illatos bazsarózsa

Ebben a bejegyzésben 4 bazsarózsa (Paeonia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) bemutatása, gondozása

Az illatos bazsarózsa, pünkösdi rózsa vagy illatos peónia (Paeonia lactiflora) Kínában őshonos, hosszú életű évelő dísznövény. Tavasszal megjelenő hajtásai tömött, akár egy méteres magasságot is elérő bokrot képeznek, melynek dús lombozatát szeldelt levelek alkotják.

illatos bazsarózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A hajtások végén egy-egy nagyméretű virág bukkan fel, amely leggyakrabban rózsaszín, fehér vagy bordó színben játszik. Virágaiban, ideális esetben nagyjából 3 hétig gyönyörködhetünk.

Az illatos bazsarózsa nem túl kényes növény, de szereti, ha elegendő teret, és állandó helyet biztosítunk számára. Ültetési helyéül világos, napos helyet válasszunk, és ne ültessük túl mélyre, a jó vízelvezetésű, tápanyag dús talajba.

A felhasznált tápanyagok, komposzt segítségével pótolhatjuk, a tápanyag utánpótlást érdemes bizonyos időközönként újra megismételni. Szaporítani tőosztással lehet, a legjobb ha az ősz második felében ültetjük el.

2. Fás bazsarózsa (Paeonia x suffruticosa) bemutatása, gondozása

fás bazsarózsa

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A fás bazsarózsa vagy fás szárú peónia (Paeonia x suffruticosa) kb. 1,5-2 méteres maximális magasságot elérő, lassú növekedésű, terebélyes, fás ágrendszerű lombhullató cserje, mely Nyugat-Ázsiában őshonos.

Rendkívül látványos virágzó cserje, melyet kertünkbe szoliter növényként érdemes ültetni. Levélzetét szeldelt, sötétzöld színű levelek alkotják, melyek fonákja szürkés árnyalatú.

Bordó, rózsaszín fehér vagy citromsárga, gyakran tömött, nagyméretű virágai, a hajtások végén nyílnak tavasszal.

A fás bazsarózsa, napos, világos vagy félárnyékos védett helyen, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű, semleges kémhatású, üde talajban fejlődik legszebben.

Kedveli, ha földje üde, nyirkos, emiatt rendszeres öntözést igényel. Ha mulccsal takarjuk földjét, tovább megőrzi a nedvességet.

Télen, főként a fiatal növények esetében érdemes takarásról gondoskodni, így védve a növényt a téli fagyoktól. Metszeni nem szükséges, elég csak az elhalt, elszáradt hajtásokat levágni. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny.

3. Keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) bemutatása, gondozása

keleti bazsarózsa

Kép forrása: Flickr / Szerző: degeerelle / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A keleti bazsarózsa, vagy keleti peónia (Paeonia tenuifolia) közepes termetű, rizómás, évelő növény, mely a Fekete-tenger vidékén, valamint a Kaukázus hegyeiben őshonos. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező.

Különleges megjelenésű dísznövény, melynek sallangos, zöld színű levelei, valamint jellemzően piros, ritkábban rózsaszín árnyalatú virágai látványos külsőt kölcsönöznek. A tavasz második felében pompázó, sárga porzós virágok, lepke és méhcsalogatók.

A keleti bazsarózsa, napos, szélvédett helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, semlegeshez közeli kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, főként a szárazabb időszakokban figyeljünk oda az öntözésére.

Nem szereti a bolygatást, legszebben akkor növekszik és virágzik, ha éveken keresztül ugyanazon a helyen hagyjuk, nem ültetjük át. A növény föld feletti részei a télen elpusztulnak, de ettől nem kell megijedni, természetes folyamat. Kártevőkre nem kimondottan érzékeny.

Szaporítása nem mindig sikeres, ha szeretnénk szaporítani tőosztással, vagy magvetéssel próbálkozhatunk.

4. Bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. banatica) bemutatása, gondozása

bánáti bazsarózsa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Nagy Balázs

A bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. banatica) közepes termetű, bokrosodó habitusú évelő növény, mely hazánkban fokozottan védett. A mecseki bazsarózsa és bánsági bazsarózsa néven is ismert növény, természetes élőhelyét a mecseki irtásrétek jelentik.

Levélzetét sötétzöld színű, szórt állású levelek alkotják. Látványos, sárga porzós, rózsaszín piros vagy bordó árnyalatban játszó virágai tavasz végén és a nyár elején nyílnak a levélzet felett.

A bánáti bazsarózsa félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény. Nagyon száraz nyarakon előfordul, hogy visszahúzódik a földbe.

Természetes élőhelyén magról szaporodik, gumós gyökérzetével viszonylag lassan terjed.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: degeerelle / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Nagy Balázs

Források: Botanikaland – Keleti bazsarózsa; Botanikaland – Bánáti bazsarózsa

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők