babérmeggy

Az egyik legjobb örökzöld sövénynövény. A Prunus laurocerasus Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia egyes részein őshonos, a Fekete-tenger partvidékén, valamint olyan országokban, mint Irán, Törökország, Albánia és Bulgária.

A babérmeggy bármilyen jó vízelvezetésű talajban jól fejlődik, így ültetése nem igényel nagy tervezést. Teljes napsütésben vagy részleges árnyékban is jól érzi magát. Gyakran látjuk fák lombkoronája alá ültetve.

A télen-nyáron kertünket ékesítő örökzöld babérmeggy többnyire igénytelen, könnyen tartható növény, de sajnos így sem menekül meg pár betegségtől és kártevőtől. A legjobb védekezés itt is a megelőzés.

Babérmeggy ültetése és gondozása

babérmeggy

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: VoDeTan2

Árnyéktűrő, gyorsan növekszik és könnyen gondozható, különösen az idősebb egyedek. Levele, magja, termése azonban mérgező!

Októbertől márciusig ültethető, de legjobb ősszel, hogy még a tél előtt lehetősége legyen a gyökérnek megerősödni. Ha a melegebb hónapokban ültetnéd, ne feledd a gyakori öntözést!

Öntözéshez és a gyökérzet megerősítéséhez ajánlott készítmény a Greenman Agro, amely megfelelően kondicionálja a talajt és serkenti a gyökérképződést. Általában hagyják bokrosodni, de az alsó ágak lemetszésével faszerű formára is alakíthatod.

Kevés gondozás mellett is hálás növény, sokféle fényviszonyt tolerál. A legjobban viszont akkor nő, ha hűvösebb éghajlaton azért rendszeresen kap napfényt, melegebb régiókban meg inkább árnyékos helyen neveljük.

Talaj- és vízigény

Szeretik az enyhén savanyú talajt, de legyen jó vízelvezető! Ettől függetlenül gyakori öntözése ajánlott.

Metszés és teleltetés

Metszésnél számít az időzítés. Célszerű legyen a késő tavaszra vagy kora nyárra tenni, virágzás után. A művelet viszonylag egyszerű kezdők számára is.

Nem szereti a fagyokat, bár a Magyarországi éghajlatot kibírja. Azért, hogy megóvjuk a fagyástól, a töveknél érdemes talajtakaró mulccsal befedni.

A babérmeggy betegségei

babérmeggy

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Gmihail

Gombás betegségek a babérmeggyen

Levéllyukasztó betegség

A babérmeggy sztigminás levéllyukasztó betegségét egy olyan gomba okozza mely gyakran támad meg például csonthéjas gyümölcsöket is. Pár milliméteres pöttyökkel jelentkezik a leveleken, melyek egy idő után ki is lyukadnak.

Mit tehetünk ellene?

A babérmeggy levéllyukasztó betegsége ellen lehetséges védekezni réz és kéntartalmú gombaölőkkel.

Lisztharmat

A lisztharmat elsősorban a fiatal leveleket fertőzi meg és egész évben gondot jelenthet, időjárástól függően. Ez a gombafaj a levelek fodrosodását okozza, miközben létrejön egy fehér, penészes máz rajtuk.

Sokszor alig észrevehető a probléma a betegség kialakulásánál, mert előrehaladott állapotban jelennek meg a jellegzetes fehér foltok, mintha liszttel lenne beszórva a növény levele, szára, hajtásai, sőt, még a virágai is.

A lisztharmat káros, mert legyengíti a növény immunrendszerét, de ritkán okozza annak halálát. Ezen kívül a penészréteg akadályozza a zavartalan fotoszintézist is.

Mit tehetünk ellene?

Szinte bármelyik lisztharmat gomba elleni szer a segítségedre lehet.

Vegyszermentes védekezés:

  • Vegyszer nélkül a megelőzéssel tudunk a gombás megbetegedések ellen tenni. Biztosítsuk, hogy a lombkorona jól szellőző legyen, különösen az esősebb évszakokban. Ezen kívül a növény igényeinek biztosítsuk a lehető legjobb körülményeket, így van a legnagyobb esélyünk egy ellenálló, életerős immunrendszerre, melyben nem tesz nagy kárt a gombabetegség.
  • Fontos: Védekezhetünk metszéssel is a betegség első jeleinél a fertőzött részek eltávolításával – de a túlzásba vitt metszés csak tovább gyengíti növényünket.
  • Erősítsük meg a növényt. A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket akár gombás fertőzésekkel szemben.

Kártevők ellen a babérmeggyen

Kártevők ritkán okoznak problémát a babérmeggyeknél, azonban nem zárhatóak ki teljesen. A növény lombjára leginkább a selymes lombormányosok, vincellérbogarak, cserebogarak és az araszolók hernyói jelentenek veszélyt. Viszont jó hír, hogy gyakran ezek az állatok csak pár levelet rágnak meg és ennél nagyobb kárt nem is okoznak.

Mit tehetünk ellenük?

A babérmeggy ezen károsodása ellen leginkább úgy tudsz védekezni, ha a megelőzésre törekszel. Rendszeresen öntözöd a forró nyári hónapokban is és megfelelően ellátod szerves tápanyaggal.

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény használatával a szervezeti szilárdság növekedése is megindul, ami miatt sokféle szúró-szívó kártevő ellen is pozitív a tapasztalat, tehát levéltetű ellen alkalmazható természetes módszer, ezért javasoljuk tavaszi lemosó permetezésekhez is akár önállóan, vagy hagyományos kezelés kiegészítésére.

Képek forrása: Freepik.com; Wikipédia / Szerző: VoDeTan2; Wikipédia / Szerző: Gmihail

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert