bambusz
bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

Kelet és Dél-Ázsia országaiban a bambuszokat, nem csak dísznövényként, hanem haszonnövényként is ültetik. Hazánkban is egyre divatosabb a bambusz ültetése, különleges megjelenésével keleties hangulatot képes varázsolni bármelyik kertbe, jól illik ázsiai stílusú kertekbe.

Talajtakaróként, szoliter növényként, rézsűmegkötőnek vagy akár sövényként egyaránt ültethetők. Konténerben vagy cserépben nevelve a terasz vagy erkély izgalmas díszei lehetnek.

Mielőtt részletesen tárgyalnánk a bambusz igényeit, valamint ültetésének menetét, fontos megemlíteni, hogy a bambusz, terjedő tövű, agresszíven terjeszkedő növény. Ültetése körültekintést igényel, ha nem szeretnénk később bosszúságot magunknak, vagy konfliktusokat a szomszéddal.

A bambusz igényei, gondozása

bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

A bambuszokat két nagyobb csoportra tudjuk osztani, a hidegtűrő nemzetségekre és fajokra, valamint a trópusi nemzetségekre és fajokra.

Magyarországon a hidegtűrő bambusz fajok nevelhetők sikeresen, ezek elviselik a téli fagyokat, azonban ezeket a növényeket is érdemes a kert védett, déli, délkeleti, fagy és szélvédett részére telepíteni.

A bambusz gondozásánál mindig az adott faj fény, csapadék, pára és tápanyag igényét vegyük figyelembe. Általánosságban elmondható a bambuszokról, hogy tápanyagban gazdag, semleges kémhatású talajba ültetve fejlődnek legszebben és később is meghálálják a trágyázást.

Eredeti élőhelyükből adódóan vízigényes növények, bőséges öntözést igényelnek ahhoz, hogy teljes szépségükben díszítsenek. Ha nem öntözzük őket elégségesen, a levelek összesodródnak, majd lehullnak.

bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

A bambuszokkal kapcsolatban teendőként meg kell említeni a tisztítást is, melynek 5 év után érkezik el az ideje. A tisztítás során, az idős, fakó, sérült szárakat kell eltávolítanunk a fiatal szárak körül. A tisztító vágás ideje ősszel illetve télen van.

Az új hajtások is hoznak oldalágakat, azért, hogy a bambuszállomány szellősebb és rendezettebb legyen, ezekből is érdemes valamennyit levágni.

Bár hazánkban főként a hidegtűrő bambusz fajokat ültetjük, különösen a fiatal tövek esetében gondoskodni kell téli fagyvédelemről takarással. Ezt a feladatot október végén, november elején érdemes elvégezni.

bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

A takaráshoz a szalma, faforgács, kéregőrlemény, apríték is használható, valamint hasznos, ha a lehullott leveleket is talajon hagyjuk. A fagyvédelembe a bambuszok esetében beletartozik az is, hogy a téli fagymentes napokon megöntözzük őket, mivel a fagyott talajból nehezen tudnak elegendő vizet felvenni.

A bambuszok növényvédelméről is érdemes pár szót ejteni, bár az eredeti élőhelyükön előforduló kártevők hazánkban nem jellemzők. Kedvezőtlen körülmények között ugyanakkor megtámadhatják őket takácsatkák és levéltetvek is, míg a gyökereket a pajorok és lótücskök károsíthatják.

A bambusz kiirtása

bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

A bambuszokkal kapcsolatban gyakran felmerül kérdésként, hogyan lehet őket kiirtani. A bambusz irtása nem egyszerű feladat, két módszerrel lehetséges.

Hatalmas munka és alaposságot igényel a rizómák és a földben lévő rizóma darabok kiásása és felszedése. Másik lehetőségként a totális hatású gyomirtó szer merül fel, mellyel többször is meg kell ismételni a bambusz irtását.

Az előbbiekből látható, hogy drasztikus és fáradságos módszerek léteznek csak a bambusz kiirtására, ezért jól gondoljuk át az ültetését és mindenképp készítsünk gyökércsapdát.

Ha kertes ház vásárlása esetén „megörököltük” a bambuszt, vagy a szomszédból terjedt át a kertbe, a fenti módszerek lehetnek segítségünkre.

A bambusz ültetése

Konténeres kiszerelésű bambuszt az év bármely fagymentes időszakában ültethetünk. Első lépésként válasszunk a bambusz igényeinek megfelelő ültetési helyet, vegyünk figyelembe az adott bambusz faj helyigényét is. Ha sövényt szeretnénk nevelni, fajtól függően kb. 1-2 méteres tőtávolságra ültessük a töveket.

Korábban már említésre került, hogy a bambusz, erőteljesen terjeszkedik, ezért, ha nem teszünk óvintézkedéseket, hamar nagy területet foglalhat el a kertben, vagy akár a szomszéd kertben is felbukkanhat. Ezt megelőzendő, készítsünk gyökércsapdát!

A gyökércsapda készítésének egyik módja, ha azon a területen, ahol nem szeretnénk, hogy elterjedjen a bambusz, ásunk egy közepesen mély árkot, kibéleljük geotextíliával és feltöltjük földdel. Gyökércsapdaként használhatunk, betont vagy műanyag lemezeket is.

bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

Ássuk ki az ültető gödröt, nagysága kétszerese legyen a tő méretének, mélysége pedig kétszerese a földlabda magasságának. Az ültető gödör aljára terítsünk kb. 10-15 cm vastagon szerves trágyát, és fedjünk be 10 cm földréteggel.

Emeljük ki a növényt a konténerből, ügyelve arra, hogy ne sérüljön a földlabdája és helyezzük a gödörbe. A földlabda az eredeti talajszintnél kicsit mélyebbre kerüljön.

Töltsük vissza és tömörítsük a földet, alakítsuk ki a víz megtartásához szükséges tányért, végül pedig alaposan öntözzük be az elültetett bambusz tövet.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert