DísznövényekHagymások és évelőkSzobanövények

A begónia (Begonia) gondozása

kerti begónia
Kép forrása: Pixabay.com

Cikkünkben 5 begónia (Begonia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Sudár begónia (Begonia elatior) bemutatása, gondozása

A sudár begónia (Begonia elatior) a begóniafélék családjába tartozó Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj.

Rengeteg fajtája áll a hobbi kertészek rendelkezésére, a különféle hibridek és színválatozatok, szobanövényként, kerti és balkon növényként tarthatók. Írásunkban a szobanövényként tartott begónia gondozását mutatjuk be.

begonia elatior

Sudár begónia (Begonia elatior) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Nem napos, de világos, egész évben meleg, télen is legalább 16 fokos környezetet igényel. Öntözése során szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk. A földlabda kiszáradását, és a pangó vizet is kerülni kell.

Tartsuk egész éven át mérsékelten nyirkosan, soha ne száradjon ki. Kis töménységű tápoldattal kéthetente tápoldatozzuk márciustól szeptemberig. A leveleket soha ne permetezzük, mert foltossá válnak, a közvetett párásítást viszont biztosítani kell.

Átültetni csak akkor szükséges, ha kinőtte a cserepét, ültetése hungarocell darabkákkal kevert A virágföldbe történjen. A gyökérlabda mérete csökkenthető, ültetéséhez lapos tartóedényt használjunk.

Szaporítása történhet rizómaosztással fűthető szaporítóágyban 24 fokos talajhőmérsékleten, valamint dugvánnyal, levél vagy gyökérdarabokkal.

2. Királybegónia (Begonia rex) bemutatása, gondozása

Begonia rex

Begonia rex / Kép forrása: Pixabay.com

A királybegónia a begóniafélék családjába tartozó növény, mely Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos. A királybegónia az egyik legnépszerűbb és legismertebb levélbegónia.

Az első királybegóniák 1858-ban érkezetek Európába és lényegében azóta, szinte megállás nélkül nemesítik és születnek a szebbnél szebb királybegónia változatok.

A többféle színárnyalatban pompázó, mintás levelekkel díszítő királybegónián kívül, más levélbegóniák is elterjedtek és fellelhetők a kertészetek kínálatában. Ilyen például a pöttyökkel díszített levelű, igazán izgalmas külsejű Begonia boweri is.

Elhelyezés, hőmérséklet

A királybegónia és a többi levélbegónia helyéül válasszunk világos, de tűző naptól védett, kellemesen meleg szobahőmérsékletű, legalább 16fokos helyiséget.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés és a tápoldatozás során is fő a mértékletesség. Öntözzük rendszeresen, de mértékkel a növényt, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje, de azt se, hogy álljon a vízben. A királybegónia esetében különösen kerülendő mindkét állapot. Tápoldatozni elég tavasszal és nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal.

Párásítás

Begonia rex 'Escargot'

Begonia rex ‘Escargot’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Montrealais

A levélbegóniák kedvelik a kellemesen párás levegőt, a közvetlen párásítást viszont nem szeretik. Ha a leveleket vízzel permetezzük, akkor a levelek foltosodni kezdenek.

Alkalmazzunk közvetett párásítást, állítsuk a növény cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés

A levélbegóniákat elég átültetni akkor, ha a növény kinőtte a cserepét. Az átültetést időzítsük tavaszra, ilyenkor A típusú virágföldbe ültessük át a növényt.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet, kb. 24 fokos talajhőmérsékleten levél vagy gyökérdarabokkal. Próbálkozhatunk rizómaosztással is, ha emellett döntünk, végezzük el az átültetéssel egy időben.

Kártevők, betegségek

A növény igényeinek nem megfelelő helyen tartva, vagy gondozási hiba következtében előfordulhat gyökérrothadás és lisztharmat, valamint megtámadhatják a növényt fonálférgek is.

3. Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) bemutatása, gondozása

A mindignyíló begónia, kerti begónia vagy szőlővirág (Begonia semperflorens) alacsony termetű egynyári növény, melyet balkonládába, kőedénybe és virágágyásba egyaránt ültethetünk.

A mindignyíló begónia népszerű növény viszonylag egyszerű gondozhatósága és dekoratív virágai miatt, gyakran találkozhatunk vele közterületek virágágyásaiban is.

Rózsaszín, piros vagy fehér színű virágai nyáron díszítenek. A növény minden része mérgező!

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk, igaz a tartós tűző napot annyira nem szereti. Lehetőség szerint lazább szerkezetű, tőzeges talajba ültessük.

Mérsékelt öntözést igényel, ha a forró, száraz nyarakon locsoljuk, azt meghálálja. Az elnyílt virágok eltávolításán kívül, más teendőnk nem akad vele.

Szaporítani magról és dugványozással lehet.

Begónia vetőmag vásárlás >>>

4. Sárkányszárny begónia (Begonia ‘Dragon Wing’) bemutatása, gondozása

sárkányszárny begónia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

A sárkányszárny begónia (Begonia ‘Dragon Wing’) rendkívül dekoratív közepes magasságú növény, mely dézsába, kaspóba, ámpolnába, más virágok társaságába egyaránt ültethető.

Rózsaszín vagy piros színű virágai nyáron díszítenek. A virágok előnye, hogy az elnyílt virágok maguktól lepottyannak a növényről, így nem kell külön feladatként eltávolítani ezeket. Dús habitusú, erőteljes növekedésű növény, melynek íves hajtásain szárnyformájú, fényes felületű levelek sorakoznak.

A sárkányszárny begónia félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, rendszeres, de mérsékelt öntözés, valamint tápoldatozás mellett. Napos, valamint árnyékos helyen is boldogul, de ez már kevésbé ideális a számára, a legjobb, ha délelőtt éri csak napfény.

Világos, fagymentes helyen sikerrel átteleltethető, ilyenkor kevesebb vizet adjunk neki. Érdemes visszametszeni. Szaporítani dugványozással lehet a legegyszerűbben.

5. Gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) bemutatása, gondozása

gumós begónia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

A gumós begónia (Begonia x tuberhybrida) alacsony termetű, bokros növekedésű, gumós évelő növény, mely a trópusi vidékekről származik. Virágágyásba valamint balkonládába egyaránt ültethető. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

A növény fő díszét piros, rózsaszín, narancssárga, sárga vagy fehér színben játszó virágai adják, melyek nagyon hosszan, tavasz végétől, az ősz első feléig nyílnak, ha megfelelően gondozzuk.

A gumós begónia árnyékos, vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, napon könnyen megég. Lazább szerkezetű, kissé savas, tőzeges földbe ültessük, és rendszeresen öntözzük, valamint a nyár folyamán tápoldatozzuk is. Az öntözés során figyeljünk rá, hogy leveleit ne érje víz.

A gumós begónia fagyérzékeny növény, a tél a növény nyugalmi időszaka. Miután a növény szára leszárad, távolítsuk el, a gumót pedig ássuk ki és nézzük át nincsenek-e rothadó részei.

Ha igen, akkor ezeket vágjuk le, és kezeljük a gumót gombaölő szerrel. A gumókat fagymentes, szellős, száraz helyen kell teleltetni, kiültetni a következő tavasszal, a fagyveszély elmúltával lehet.

Szaporítani a gumók szétosztásával, hajtásdugványozással valamint magról is lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Wildfeuer; Wikipédia / Szerző: Montrealais; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Dinkum; Wikipédia / Szerző: BotBln;

Forrás: Botanikaland – Gumós begónia

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények