nem érezzük-e a huzatot! Ez akár a megvetemedett fa mellett, akár a kisebb repedéseken is könnyen bejuthat.

De ne feledkezzünk meg a beltéri ajtókról sem, pláne, ha különböző hőmérsékletű helyiségeket – például a garázst és a nappalit – kötik össze. Erre kevesen gondolnak, pedig igenis sokat jelenthet, ha hatékonyan szeretnénk fűteni, valamint hűteni az otthonunkat.

Tény, hogy a nyílászárócsere nem olcsó mulatság, de hosszú távon visszahozza az árát az energiamegtakarításban. Ezen felül jót tehetünk a bolygóval, sőt a modern beltéri ajtókkal és ablakokkal szebbé varázsolhatjuk az otthonunkat – így pedig annak értéke is megnő.

Energiahatékony világítás LED-égőkkel

A hagyományos izzók cseréje energiatakarékos LED-ekre jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. Lehet, hogy magasabb összeget kell ott hagynunk a boltban, ha ezt a típust vásároljuk, de a LED-lámpák nemcsak kevesebb energiát fogyasztanak, hanem hosszabb élettartammal is rendelkeznek – azaz hosszú távon is pénzt spórolhatunk.

Okos megoldások az intelligens energiafelhasználásért

Az okos otthoni rendszerek lehetővé teszik számunkra, hogy pontosan szabályozzuk az otthonunk energiafelhasználását. Intelligens termosztátok és okosdugaljak segítségével például optimalizálhatjuk a fűtési, hűtési és egyéb energiaigényeinket, és akár távolról is ellenőrizhetjük azokat.

Gondoljunk csak bele: ha elmegyünk egy téli kiruccanásra, nem kell, hogy végig menjen a fűtés, és gyakorlatilag elpazaroljuk az energiát. Elég, ha a hazaértünk előtt pár órával távolról elindítjuk azt!

Energiahatékony háztartási gépek a modernitás jegyében

Azonnal megérezhetjük majd a villanyszámlánkon, ha a régi háztartási gépeket lecseréljük energiahatékonyabb modellekre. A mai modern technológia lehetővé teszi, hogy energiatakarékosabb gépeket használjunk, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak anélkül, hogy feláldoznák a teljesítményt.

Nézzük meg például a hűtőnket! Az A+ -20%-kal, az A++ -40%-kal, az A+++ -60%-kal kevesebb energiát használ fel a működése során, mint az egyszerű A-besorolású modellek.

Megújuló energiaforrások használata

Ma már szerencsére Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző megújuló energiaforrások, amelyeknek hála függetlenedhetünk a fosszilis energiahordozóktól.

Ez jó dolog egyrészt azért, mert nem leszünk kitéve azok szélsőséges árváltozásainak, másrészt pedig a Földünk is hálás lesz azért, hogy csökkentjük a karbonlábnyomunkat. Térképezzük fel a lehetőségeinket a napkollektorok és hőszivattyúk terén!

Tudatos fogyasztás, vagyis az energiamegtakarítás mindennapi gyakorlata

Végül, de nem utolsósorban, fontos, hogy tudatosan fogyasszuk az energiát az otthonunkban és odafigyeljünk az apróságnak tűnő részletekre is. Például: ne hagyjuk bekapcsolva feleslegesen lámpákat vagy az elektromos eszközöket, ezeket ne is tartsuk bedugva, ha nem muszáj!

Tartsuk szem előtt, hogy a hűtés és a fűtés nem csak energiafelhasználással érhető el. Nyáron például azzal is sokat tehetünk, ha a napsütéses órák során függönyökkel és reluxákkal árnyékoljuk le az ablakokat – így sokkal kevesebb ideig kell mennie a légkondinak.

Az otthonunk energiatakarékosabbá tétele tehát nemcsak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem pénzügyi előnyökkel is járhat számunkra. A fenti tippek betartásával mindkettőt elérhetjük, csak egy kis tudatosságra és következetességre lesz szükségünk!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna