favédelem

Akármennyire is tartósak bútoraink, a lakberendezési trendek egyre gyorsabb váltakozása következtében akár már egy-két szezon alatt idejétmúlttá válhatnak, ami folyamatosan arra sarkall minket, hogy újabb és újabb berendezési tárgyakkal gyarapítsuk otthonunkat.

Pedig néhány egyszerűen kivitelezhető praktikával meglévő bútorainkat is könnyedén újjávarázsolhatjuk – ezzel pedig mind magunknak, mind a környezetünknek jót tehetünk. Cikkünkben ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet.

Miért érdemes újrahasznosítani meglévő bútorainkat?

Bútoraink újrahasznosítása, amellett, hogy környezetbarát döntés, számos további előnnyel is jár.

Először is, a meglévő tárgyaink élettartamának meghosszabbítása egy fenntartható megközelítést tükröz, mivel csökkenti a hulladék mennyiségét, illetve segít megelőzni a napjainkban minden területen nagy teret hódító eldobható kultúrát – ezáltal pedig hozzájárul a környezetvédelemhez és a természeti erőforrások megőrzéséhez.

A felújított bútorok emellett egyedi és személyre szabott megjelenést kölcsönözhetnek otthonunknak, amivel jól kifejezhetjük saját stílusunkat és személyiségünket.

Ráadásul azzal, hogy új életet lehelünk a régi – esetleg generációk óta a család birtokában lévő – bútorokba, egyfajta hagyományőrző feladatot is ellátunk, hiszen a jellegzetes ornamentumok és egyéb apró részletek, amiket a felújítás során meghagyunk, visszatükrözik az adott bútordarab eredeti stílustörténeti korszakának karakterét.

A bútorok újrahasznosításával pedig nem utolsósorban pénzt is megtakaríthatunk, mivel a felújítás a legtöbb esetben olcsóbb, mintha új bútorokra ruháznánk be. Éppen ezért a bútorfelújítás nemcsak az ökológiai lábnyomunkat csökkentheti, de pénzügyi szempontból is gazdaságos megoldásnak bizonyul, ami a tartósság és az esztétika kombinációjával elősegíti otthonunk kreatív, egyedi kialakítását.

7 tipp, amivel új életet lehelhetünk régi bútorainkba

1. Fessük le vagy lakkozzuk újra fabútorainkat!

Bútoraink hosszú élettartamának biztosításához elengedhetetlen a megfelelő favédelem: az impregnáló alapozással, illetve lazúrréteg felhordásával időjárás- és UV-állóvá tehetjük a fafelületeket, de a rovarokkal, gombakártevőkkel vagy penészesedéssel szemben is védelmet nyújthatunk.

A régi festék vagy lakkozás lecsiszolásával és új réteg felvitelével nemcsak friss külsőt kölcsönözhetünk a bútoroknak, hanem személyre is szabhatjuk azokat lakásbelsőnk stílusának megfelelően.

2. Cseréljük le a textilfelületeket!

Kanapénk, foteljaink vagy más ülőbútoraink textilfelületének cseréjével egészen új összhatást kölcsönözhetünk otthonunknak. Cseréljük le a megkopott, elhasználódott részeket, de akár teljesen új szövetet is húzhatunk bútorainkra, ha a meglévő színe vagy mintázata már nem nyeri el a tetszésünket.

3. Dobjuk fel bútorainkat új kiegészítőket!

Bútoraink átalakításának meglepően hatásos, egyszersmind talán legegyszerűbb módja, ha új kiegészítőkkel dobjuk fel őket. Rakjunk új fogantyúkat komódunkra, szekrényeinkre, cseréljük le asztalaink, székeink lábait – de még azzal is látványos eredményt érhetjük el, ha díszpárnákkal vagy különféle lakástextilekkel egészítjük ki meglévő bútorainkat!

4. Találjunk ki új funkciót bútorainknak!

Meglévő bútoraink – kellő átalakítással – akár az eredeti rendeltetésüktől eltérő funkciót is betölthetnek, ezzel pedig hozzájárulhatnak az egyes helyiségek célorientált használatához is. Régi könyvespolcunkból kialakíthatunk egy multimédiás egységet, ahol elrejthetjük elektronikai eszközeinket.

Használaton kívüli szekrényünkbe beépíthetünk egy kihúzható íróasztalt; de ágyunk alá is fabrikálhatunk egy rejtett tárolót, amely praktikus helyet biztosíthat az extra takaróknak vagy az éppen nem használt szezonális ruháknak.

5. Vessünk be speciális bútordíszítési technikákat!

Az antikolás, szivacsos festés vagy a dekupázs alkalmazásával szerfelett egyedivé varázsolhatjuk bútorainkat. Ezek a speciális technikák karaktert adnak a berendezési tárgyainknak, aminek révén sokkal különlegesebbek lesznek, mint a sorozatgyártott, különösebb esztétikai értéket nélkülöző változatok.

6. Erősítsük meg a ragasztást, csavarozást!

A favédelem mellett a bútorok stabilitásának ellenőrzése, illetve a meggyengült részek újraragasztása vagy -csavarozása is kulcsfontosságú lépés lehet ahhoz, hogy a bútoraink hosszú időn keresztül kiszolgáljanak minket. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a berendezési tárgyaink ne csak esztétikailag, hanem funkcionálisan is megfeleljenek az elvárásoknak.

7. Tisztítsuk meg a bútorfelületeket!

Időről időre egy alapos tisztítás is csodát tehet. A megfelelő, kíméletes bútortisztító- és ápolószerek használatával akár egyetlen hétvége alkalmával látványosan felfrissíthetjük bútoraink felületeit, sok esetben pedig még az eredeti ragyogásukat is visszaadhatjuk.

Régi bútoraink felújításával, újrahasznosításával tehát nemcsak a pénztárcánkat kímélhetjük, hanem az egyedi, kreatív megoldásokkal otthonbelsőnket is személyesebbé, különlegesebbé tehetjük – mindeközben pedig a fenntarthatóbb jövő felé is teszünk egy lépést, amivel az életmódunkat és környezetünket is pozitívan befolyásolhatjuk.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert