bíbor pletyka

A bíbor pletyka (Tradescantia pallida) bemutatása, gondozása

A bíbor pletyka, lila pletyka vagy bíbor tradeszkancia (Tradescantia pallida) nyáron szabadban, míg a többi évszakban szobanövényként tartható Mexikóban honos fagyérzékeny évelő növény.

Bíborszínű, hosszúkás szárölelő leveleivel, valamint kicsi rózsaszín árnyalatú virágaival egyaránt otthonunk dísze lehet. Virágaival az év bármely időszakában megörvendeztethet minket.

Egyszerűen nevelhető növény, mely nem tűző napos, világos vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű helyen tartható. Jó, ha tudjuk, a nagyon kevés fényre a levelek kifakulásával reagál.

Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültessük. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, két öntözés között hagyjuk, hogy a föld felszíne kicsit kiszáradjon. Télen kevesebb vizet kapjon. Nem kimondottan páraigényes növény, de ha időnként vízzel permetezzük a leveleit, azt meghálálja.

Bokrosabb növekedésre ösztönözhetjük, ha időnként visszavágjuk. Ha szükséges átültetni, járjunk el körültekintően, mivel a bíbor pletyka hajtásai törékenyek.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással lehet a legegyszerűbben.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények