balkon aranya

A balkon aranya (Bidens ferulifolia) bemutatása, gondozása

balkon aranya

Kép forrása: Pixabay.com

A balkon aranya vagy husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) Mexikóból származó, Magyarországon egynyári növényként nevelt dísznövény.

balkon aranya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

Neve is árulkodik róla, hogy fő díszítőértékét, élénksárga, kisméretű dúsan növekvő, kellemes illatú virágai adják. Virágzási ideje májustól, októberig tart, tehát viszonylag sokáig díszítheti erkélyünket.

Felhasználása sokrétű, azonban arra figyelni kell, hogy domináns megjelenése miatt, nem igazán társítható más növényekkel. Jól mutat ámpolnába és balkonládába ültetve, de megpróbálkozhatunk ágyásba ültetésével is, ekkor bokorszerűvé fejlődik.

Igazán jó választás lehet azok számára, akik kis odafigyeléssel szeretnének mutatós növényt nevelni, mivel még az elnyílott virágait sem szükséges mindenképpen eltávolítani, hisz így is képes újabb és újabb virágokat hozni.

Elhelyezéséhez válasszunk félárnyékos vagy napos helyet, ültetéséhez pedig balkonnövény földet. Nyáron, a nagyobb melegek idején, ügyeljünk a megfelelő vízutánpótlásra, kéthetente pedig adjunk neki, egy kis tápoldatot.

Ahhoz, hogy igazán szép, bokros formájúra neveljük, érdemes a hajtások egy részét eltávolítani. Szaporítani magról lehet, de vásárolhatunk palántát is, amelyet májusban ültethetünk ki, ha már megszűnik a fagyveszély.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: BotBln

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények