madárberkenye

A berkenye (Sorbus) bemutatása

A berkenye (Sorbus) nemzetségbe több, mint 100 cserjét és fát sorolunk, melyek Európa szerte gyakoriak a természetben. Ezek közül néhány dísznövényként is népszerű.

Cikkünkben 9 berkenye (Sorbus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Madárberkenye (Sorbus aucuparia) bemutatása, gondozása

A madárberkenye (Sorbus aucuparia) kb. 8-15méteres magasságot elérő lombhullató fa, mely hazánkban és Európa szerte őshonos. Mutatós növény, köszönhetően viszonylag laza lombkoronájának, levélzetének, fehér virágzatának, valamint bogyós termésének.

madárberkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Simon A. Eugster

Levélzetét zöld színű szárnyasan összetett, ősszel bordós, narancsos színben játszó levelek alkotják. Tavasszal bogernyőben nyíló fehér virágait csodálhatjuk meg, nyár végétől kezdődően pedig narancssárga, lógó bogyós terméseit.

A madárberkenye egyszerűen gondozható, jó várostűrő fa. Ültetési helyéül tűző napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk.

Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, mérsékelten nedves talajokat kedveli. Utóbbit, a szárazabb, meleg nyári időszakokban öntözéssel biztosíthatjuk.

Metszeni nem szükséges, elég, ha a beteg és elöregedett hajtásokat vágjuk le. Kártevők közül időnként károsíthatják a gubacsatkák és a levéltetvek, valamint előfordul a tűzelhalás is. Szaporítani zölddugvánnyal és magról is lehet.

2. Lisztes berkenye (Sorbus aria) bemutatása, gondozása

lisztes berkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Julie Anne Workman

A lisztes berkenye (Sorbus aria) kb. 6-12méteres magasságot elérő, bokros növekedésű, széles koronájú fa. Levélzetét először fehéres, molyhos, később sötétzöld, a fonákon szürkés, kerekded levelek alkotják.

A tavasz vége felé fehér színű bugás virágzatával, később pedig vörös színű termésével díszít. Leginkább díszfaként érdemes ültetni, főként Favorit fajtáját, mely kevésbé érzékeny a tűzelhalásra, ami gyakori a lisztes berkenye esetében.

A lisztes berkenye kedveli a meleg, világos ültetési helyet, ezért világos, vagy tűző napos helyre egyaránt ültethető. Ha lehetőségünk van rá, tápanyagban gazdag talajba ültessük, enyhén savanyú kémhatású, és meszes talajban is boldogul.

Jól tűri a szárazságot, de meghálálja a mérsékelt öntözést is. A városok szennyezett levegőjét nem tolerálja, valamint gyakori a tűzelhalás, emiatt érdemes ellenállóbb, magyar nemesítésű fajtáját a Favoritot választani.

3. Svéd berkenye (Sorbus intermedia) bemutatása, gondozása

svéd berkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AnRo0002

A svéd berkenye (Sorbus intermedia) rendkívül mutatós kb. 10-12méteres maximális magasságot elérő lombhullató díszfa, mely főként virágzatával, valamint őszi termésével díszít.

Levélzetét tojásdad alakú, sötétzöld színű, fogazott levelek alkotják, melyek szép hátteréül szolgálnak a májusban nyíló, fehér bogernyős virágoknak.

Sötétnarancssárga termései, az ősz első felében érnek be, a madarak előszeretettel fogyasztják. Metszéssel sűrű sövényt nevelhetünk belőle, de jól mutat kertbe, vagy utcafaként ültetve is. 

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos ültetési helyet is választhatunk. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, lazább szerkezetű homokos, valamint kötöttebb, vályog és agyagos talajokba ültetve is jól boldogul.

Kedveli, ha földje kissé nedves, ezért főleg nyáron, száraz, meleg időszakokban érdemes öntözni.

4. Széleslevelű berkenye (Sorbus pseudolatifolia) bemutatása, gondozása

széleslevelű berkenye

Kép forrása: A látogató blog / Szerző: B. Molnár Béla

A széleslevelű berkenye (Sorbus pseudolatifolia) kb. 8-10méteres maximális magasságot elérő, kúpos koronájú, lombhullató fa, mely főként virágaival, őszi termésével, valamint sárga, sárgásbarna őszi lombszínével díszít.

Mutatós fehér virágai májusban nyílnak, később fejlődnek ki narancssárga bogyós termései.

Zöldszínű, kerek fogazott levelei alkotta lombozata, szép sárgásbarna színben tündököl a lombhullás előtt. Formája, valamint mutatós virága, termése és lombszíne miatt szoliterként érdemes ültetni.

A széleslevelű berkenye átlagos igényű, viszonylag egyszerűen gondozható növény. Ültetési helyéül, világos, vagy félárnyékos ültetési helyet is választhatunk. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, átlagos adottságú, kerti talajba ültetve is szépen növekszik.

Vízigénye közepes, nyáron, meleg és száraz időszakokban érdemes mérsékelten öntözni.

5. Budai berkenye bemutatása, igényei, gondozása

budai berkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Solymári

A budai berkenye (Sorbus semiincisa) kb. 10méteres maximális magasságot elérő, hazánkban őshonos fa, mely főként a Pilis és a Budai-hegység mészköves, száraz talajú, napos lejtőin gyakori.

Levélzetét sötétzöld, kerekded, fogazott szélű, fényes felületű levelek alkotják. A tavasz vége felé, fehér virágaival, ősszel pedig vörös színű termésével díszít. Kertünkbe főként szoliterként érdemes ültetni, így érvényesül igazán szépsége.

A budai berkenye átlagos igényű növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos ültetési helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusával szemben nincsenek különleges igényei, átlagos adottságú kerti talajba ültetve is szépen növekedik.

Vízigénye átlagos, hosszabb forró és száraz időszakokban érdemes lehet mérsékelten öntözni.

6. Borbás berkenye (Sorbus borbasii) bemutatása, gondozása

borbás berkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Pipi69e

A borbás berkenye (Sorbus borbasii) kb. 10méteres maximális magasságot elérő nagyobb cserje, vagy kisebb fa, mely a Kárpátokban elterjedt. Hazánkban is gyakran ültetik, mivel levélzete, virágzata, valamint termései egyaránt díszes.

Levélzetét sötétzöld, karéjos levelek alkotják, melyek a fehér bugás virágokkal igazán remek látványt nyújtanak. Nyártól kezdődően a virágok helyét az élénkpiros bogyós termések veszik át, melyek év végéig is ékesíthetik növényünket.

A borbás berkenye átlagos igényű, viszonylag egyszerűen nevelhető növény, egyedül csak az esetenként megjelenő gombás betegségektől kell tartani a gondozása során. Ültetési helyéül félárnyékos, világos és napos helyet egyaránt választhatunk.

A talaj típusára nem kényes, a legfontosabb szempont, hogy jó vízáteresztő legyen az. Az idősebb példányok jól alkalmazkodnak a szárazsághoz, az ifjabb növényeket ilyenkor mindenképpen öntözzük. Szaporítani magról, valamint félfás dugvánnyal is lehet.

7. Házi berkenye (Sorbus domestica) bemutatása, gondozása

házi berkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Marie PORTAS

A házi berkenye (Sorbus domestica) kb. 15 méteres magasságot elérő, lassú növekedésű, hosszú életű lombhullató fa, hazánkban védett. Levélzetét páratlanul szárnyasan összetett levelek alkotják, melyek 13-21db fűrészes szélű levélkéből állnak.

A levelek ősszel narancsos árnyalatúra színeződnek. Krém fehér virágokból álló sátorozó virágzata jellemzően májusban nyílnak.

Őszre termést is hoz, melyek kicsi almákra, körtékre emlékeztetnek, miután megpuhultak és barnultak emberi fogyasztásra is alkalmasak.

A házi berkenye napos, világos helyen, jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. Az idősebb példányok jól viselik az átmeneti szárazságot, a fiatal növények, rendszeres öntözést igényelnek.

Kártevők általában nem támadják meg, betegségek közül a tűzelhalás, a levélrozsda, terméseit a varasodás támadhatja meg. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

8. Pireneusi berkenye (Sorbus mougeotii) bemutatása, gondozása

pireneusi berkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Andrew Butko

A pireneusi berkenye (Sorbus mougeotii) a madárberkenye (Sorbus aucuparia) és a lisztes berkenye (Sorbus aria) kereszteződésével létrejött lombhullató cserje, vagy kisebb termetű fa. A Közép-Alpoktól, egészen a Pireneusokig előforduló hegyvidéki növény.

Levélzetét tojásdad alakú, sekélyen karéjos, fonákjukon molyhos levelek alkotják, melyek ősszel sárgára színeződnek. Fehér virágai tavasz végétől nyílnak, a virágzást követően, ősszel narancsvörös árnyalatú, matt felületű termésével díszít, melyet a madarak is fogyasztanak.

A pireneusi berkenye nem túl igényes növény. Napos, világos, esetleg félárnyékos fekvésben, jó vízelvezető képességű, de egyéb szempontból átlagos talajba ültetve is szépen fejlődik. Az idősebb példányok jó szárazságtűrő képességűek.

Kártevők jellemzően nem károsítják, betegségek közül a tűzelhalás és a gombás megbetegedések támadhatják meg. Szaporítani magról lehet.

9. Barkócaberkenye, barkócafa (Sorbus torminalis) bemutatása, gondozása

barkócaberkenye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kirill Borisenko

A barkócaberkenye, barkócafa (Sorbus torminalis) kisebb facsoportba vagy szoliterként is ültethető kb. 8-12 méteres magasságot elérő kistermetű lombhullató fa. Levélzetét tojásdad formájú, karéjos levelek alkotják, melyek felületet fényes zöld, fonákja kissé molyhos.

Tavasz végén bogernyőben nyílnak fehér, kellemes illatú virágai, melyekből őszre alakulnak ki a barna színű, csoportosan elhelyezkedő ehető termések. Levelei ősszel rozsdabarna színben játszanak.

A barkócaberkenye napos, világos és félárnyékos helyre ültetve is szépen fejlődik. A túlságosan nedves vagy homokos talajokat nem kedveli, mélyebb rétegű, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos talajba ültetve fejlődik legszebben.

Az átmeneti szárazságot tolerálja, de igazán azt szereti, ha földje mindig enyhén nyirkos. Kártevők általában nem támadják meg, betegségek közül a különböző gombabetegségek okozhatnak problémát. Szaporítani dugványozással és magról is lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Simon A. Eugster; Wikipédia / Szerző: Julie Anne Workman; Wikipédia / Szerző: AnRo0002; A látogató blog / Szerző: B. Molnár Béla; Wikipédia / Szerző: Solymári; Wikipédia / Szerző: Pipi69e; Wikipédia / Szerző: Marie PORTAS; Wikipédia / Szerző: Andrew Butko; Wikipédia / Szerző: Kirill Borisenko;

Forrás: Wikipédia – Berkenye

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék