kutya

A kutyatartás számtalan szempontból fantasztikus dolog: az ember fittebb lesz, kialakít egy egészséges napi rutin, gazdagabb lesz egy hálás, szeretetteljes családtaggal… és még sorolhatnánk. Arra viszont nem sokszor gondolunk, hogy a kis kedvencünk bizony számottevő terhelést jelenthet a környezet számára.

A következőkben kitérünk arra, hogy pontosan mit is jelent az, hogy a kutyáknak nagy az ökolábnyoma, hogy mi ennek az oka, illetve jó pár tippet is adunk, ha szeretnénk elindulni egy zöldebb állattartás irányába.

A kutyák ökolábnyoma

Mint minden más élőlény a földön, úgy a kutyák is rajtahagyják itt töltött idejük bélyegét a bolygón. Ez több mindenben is megmutatkozhat – pláne, ami a modern kutyatartást illeti. Vegyük rögtön a kutyaeledeleket, a kutyák táplálékát!

Mivel alapvetően húsevőkről van szó, máris nagyban hozzájárultak a környezetszennyezéshez, nem is beszélve ezek műanyagból készülő csomagolásáról. Ehhez jöhetnek hozzá a különböző kényelmi termékek – fekhelyek, póráz, ruhák és társaik –, amelyek elkészítése rengeteg nyersanyagba kerül.

És itt még nem is említettük a különböző eszközök és maga a négylábú kedvenc tisztán tartását! Ezekkel mind-mind vegyszereket juttathatunk a bolygó körforgásába. Csak úgy, mint a kutyusunk gyógyszereivel, kullancs- és bolhairtó szereivel. Mostanáig talán bele sem gondoltunk, de most már egyértelmű lehet: a kutyatartás nem éppen egy zöld gyakorlat – kivéve, ha mi magunk azzá tesszük.

7+1 tipp tudatos gazdiknak

A bolygóvédelem ma már olyasmi, amit egyszerűen nem tudunk kikerülni, és jó esetben követjük is az alapszabályait. Miért ne tehetnénk ugyanezt, ha a négylábú családtagunkról van szó? Ha eddig csak az jelentett akadályt, hogy nem tudtuk, mit tehetnénk a mindennapokban, az alábbi ötletek segítséget nyújtanak.

Fenntartható kutyaeledel

Az, hogy ma egyre többet hallunk – és beszélünk – a környezetvédelemről, magával hozta a kínálat kibővülését is. Ez tökéletesen igaz a kutyaeledelekre, amelyekből ma már számtalan fenntartható típust találhatunk.

Ezek között van kifejezetten zöldségalapú táp, de fenntartható forrásból származó húsokkal készült változatokat is kínálnak. Válasszuk ki ezek közül a legmegfelelőbbet kis kedvencünknek, miután konzultáltunk az állatorvosunkkal!

Lebomló zacskók

Napi szinten általában kettő, de lehet, hogy három kutyaürülékes zacskót használ el egy egykutyás gazdi. Gondoljunk csak bele: az havonta minimum ötvenhat zacskót jelent!

És márpedig ha a boltban odafigyelünk arra, hogy ne tépjünk le minden alkalommal egy-egy zacskót, amikor veszünk néhány almát, miért ne figyelhetnénk oda a kutyánk esetében is?

Itt arra gondolunk, hogy válasszunk környezetbarát, lebomló változatot, amivel nem terheljük a bolygót. Ez egy olyan csere, amit észre sem fogunk venni, de a környezet nagyon hálás lesz érte.

Ne dobjuk ki!

Egy kutyás gazdi valószínűleg rengeteg terméket felhalmoz a kis kedvencének már egészen kicsi korától. Ezzel nincs is semmi baj, a probléma inkább akkor jelentkezik, amikor már nincs szükségünk egyes dolgokra, így azok feleslegessé válnak.

Ilyen eset lehet például, ha kinövi az ágyát és újat veszünk neki, vagy ha már ügyesen megy a behívás, így nincs többé szükségünk a 15 méteres pórázra a parkban szaladgáláshoz.

Ilyenkor fontos, hogy ezeket a már nem használt dolgokat ne dobjuk ki, inkább ajándékozzuk el! Ezzel sok-sok szeméttől kímélhetjük meg a környezetet, egy újdonsült gazdit pedig boldoggá tehetünk.

Játékok kicsit másképp

Tudjuk, tudjuk: nehéz nemet mondani a boltban, amikor a kutyusunk kinéz magának egy játékot. Mégis érdemes az ilyen jellegű vásárolgatást a minimumra csökkenteni – főleg, ha műanyag termékekről van szó. Gyárthatunk otthon is olyasmiket, amivel szívesen játszik: egy régi törölközőből csomózhatunk például rágókát, ő garantáltan imádni fogja!

Jutalomfalatok okosan

A jutalomfalatok szinte elengedhetetlennek számítanak egy kutyás házban, hiszen a tanítás fontos részét képezik. De arra gondoltunk már, mennyi felesleges műanyagot gyűjtünk össze a zacskóikkal? Ugye?!

Éppen ezért érdemes a boltban vásárolható falatkák helyett saját magunknak, otthon legyártani néhány adagot. Ma az internet szerencsére már ehhez is rengeteg segítséget nyújt a receptektől kezdve a főzős videókig. Kísérletezzük ki, melyik a kutyusunk kedvence!

Ökobarát kényeztetés

Már említettük, hogy a bolygót jelentősen megterhelhetik a kutyák esetében használt káros szerek, amelyek bejuthatnak a körforgásba. Ezért ezeket jó leváltani ökobarát verziókra, legyen szó samponról vagy akár egy kullancsirtó szerről. Nézzük szét a kínálatban és konzultáljunk az állatorvossal, mielőtt ez utóbbiról döntenénk!

Intelligens eszközválasztás

Ma már szinte tényleg mindenből találhatunk a boltok polcain fenntartható verziót. Ez lehet egy újrahasznosított anyagból készült nyakörv, egy biológiailag lebomló alapú kutyaruha – a listát persze még sokáig folytathatnánk. A lényeg, hogy törekedjünk ezek beszerzésére!

+1 Legyünk kreatívak!

A fent leírtakból máris látszik, hogy a zöldebb kutyatartás egyáltalán nem egy nagy ördöngösség: csak némi utánajárásra és sok-sok kreativitásra lesz szükségünk hozzá.

Éppen ezért arra bátorítunk mindenkit, hogy ne csak az általunk felsoroltakat kövesse, hanem igyekezzen maga is kialakítani a saját, környezetbarát szokásait – hiszen annak, hogy mi mindent teszünk meg a bolygóért, csak a képzeletünk szabhat határt.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem