növények

Ha az önellátás távoli célnak is tűnik, egy saját kis kerttel tehetünk pár kezdő lépést egy fenntarthatóbb háztartás felé. Napjainkra nagy mértékben elszakadtunk a táplálékunktól, attól, amit megeszünk.

A kisgyerekek nagyon sok esetben azt sem tudják, melyik évszakban milyen zöldség és gyümölcs terem, sőt, az sem ritka, ha bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket nem ismernek fel, hiszen még nem is találkoztak velük, legfeljebb feldolgozott formában..

Ha viszont szeretnénk egy fenntarthatóbb világot létrehozni, Föld-barátabb módon működő rendszerekkel, akkor érdemes ismét kicsit közel hoznunk magunkhoz és gyermekeinkhez azt a folyamatot, míg egy magból csodás termés lesz, majd finom fogásként az asztalra kerül.

Bazsalikomot az ablakba!

Fontos, hogy mindig abból főzzünk, amink van – átvitt értelemben is. Ha sem erkély, sem balkon nem áll rendelkezésre, nézzük meg, melyek azok a fűszernövények, amelyek akár az ablakban is jól érzik magukat. Jó érzés lesz az olasz tésztánk szószába a saját, friss bazsalikomunkból tépkedni.

Gang vagy erkély

Ha már van gangunk is, esetleg erkélyünk, akkor miénk a világ!
A gangon már próbálkozhatunk paradicsommal, chilivel, jöhetnek ide is a fűszernövények.

Figyeljünk arra, hogy melyik növénynek milyen a fényigénye, vízigénye, és aszerint mozgassuk őket. Ne legyünk türelmetlenek, a paradicsom szabadföldben például később kezd teremni, mint fóliában.

Tehát lehet, hogy a piacon már javában kapunk paradicsomot, de a mi kis palántáink még épp csak virágozni kezdtek. Semmi gond, jó úton vagyunk, nyár közepére biztosan beérnek a mi növényeink termései is.

Érdeklődjünk kedvenc termelőinktől, hogy tudnak-e nekünk palántát hozni. Kezdőknek ugyanis a magról nevelés még elég kétesélyes, nem mindig garantált a sikerélmény.

Érdemes bőven termő fajtákat keresnünk. És ha learattuk az első adag termést, az olasz tésztaszószunkhoz már saját paradicsomot is tudunk adni.

Egy talpalatnyi föld

Ha pedig van egy talpalatnyi kis földterületünk, a lehetőségek száma már szinte végtelen.

A fűszernövények ebben az esetben is jól működhetnek, szabadföldbe is jöhet a paradicsom, csili, sima paprika is. Akár egy pár négyzetméteres területen is vethetünk már rukkolát, mángoldot, pár salátafélét.

Bár a kertészkedés vonzó tevékenység, figyeljünk arra, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Inkább kevés típusú zöldséggel kezdjünk és tapasztaljuk ki, hogy tudjuk gondozni őket.

Hasznos tippek

  • Akár gangunk van, akár erkélyünk, akár egy zsebkendőnyi kertünk, szánjunk időt arra, hogy megfigyeljük a Nap járását, illetve azt, mikor éget a legjobban és ennek megfelelően válasszuk ki a termeszteni kívánt zöldségeket, illetve helyezzük ki vagy ültessük el őket.
  • Nézzük meg, milyen típusú a föld, amibe vetni szeretnénk. Magyarországon jó eséllyel fogunk agyagos földdel találkozni. Ha a föld agyagos, mindenképpen érdemes valamivel feljavítani. Erre a célra kiváló lehet a házi komposzt is.
  • A növényeknek a víz alapvető fontosságú. Legyünk ebben is tudatosak. Az esővizet egyszerű gyűjteni és kiválóan lehet vele locsolni. Mindig érdemes ellenőrizni, hogy milyen idő várható a térségben. Bosszantó, ha az esti locsolás után egy órával egy nyári zivatar érkezik, ami kiválthatta volna a locsolást.

Tudtad?

A www.shopalike.hu legújabb kutatásából még sok érdekes információ kiderül:

  • Egy háromfős család akár 150 kg CO2 kibocsátást takaríthat meg azzal, ha maga termeszti az ételt. Ez ugyanannyi CO2, mint amennyit egy repülő bocsát ki egy 3 órás repülőút alatt.
  • A szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) okozza az EU CO2 kibocsátásának 15%-át.
  • Egy kisebb teherautó 1,5 tonnával megrakodva 150 g CO2-t bocsát ki kilométerenként.
  • Minden autóval megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2 keletkezik.
  • Egy hasonló teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna. Pont ennyit ételt, azaz 1200 kg-ot tesz ki egy háromfős család egy évnyi fogyasztásával
    Ez a mennyiség megtermeszthető egy 252 m²-s kertben.

Kép forrása: Pexels.com / Szerző: Cottonbro

Forrás: Zöldunió

Partner cikk

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert