bazsalikom
bazsalikom

Kép forrása: Pixabay.com

A bazsalikom egynyári növény, mely fűszernövényként és gyógynövényként is felhasználható. Jól illik a sült húsokhoz, húsételekhez, szószok, saláták, levesek és főzelékek ízesítésére is remek.

Forrázatként étvágytalanság és gyomorrontás kezelésére használják, szélhajtó hatással is bír. Sebeket és sérüléseket gyógyító kenőcsök alapanyagául is szolgál a belőle készített alkoholos kivonat.

Melegigényes növény, mely világos, de nem tűző napos helyen fejlődik legjobban. Szaporítani magvetéssel, valamint dugványozással is lehet. Magjai cserépbe és szabadföldbe is vethetők.

A bazsalikom magvetése

bazsalikom

Kép forrása: Pixabay.com

A bazsalikom palántáit beltérben áprilistól kezdhetjük nevelni. Töltsük meg a cserepeket földdel, és vessük el a magokat fél 1cm mélyen. Az így nevelt palántákat május közepétől, a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni.

A bazsalikomot tarthatjuk cserépben is a lakás egy világos pontján, gondozása során ne felejtsük el rendszeresen, mértékkel öntözni.

Szabadföldbe április végétől és májusban vethetjük, amikor már nem fenyegetnek a fagyok, a cserépbe vetéshez hasonlóan nem túl mélyre fél 1cm-re.

A bazsalikom dugványozása

A bazsalikom, dugványozással is egyszerűen szaporítható, a tavasszal levágott 8-10cm-es hajtásokat, vízben lehet gyökereztetni. A hajtások alsó leveleit szedjük le, és állítsuk vízbe.

Néhány naponta cseréljük a vizet, és figyeljünk arra is, hogy a szár mindig beleérjen a vízbe. Amikor már elég fejlettek, néhány centisek a gyökerek, ültessük el a fiatal növényeket.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; SzépHázak; Gazigazító; Nyugat.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert