batáta

A batáta, édesburgonya (Ipomoea batatas) bemutatása, gondozása

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet ízletes gyökérgumójáért termesztenek. Kertészeti változatai látványos külsejű, hazánkban egynyáriként nevelhető dísznövények.

A batáta levélzetével díszít, mely rendkívüli változatosságot mutat. Levelei lehetnek egyszerű, szív alakúak, valamint tenyeresen szeldeltek. Színük a fajtától függően világoszöld, bronzszínű, vagy egészen sötétlilás árnyalatú is lehet. Eredeti élőhelyén virágokat is hoz, ez hazai körülmények között nem jellemző.

A dús lombozatú, gyorsan növekvő növény üde színfoltja lehet a balkonládáknak, de remek választás függesztett kaspóba való ültetésre is. Helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk.

Talajok közül, a jó vízáteresztő, átlagos kerti talajt szereti leginkább. Az átmeneti szárazságot tolerálja, viszont igazán szépen rendszeres öntözés mellett fejlődik, az ideális az, ha a földje mindig picit nyirkos. Túlöntözni nem kell!

Magyarországon egynyári növényként tartjuk, de meg lehet próbálni a gumók átteleltetését, ezek sajnos a körültekintő teleltetés ellenére sem biztos, hogy kihajtanak a következő évben. A teleltetés során, száraz, fagymentes helyen tároljuk a kiásott gumókat.

Kártevők általában nem károsítják, bár a betegségekre sem kimondott érzékeny, a baktériumos betegségek időnként problémát okozhatnak.

Szaporítani a gumók osztásával, valamint dugványozással lehet, melyeket vízben is megpróbálhatunk gyökereztetni.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények