büdöske

Egy régebbi cikkünkben 10 évelő növényt mutattunk be, melyek egész nyáron ontják a virágokat és díszítik a kertet. Mostani írásunkban 9 hosszan virágzó egynyári dísznövényt gyűjtöttük össze és mutatunk be részletesen a legfontosabb gondozási tudnivalókkal együtt.

1. Szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata)

A szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata) Dél-Amerikában őshonos, közepes termetű, bokros növekedésű egynyári növény.

szárnyalt díszdohány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Swaminathan

Különlegesen szép növény, melyet ültethetünk konténerbe vagy virágágyásba is, csoportosan ültetve igazán látványos kiültetést hozhatunk létre. Magasabb fajtái támasztékot igényelnek.

Tölcséres virágai változatos színekben játszanak, krém-fehér, piros, rózsaszín, és zöldessárga változatok is léteznek. A virágok kellemes illatot árasztanak, illatuk este a legerőteljesebb. Virágzásában nyár elejétől szeptemberig gyönyörködhetünk.

A szárnyalt díszdohány egyszerűen nevelhető dísznövény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyre is ültethető.  Lehetőség szerint szélvédett helyet válasszunk számára és tápanyagban gazdag talajba ültessük.

A cserépbe, dézsába vagy konténerbe ültetett növények gyakori öntözést igényelnek, és hetente tápoldatozhatjuk őket. Virágágyásban is meghálálja az öntözést és a havonta egyszeri tápoldatozást.

Betegségekkel és kártevőkkel szemben egészen ellenálló, azonban időnként megtámadja a lisztharmat és a peronoszpóra.

2. Pompás rézvirág (Zinnia elegans)

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás rézvirág (Zinnia elegans) az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény, melynek őshazája Mexikó. A hazai kertekben nemesített fajai virágzanak nyár közepétől, egészen október végéig. Legényrózsa néven is ismert.

Tömött fészekvirágzatát, sziromlevelek sokasága alkotja, amelyek a szivárvány szinte minden színében játszanak. A látványos virágok hátteréül a sötétzöld, hosszúkás, kissé szív alakú levelek szolgálnak. Gondozása nem túl nehéz.

Ültetéséhez bátran választhatunk napos helyet, ültetéséhez megfelelő az átlagos kerti talaj is. Öntözni a hosszabb, száraz nyári időszakban érdemes.

Bár az átlagos kerti talajban is jól fejlődik, a tápoldatozást meghálálja. Az elszáradt virágok levágásán túl, más teendőnk nem akad vele. Kártevők megjelenése nem jellemző, rosszul szellőző helyen, a gombás megbetegedések jelenthetnek problémát.

Szaporítani magról lehet április közepétől. Hosszabb virágzást lehet elérni, ha vetés szakaszos. Magjai nagy arányban csíráznak ki, ezért érdemes ritkábban vetni őket.

Rézvirág vetőmag vásárlás >>>

3. Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)

ernyős verbéna

Kép forrása: Pixabay.com

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) a vasfűfélék családjába tartozó, magas egynyári növény, mely méretében és megjelenésében jelentősen különbözik a kerti verbénától.

Jól illeszkedik a modernebb kertekbe is, virágai pillangókat csalogatnak a kertbe. Az ernyős verbéna, nagyon könnyed hatású, légies növény, levélzete szinte elhanyagolható, keskeny, sötétzöld levelek alkotják.

A szinte csupasz szárak végén nyílnak különlegesen szép árnyalatú lila virágai, melyek nyáron valamint az őszelején díszítenek. Mivel nagyon légies, könnyed növény, érdemes nagyobb tömegben, egy összefüggő foltot képezni belőle.

Ültetési helyéül, napos, világos, vagy félárnyékos virágágyást is választhatunk. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben.

Az erősebb fagyokra érzékeny, takarással enyhébb teleken átteleltethető. Gyakran kihajt elszórt magjairól. Szaporítani magról lehet legegyszerűbben. Májusban vessük el magjait szabadföldbe.

4. Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) az őszirózsafélék családjába tartozó, egynyári dísznövény, mely Mexikóban őshonos. A természetes hatású kertek, angol kertek egyik jellegzetes virága mely, rózsaszín, bordó, fehér, vagy cirmos virágaival és osztott leveleivel díszít.

Nagyon egyszerűen nevelhető jó önvető képességű növény, melyet magvetéssel is könnyen szaporíthatunk. A kertben változatosan felhasználható, mivel alacsony, talajtakarásra alkalmas, valamint magasabb termetű, az ágyás hátterét, vagy nagyobb foltját alkotó típusokat is vásárolhatunk belőle.

Nem túl igényes növény, tápanyagban szegényebb talajba, akár tűző napos fekvésbe is ültethetjük, jó szárazságtűrő képességű növény, mely bírja a napot és a meleget.

5. Pompás titónia, tűzvirág (Tithonia rotundifolia)

titónia

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás titónia, vagy tűzvirág (Tithonia rotundifolia) az őszirózsafélék családjába tartozó, Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos egynyári növény. A magas termetű, helyigényes növényt, mexikói napvirág és titóvirág néven is szokták említeni.

Jó adottságú, egyszerűen nevelhető dekoratív virág mely a kertben nagyobb virágágyásba ültetve és térhatárolásra is alkalmas. Léteznek alacsonyabb változatai is, ezeket szegélynövényként ültethetjük.

Levélzetét sötétzöld színű, hullámos szélű, hegyesedő végű levelek alkotják. Citromsárga, vagy a narancssárga különböző árnyalataiban pompázó virágai nyáron, valamint az ősz elején nyílnak.

Ültetési helyéül napos, de legalább világos helyet válasszunk, talajok közül a jó vízáteresztő, átlagos tápanyag tartalmú típusokat kedveli. Ha túlságosan gazdag tápanyagokban a talaj, akkor főleg a levélzete fog fejlődni.

Jól bírja a meleget és a szárazságot is, betegségekre sem érzékeny. Kártevő közül a házas és házatlan csigák okozhatnak problémát. Szaporítani magról lehet.

6. Kerti verbéna (Verbena x hybrida)

verbéna

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti verbéna (Verbena x hybrida) vagy más néven vasfű hazánkban nagyon kedvelt egynyári dísznövény. Igazán kedves megjelenésű, vidám hangulatú növény, amit a gazdag színválasztékban pompázó fészkes virágzatának köszönhet.

Alacsony termete miatt virágágyakba, szegélynövényként egyaránt jól mutat. Léteznek ámpolnába ültethető fajtái is. Hosszan virágzik, ha gondoskodunk a száraz virágok levágásáról, akár májustól szeptember végéig is gyönyörködhetünk virágaiban.

A kerti verbéna fény és melegigényes növény, ezért ültetési helyéül napos, de legalább világos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású.

Növekedési időszakában rendszeres öntözést igényel, de nem szabad túlöntözni, mivel a túl sok nedvesség hajlamossá teheti a betegségekre.

Ha igazán szeretnénk a verbéna kedvében járni, akkor tápoldatozhatjuk is, bár ez elhagyható. Szaporítani dugványozással és magról is lehet, vagy a megvásárolt palánta kiültetésével.

7. Büdöske (Tagetes erecta; Tagetes patula)

büdöske

Kép forrása: Pixabay.com

A bársonyvirág, vagy, ahogy szinte mindenki ismeri, a büdöske, Amerika melegebb vidékeiről származó egynyári virág, szinte kihagyhatatlan szereplője a vidéki kerteknek. Népszerűségét látványos, élénksárga, és narancssárga virágzatán túl, igénytelenségének és szívósságának köszönheti.

Jól tűri a tűző napot, és a szárazságot, valamint a különféle betegségekkel szemben is ellenálló. Mivel nem igényel különösebb gondozást, ezért a nyilvános zöldterületek, parkok virágágyaiba is gyakran ültetik.

Hazánkban a büdöske három faja a legjellemzőbb, ezek a kisvirágú bársonyvirág, a nagyvirágú bársonyvirág, valamint a két faj hibridjei.

Helyének kiválasztásakor, tehát nyugodtan válasszunk napos, meleg helyet. A talaj tekintetében szintén nem válogatós, alacsony tápanyagmennyiség mellett is, hosszan virágzik.

Jól viseli a szárazabb időszakokat, azonban meghálálja az öntözést. Állandó gondozási feladatát tulajdonképpen csak az elvirágzott fejek eltávolítása jelenti. Szaporítani magvetéssel lehet tavasszal.

8. Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora)

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) vagy ahogy többen ismerik, kukacvirág illetve kővirág, pozsgás egynyári dísznövény, amely 1-2 arasznyi magasságot ér csak el, viszont a földfelszínhez közeli elterülő szőnyeget alkot. Apró levelei húsosak és tűszerűek, virágai az elnyíló rózsavirágra emlékeztetnek.

Rengeteg színváltozatban kapható ez a kifejezetten igénytelen, de annál mutatósabb növény, mellyel ágyásunkat szegélyezhetjük, vagy sziklakertünket ékesíthetjük egész nyáron.

A porcsinrózsa egyszerűen nevelhető, igénytelen dísznövény, mely jól bírja a tűző napot, a meleget és a szárazságot, de még a tápanyagban gyér talajt is.

Mivel pozsgás növény, ezért a nedvesség megtartására, és csekély párologtatásra rendezkedett be, így kevés vízzel is beéri, nem kell külön öntözni. 

Túlöntözéssel, egyenesen a vesztét okozhatjuk, mivel gyökerei hajlamosak a rothadásra nedves körülmények között. Szaporítására többféleképpen van lehetőségünk, szaporítható magról, dugványról és palántáról is.

9. Kék legyezővirág (Scaevola aemula)

kék legyezővirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kék legyezővirág (Scaevola aemula) bokros felépítésű, szétterülő habitusú alacsony termetű növény, mely kb. 25-30 cm-es magasságot érhet el.

Magyarországon egynyári növényként tartjuk elsősorban balkonnövényként, de magas törzsű növények alá talajtakaróként is ültethetjük, valamint függőkosárban is szépen mutat.

Sűrű, tömött egynyári virág, melynek elterülő hajtásai, akár 80 cm-es hosszúságot is elérhetnek. Levélzetét húsos, bőrnemű levelek alkotják. Legyezőre emlékeztető liláskék vagy fehér virágai egész nyáron díszítenek.

Érdekessége, hogy az elszáradt virágokat magától lehullajtja. További előnyös tulajdonsága, hogy jól társítható más növényekkel és fejlődése során nem nyomja el őket.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk. Jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajba ültessük. Húsos növényi részei nedvességet tárolnak, ezért csak mérsékelt öntözést igényel. Betegségekre és kártevőkre nem különösebben érzékeny.

Fagymentes helyen sikerrel átteleltethető. Szaporítani magvetéssel és dugványozással lehet. Előnevelt palántáit csak a fagyveszély elmúltával ültessük ki. Dugványozással nyáron szaporíthatjuk.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Swaminathan

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert