babérboroszlán

A babérboroszlán (Daphne laureola) bemutatása, gondozása

babérboroszlán

Kép forrása: Flickr / Szerző: Luke McGuff / Licence: CC BY-ND 2.0

A babérboroszlán (Daphne laureola) kistermetű örökzöld cserje, mely a mediterrán térség hegyvidékeitől Kis-Ázsiáig, valamint a Krím félszigetig előfordul.

Magyarországon is találkozhatunk a Bakonyban ezzel a védettséget élvező növénnyel. Jól illik a természetes, ligetes hatású kertrészekbe, de akár előkertbe is ültethetjük.

A növény levélzetét hosszúkás, bőrnemű, kihegyezett végű levelek alkotják, melyek a ritkásan elágazó ágakon szórtan állnak.

Kicsi, sárgászöld, enyhe illatú virágai tavasszal nyílnak, néha már a tél végén elkezdenek díszíteni virágfürtjei, melyek nektárja vonzza a méheket.

A babérboroszlán félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú, humuszos talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, emiatt rendszeres öntözést igényel, valamint nagyon hasznos lehet, ha mulcsozást is alkalmazunk.

Az átültetést rosszul bírja, ezért lehetőség szerint végleges helyére ültessük. Metszeni nem szükséges, elég csak a beteg vagy elhalt hajtásokat eltávolítani. Gondozása során viseljünk kesztyűt, mivel a növény tejnedve, valamint a termések magjai is bőrirritáló hatásúak.

Betegségek közül a szürkepenész, kártevők közül a levéltetvek károsíthatják. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Luke McGuff / Licence: CC BY-ND 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek