kutyaséta

A kutyasétáltatás nemcsak egy szükséges rutinfeladat, hanem remek program is mind a kutyusnak, mind a gazdinak. A napi séták alkalmával jobban megismerhetik egymást, elmélyülhet a közöttük lévő kapcsolat, új élményeket szerezhetnek együtt és új – kutyás – barátokat szerezhetnek.

Ez azonban csak akkor lesz így, ha egyrészt a kutya megfelelően szocializált, másrészt pedig betartjuk a sétákra vonatkozó alapszabályokat.

A következőkben azt nézzük meg, hogy pontosan mik ezek a szabályok és hogy mi mindennel tudjuk a lehető legjobb közös elfoglaltsággá tenni a sétákat.

Mielőtt elindulunk…

Először is fontos kialakítani, hogy pontosan mikor és hogyan indulunk útnak nap mint nap a kutyánkkal. Ezt persze valamilyen szinten egyede válogatja és a rutinunk is közbeszólhat. De az biztos, hogy reggel és este, illetve egyszer napközben szükségük van a sétára, már csak egészségügyi okokból is.

Megkerülhetetlen szabály, hogy ezek a séták mindig etetés előtt történjenek, hiszen ha a kutyánk kutyaeledellel teli pocakkal kezd szaladgálni, könnyen bélcsavarodást kaphat. A séta előtt érdemes néhány percig figyelemkontrollra épülő gyakorlatokat végeznünk, hogy biztosítsuk: a kutyánk séta közben is figyeljen ránk.

Most pedig nézzük, hogy mire kell figyelnünk, ha már útra keltünk!

9 alapszabály kutyasétáltatáshoz

Az alábbiakat betartva a séta tényleg több lesz mint puszta rutin. Soroljuk, mit kell ehhez tenni!

Póráz-kérdés

Nagyvárosokban egyenesen kötelező, de a legtöbb településen belül határozottan ajánlott pórázon sétáltatni a kutyánkat. Bármennyire is megbízunk benne, bármennyire is tudjuk, hogy okos és visszajön, ha hívjuk, sajnos a számtalan kiszámíthatatlan tényező miatt erre nem alapozhatunk. A kutyafuttatókban, parkokban, erdei séták során viszont engedjük el bátran, ha már magabiztosan megy a behívás.

Szedjük fel!

Azt gondolhatnánk, hogy a tudatos kutyatartók számára ez alapszabály, de sajnos az utcák állapota nem ezt mutatja. Sajnos sok helyen találkozhatunk kutyapiszokkal, ami a gondatlan gazdikat minősíti. Mi ne tartozzunk közéjük! Még jobb, ha az összeszedéshez környezetbarát, lebomló zacskót választunk.

Nem akárhová…

Az sem mindegy, hogy a kis kedvencünk hol végzi el a dolgát. Tudjuk, hogy ezt nem egyszerű kontrollálni, de arra odafigyelhetünk, hogy ne autók kerekére, kávézók teraszára és hasonlóan kellemetlen helyekre pisiljenek. Egy kis gyakorlással egykettőre megtanulják, hogy meg kell várniuk az első fát vagy füves részt.

Nem rángatás, séta

Ahhoz, hogy ne szenvedés és tortúra legyen a séta, elengedhetetlen, hogy a kis kedvencünk tisztában legyen a pórázfegyelemmel és kövesse is azt. Tudjuk, ez nagyon sok kitartó munkát igényel, de a végeredményért megéri! Ha fogalmunk sincs, hogy fogjunk hozzá, kérjünk fel egy trénert vagy nézzük oktatóvideókat online, ezekből is sokat lehet tanulni.

Szabad-e ismerkedni?

Ha séta közben meglátunk egy másik kutyust, ne engedjük oda hozzá automatikusan a miénket. Lehet, hogy a másik már öreg, így fájdalmai vannak és nem szeret játszani. Az is lehet, hogy egész egyszerűen nincs oda a többi kutyáért, ezért könnyen reaktívvá válhat a közvetlen közelükben. Tehát mielőtt elkezdenénk ismerkedni, kérdezzük meg a gazdit, hogy lehet-e!

…és simogatni?

Ugyanez ránk is igaz: ha az utcán összefutunk egy másik kutya-gazdi párossal, ne kezdjük el rögtön simogatni a négylábút. Elképzelhető, hogy nem kedveli az embereket vagy épp valamilyen betegségből épül fel, így kerülnie kell a kontaktust. Kérdezzünk, mielőtt bármit tennénk!

Jutalomfalat-dilemma

A séta közben vagy a kutyafuttatóban hatalmas játszadozás alakulhat ki, amely során mi magunk is megismerkedhetünk több kutyussal. Ilyenkor – gazdiként – érthető, hogy azonnal elkezdenénk velük is barátkozni, jutalomfalatot osztani nekik.

Azonban nem tudhatjuk, hogy ez a kutya milyen kutyaeledelt kap, allergiás-e valamire, ehet-e egyáltalán ilyesmit. Mielőtt jutalmaznánk, kérdezzünk!

Folytonos figyelem

A fentiekben már említettük, hogy indulás előtt érdemes egy kicsit tréningezni a kutyánk figyelmét. De mi a helyzet a mi saját figyelmünkkel? Kutyasétáltatás közben ugyanis erre is szükségünk lesz.

Ha a kutyánk hajlamos felkapni egy-egy falatot a járdáról, ha túl intenzíven próbál ismerkedni más kutyákkal, ha nem szereti a gyerekeket, vagy bármilyen egyéb különleges tulajdonsággal bír, akkor fokozott figyelmet kell rá fordítanunk. És ezt a séta végéig fenn is kell tartanunk!

Beszélgessünk!

A séták remek alkalmat biztosítanak arra, hogy ismeretséget kössünk más kutyásokkal, akiktől megtudhatjuk, melyik játék jó minőségű, melyik itatótálkát érdemes megvenni, hol van jó kutyastrand, melyik tápnak van a legmagasabb fehérjetartalma… Azaz: igazán kifizetődő más gazdikkal beszédbe elegyedni!

Ismerjük őt is

Mindezeket szem előtt tartva a napi sétákat nem kihívásként, hanem egy remek kikapcsolódásként élhetjük meg, miközben más kutyásokat sem terhelünk. Ezeket azonban csak akkor tudjuk igazán kamatoztatni, ha ismerjük a saját kutyánkat, tisztában vagyunk azzal, hogy mikor hogyan fog vagy tud reagálni. Így ugyanis minden váratlan helyzetre fel tudunk készülni!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom