bálványfa

A mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima) bemutatása

bálványfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Karduelis

A mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima) Kínában őshonos invazív lombhullató fa, mely kifejlett korában, akár 20méteres magasságot is elérhet.

Világszerte problémát okoz, mivel rendkívül ellenálló, betegségekre, kártevőkre nem érzékeny, ráadásul árnyékolásával, valamint talajba jutatott anyagaival, ellehetetleníti más növények fejlődését. Ha visszavágják, vagy elfagy, az újabb sarjak nevelésére készteti.

bálványfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Karduelis

Levélzete, és formája miatt egész látványos növény, lombozatát szárnyasan összetett levelek alkotják. Nem túl mutatós zöldes-fehér virágokat, valamint valamivel látványosabb narancsos árnyalatú termést is hoz.

bálványfa

Kép forrása: Pixabay.com

A mirigyes bálványfa szinte minden körülményhez jól alkalmazkodik. Szereti a meleget, elviseli a hosszabb száraz időszakokat, valamint a városok kedvezőtlen klímáját is. Az erősebb szél károsítja, ugyanakkor terjedését is segíti, mivel sarjakat hoz, a sérülés hatására.

Jól fejlődik világos, napos helyen, de az árnyék sem jelent számára akadályt. Kártevők és betegségek ritkán károsítják. Magról és sarjról is könnyen szaporodik.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Karduelis

Wikipédia / Szerző: Karduelis

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék