bársonyos levélrózsa

A bársonyos levélrózsa (Echeveria pulvinata) bemutatása, gondozása

A bársonyos levélrózsa vagy bársonyos amerikai kövirózsa (Echeveria pulvinata) alacsony termetű évelő, pozsgás növény, mely Mexikó száraz, félsivatagos területeiről származik.

A növény szürkészöld színű, finoman szőrözött, húsos levelei tőlevélrózsát alkotnak, ősszel bordós árnyalatot kapnak. Narancssárga virágai a tőlevélrózsa fölé magasodó száron nyílnak tavasszal.

A bársonyos levélrózsa napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Fagyérzékenysége miatt szobanövényként, vagy konténerbe ültetve nevelhetjük. Nyáron bátran kivihetjük a szabadba, télen világos, legalább 10 fokos helyiségben tartsuk.

Alacsony vízigényű növény, elég csak mérsékelten öntözni, télen csak minimális öntözésre van szüksége. Tavasszal és nyáron időnként tápoldatozhatjuk.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, egyedül arra figyeljünk, hogy ne ültessük túlságosan kötött talajba, mert a pangó víz hatására, gyökerei rothadni kezdenek. Szaporítani tőosztással és dugványozással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények