bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum) bemutatása, gondozása

A bazsalikom (Ocimum basilicum) egynyári fűszernövény és gyógynövény, mely Dél-Ázsiából származik, innen hódította meg Európát. A növényt jellegzetes aromájú zöld levelek alkotják, virága fehér színű.

A bazsalikom fűszernövényként és gyógynövényként is jelentős értékkel bír. Jól illik a sült húsokhoz, húsételekhez, szószok, saláták, levesek és főzelékek ízesítésére is remek.

Ez a rendkívül kellemes aromájú fűszernövény az olasz konyha egyik alap fűszerének számít, sőt a méltán híres genovai pesto alapjául is szolgál, amelyet a Borsdaralo.hu-n olvasható pesto recept segítségével magunk is elkészíthetünk.

Forrázatként étvágytalanság és gyomorrontás kezelésére használják, szélhajtó hatással is bír. Sebeket és sérüléseket gyógyító kenőcsök alapanyagául is szolgál a belőle készített alkoholos kivonat.

Balkonládába, cserépbe vagy szabadföldbe ültetve egyaránt nevelhető. Nem hiányozhat egy fűszerkertből sem, de akár a virágágyást is szegélyezhetjük vele.

A bazsalikom meleg és fényigényes növény, mely tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba ültetve fejlődik legszebben. Fagyérzékeny, ezért kiültetni a fagyveszély elmúltával érdemes.

A bazsalikom szaporítása

bazsalikom

Kép forrása: Pixabay.com

A bazsalikom magvetése

A bazsalikom palántáit beltérben áprilistól kezdhetjük nevelni. Töltsük meg a cserepeket földdel, és vessük el a magokat fél 1cm mélyen. Az így nevelt palántákat május közepétől, a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni.

A bazsalikomot tarthatjuk cserépben is a lakás egy világos pontján, gondozása során ne felejtsük el rendszeresen, mértékkel öntözni.

Szabadföldbe április végétől és májusban vethetjük, amikor már nem fenyegetnek a fagyok, a cserépbe vetéshez hasonlóan nem túl mélyre fél 1cm-re.

A bazsalikom dugványozása

bazsalikom

Kép forrása: Pixabay.com

A bazsalikom, dugványozással is egyszerűen szaporítható, a tavasszal levágott 8-10cm-es hajtásokat, vízben lehet gyökereztetni. A hajtások alsó leveleit szedjük le, és állítsuk vízbe.

Néhány naponta cseréljük a vizet, és figyeljünk arra is, hogy a szár mindig beleérjen a vízbe. Amikor már elég fejlettek, néhány centisek a gyökerek, ültessük el a fiatal növényeket.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; SzépHázak; Gazigazító; Nyugat.hu

Comments are closed.