kerti begónia

Cikkünkben 5 begónia (Begonia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Sudár begónia (Begonia elatior) bemutatása, gondozása

A sudár begónia (Begonia elatior) a begóniafélék családjába tartozó Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj.

Rengeteg fajtája áll a hobbi kertészek rendelkezésére, a különféle hibridek és színváltozatok, szobanövényként, kerti és balkon növényként tarthatók. Írásunkban a szobanövényként tartott begónia gondozását mutatjuk be.

begonia elatior

Sudár begónia (Begonia elatior) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Nem napos, de világos, egész évben meleg, télen is legalább 16 fokos környezetet igényel. Öntözése során szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk. A földlabda kiszáradását, és a pangó vizet is kerülni kell.

Tartsuk egész éven át mérsékelten nyirkosan, soha ne száradjon ki. Kis töménységű tápoldattal kéthetente tápoldatozzuk márciustól szeptemberig. A leveleket soha ne permetezzük, mert foltossá válnak, a közvetett párásítást viszont biztosítani kell.

Átültetni csak akkor szükséges, ha kinőtte a cserepét, ültetése hungarocell darabkákkal kevert A virágföldbe történjen. A gyökérlabda mérete csökkenthető, ültetéséhez lapos tartóedényt használjunk.

Szaporítása történhet rizómaosztással fűthető szaporítóágyban 24 fokos talajhőmérsékleten, valamint dugvánnyal, levél vagy gyökérdarabokkal.

2. Királybegónia (Begonia rex) bemutatása, gondozása

Begonia rex

Begonia rex / Kép forrása: Pixabay.com

A királybegónia a begóniafélék családjába tartozó növény, mely Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos. A királybegónia az egyik legnépszerűbb és legismertebb levélbegónia.

Az első királybegóniák 1858-ban érkezetek Európába és lényegében azóta, szinte megállás nélkül nemesítik és születnek a szebbnél szebb királybegónia változatok.

A többféle színárnyalatban pompázó, mintás levelekkel díszítő királybegónián kívül, más levélbegóniák is elterjedtek és fellelhetők a kertészetek kínálatában. Ilyen például a pöttyökkel díszített levelű, igazán izgalmas külsejű Begonia boweri is.

Elhelyezés, hőmérséklet

Begonia boweri

Begonia boweri / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wildfeuer

A királybegónia és a többi levélbegónia helyéül válasszunk világos, de tűző naptól védett, kellemesen meleg szobahőmérsékletű, legalább 16fokos helyiséget.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés és a tápoldatozás során is fő a mértékletesség. Öntözzük rendszeresen, de mértékkel a növényt, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje, de azt se, hogy álljon a vízben. A királybegónia esetében különösen kerülendő mindkét állapot. Tápoldatozni elég tavasszal és nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal.

Párásítás

Begonia rex 'Escargot'

Begonia rex ‘Escargot’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Montrealais

A levélbegóniák kedvelik a kellemesen párás levegőt, a közvetlen párásítást viszont nem szeretik. Ha a leveleket vízzel permetezzük, akkor a levelek foltosodni kezdenek.

Alkalmazzunk közvetett párásítást, állítsuk a növény cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés

A levélbegóniákat elég átültetni akkor, ha a növény kinőtte a cserepét. Az átültetést időzítsük tavaszra, ilyenkor A típusú virágföldbe ültessük át a növényt.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet, kb. 24 fokos talajhőmérsékleten levél vagy gyökérdarabokkal. Próbálkozhatunk rizómaosztással is, ha emellett döntünk, végezzük el az átültetéssel egy időben.

Kártevők, betegségek

A növény igényeinek nem megfelelő helyen tartva, vagy gondozási hiba következtében előfordulhat gyökérrothadás és lisztharmat, valamint megtámadhatják a növényt fonálférgek is.

3. Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) bemutatása, gondozása

kerti begónia

Kép forrása: Pixabay.com

A mindignyíló begónia, kerti begónia vagy szőlővirág (Begonia semperflorens) alacsony termetű egynyári növény, melyet balkonládába, kőedénybe és virágágyásba egyaránt ültethetünk.

A mindignyíló begónia népszerű növény viszonylag egyszerű gondozhatósága és dekoratív virágai miatt, gyakran találkozhatunk vele közterületek virágágyásaiban is.

Rózsaszín, piros vagy fehér színű virágai nyáron díszítenek. A növény minden része mérgező!

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk, igaz a tartós tűző napot annyira nem szereti. Lehetőség szerint lazább szerkezetű, tőzeges talajba ültessük.

Mérsékelt öntözést igényel, ha a forró, száraz nyarakon locsoljuk, azt meghálálja. Az elnyílt virágok eltávolításán kívül, más teendőnk nem akad vele. Szaporítani magról és dugványozással lehet.

4. Sárkányszárny begónia (Begonia ‘Dragon Wing’) bemutatása, gondozása

sárkányszárny begónia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

A sárkányszárny begónia (Begonia ‘Dragon Wing’) rendkívül dekoratív közepes magasságú növény, mely dézsába, kaspóba, ámpolnába, más virágok társaságába egyaránt ültethető.

Rózsaszín vagy piros színű virágai nyáron díszítenek. A virágok előnye, hogy az elnyílt virágok maguktól lepottyannak a növényről, így nem kell külön feladatként eltávolítani ezeket. Dús habitusú, erőteljes növekedésű növény, melynek íves hajtásain szárnyformájú, fényes felületű levelek sorakoznak.

A sárkányszárny begónia félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, rendszeres, de mérsékelt öntözés, valamint tápoldatozás mellett. Napos, valamint árnyékos helyen is boldogul, de ez már kevésbé ideális a számára, a legjobb, ha délelőtt éri csak napfény.

Világos, fagymentes helyen sikerrel átteleltethető, ilyenkor kevesebb vizet adjunk neki. Érdemes visszametszeni. Szaporítani dugványozással lehet a legegyszerűbben.

5. Gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) bemutatása, gondozása

gumós begónia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

A gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) alacsony termetű, bokros növekedésű, gumós évelő növény, mely a trópusi vidékekről származik. Virágágyásba valamint balkonládába egyaránt ültethető. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

A növény fő díszét piros, rózsaszín, narancssárga, sárga vagy fehér színben játszó virágai adják, melyek nagyon hosszan, tavasz végétől, az ősz első feléig nyílnak, ha megfelelően gondozzuk.

A gumós begónia árnyékos, vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, napon könnyen megég. Lazább szerkezetű, kissé savas, tőzeges földbe ültessük, és rendszeresen öntözzük, valamint a nyár folyamán tápoldatozzuk is. Az öntözés során figyeljünk rá, hogy leveleit ne érje víz.

A gumós begónia fagyérzékeny növény, a tél a növény nyugalmi időszaka. Miután a növény szára leszárad, távolítsuk el, a gumót pedig ássuk ki és nézzük át nincsenek-e rothadó részei.

Ha igen, akkor ezeket vágjuk le, és kezeljük a gumót gombaölő szerrel. A gumókat fagymentes, szellős, száraz helyen kell teleltetni, kiültetni a következő tavasszal, a fagyveszély elmúltával lehet.

Szaporítani a gumók szétosztásával, hajtásdugványozással valamint magról is lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Wildfeuer; Wikipédia / Szerző: Montrealais; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Dinkum; Wikipédia / Szerző: BotBln;

Forrás: Botanikaland – Gumós begónia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények