Bazsalikom szaporítása magvetéssel és dugványozással
A bazsalikom egynyári növény, mely fűszernövényként és gyógynövényként is felhasználható. Jól illik a sült húsokhoz, húsételekhez, szószok, saláták, levesek és főzelékek ízesítésére is remek.
Forrázatként étvágytalanság és gyomorrontás kezelésére használják, szélhajtó hatással is bír. Sebeket és sérüléseket gyógyító kenőcsök alapanyagául is szolgál a belőle készített alkoholos kivonat.
Melegigényes növény, mely világos, de nem tűző napos helyen fejlődik legjobban. Szaporítani magvetéssel, valamint dugványozással is lehet. Magjai cserépbe és szabadföldbe is vethetők.
A bazsalikom magvetése
A bazsalikom palántáit beltérben áprilistól kezdhetjük nevelni. Töltsük meg a cserepeket földdel, és vessük el a magokat fél 1cm mélyen. Az így nevelt palántákat május közepétől, a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni.
A bazsalikomot tarthatjuk cserépben is a lakás egy világos pontján, gondozása során ne felejtsük el rendszeresen, mértékkel öntözni.
Szabadföldbe április végétől és májusban vethetjük, amikor már nem fenyegetnek a fagyok, a cserépbe vetéshez hasonlóan nem túl mélyre fél 1cm-re.
A bazsalikom dugványozása
A bazsalikom, dugványozással is egyszerűen szaporítható, a tavasszal levágott 8-10cm-es hajtásokat, vízben lehet gyökereztetni. A hajtások alsó leveleit szedjük le, és állítsuk vízbe.
Néhány naponta cseréljük a vizet, és figyeljünk arra is, hogy a szár mindig beleérjen a vízbe. Amikor már elég fejlettek, néhány centisek a gyökerek, ültessük el a fiatal növényeket.
Képek forrása: Pixabay.com
Források: Wikipédia; SzépHázak; Gazigazító; Nyugat.hu